Pretraga

BURO. vodič: Dešavanja u gradu 29. septembar - 3. oktobar

BURO. vodič: Dešavanja u gradu 29. septembar - 3. oktobar

Tekst: BURO.

Red izložbi, red filma, predstava, knjiga, žurka, pa i vašar - jesen u Beogradu nikada nije bila intenzivnija. Ako ste se pitali gde i kako da provedete naredne dane, imamo pregršt sjajnih predloga za koje smo sigurni da će vas naterati da izađete iz kuće čak i po ovakvom vremenu. Spremite kalendare, pogledajte listu, pa se vidimo na nekom od događaja. 

Milena Mijović Duratović - “Kosmički ritmovi”

Bioskop Balkan

BURO. vodič: Dešavanja u gradu 29. septembar - 3. oktobar (фото 1)

Izložba vizuelne umetnice Milene Mijović Duratović pod nazivom “Kosmički krugovi” biće otvorena od 30. septembra u 20h u bioskopu Balkan. Trajaće do 21. oktobra, a na istoj ćemo biti u prilici da vidimo ambijentalnu postavku koju je umetnica gradila u spontano u kontaktu sa samim prostorom bioskopa. Sve je u harmoniji, povezano, bez tenzije, dok kontrasti samo naglašavaju odnose senki, tame i svetla i uvlače nas u prostor univerzalnog. Kustoskinja izložbe je Ksenija Samardžija.

Petar Zorkić - “Tête-à-tête”

UK Parobrod

BURO. vodič: Dešavanja u gradu 29. septembar - 3. oktobar (фото 2)

Petar Zorkić, kantautor i sociolog, predstaviće beogradskoj publici prvi put svoje crteže nastalih u aplikaciji “notes” u okviru samostalne izložbe od 1. do 10. oktobra u UK Parobrod-u. Crteži su nastali u proteklih godinu dana i predstavljaju melanž različitih motiva, od aktova, minimalističkih figura, životinja, preko situacija i predmeta iz svakodnevnog života, do pejzaža.

Kolektiv Ljubavnice - “Radije bih bila kibrog nego boginja”

U10

BURO. vodič: Dešavanja u gradu 29. septembar - 3. oktobar (фото 3)

Kolektiv Ljubavnice je jedan od većih hrvatskih ženskih umetničkih kolektiva koji čini šest mladih umetnica: Tamara Bilankov, Hrvoslava Brkušić, Stela Leboš, Luana Lojić, Ivana Pipal i Ana Vuzdarić. One će otvoriti izložbu Sedma danas u 19h u umetničkom prostoru U10, a ista će trajati do 9. oktobra. Materijali koje prikupljaju istraživanjem čine krhki identitet ove konstrukcije koja će postepeno pokušavati da komunicira s okolnostima stvarnog i virtuelnog sveta. Njena paradigma je uspostavljanje sposobnosti samostalnog reagovanja na nove situacije. Sve je više nestabilnog, sve je više nestvarnog, a one nastoje da u skorijoj budućnosti oforme i sedmu jedinku - onu koja se pokreće i transformiše, nestalna je - te je sadašnjost, prošlost i budućnost u jednom.

Predstava “Holivudski san”

UK Parobrod

BURO. vodič: Dešavanja u gradu 29. septembar - 3. oktobar (фото 4)

U prostoru UK Parobrod, 2. oktobra sa početkom od 20h gledaćemo predstavu po motivima komada “Kamenje u njegovim džepovima”. “Holivduski san” je komedija sa melodramskim elementima o dva srpska mladića, statista na snimanju holivudskog filma, koji žele da promene svoj život, ostvare svoje snove i postignu nešto veliko. Adaptirali, režirali i igraju: Miloš Đurović i Dušan Matejić.

Premijera filma “Besnilo”

Kombank dvorana

BURO. vodič: Dešavanja u gradu 29. septembar - 3. oktobar (фото 5)

Premijera filma Besnilo rezervisana je za danas u 19: 30 u Kombank dvorani. Besnilo prati misterioznog samotnjaka u pokušaju da pronađe nešto zakopano duboko u šumi. Igrom slučaja, on sreće dečaka koji uprkos očevim upozorenjima, odlučuje da mu se pridruži u potrazi. Produkcija “Šuma” nastala je krajem prošle godine, a čine je: Petar Taklec - reditelj, Đorđe Đurišić - producent, Ognjen Zaharijev - producent i Damjan Plamenac - scenarista. Njihov cilj jeste proizvodnja nezavisnih kratkometražnih filmova, a ovaj, do sada njihov najkompleksniji projekat, služi kao putokaz za naredne i sve ono što ćemo tek videti od ove mlade ekipe pune entuzijazma.

Projekcija filma “Knjiga rekorda Šutke”

DC Krov

BURO. vodič: Dešavanja u gradu 29. septembar - 3. oktobar (фото 6)

Malo makedonsko mesto Šutka, poznato i kao „Sretna Dolina”, neformalno je glavni i ujedno najveći grad Roma koji kolektivno sanjaju da postanu šampioni. Ovo je priča o religijskim isceliteljima, bokserskim šampionima, svadbama, grobljanskim lopovima, plejbojima, muzičkim zvezdama, predanim kolekcionarima i onim drugima za koje niste ni znali da postoje. Film je režitao Aleksandar Manić, a možete ga pogledati u nedelju, 3. Oktobra, u društvenom centru Krov.

Premijera filma “Beograd 2041: Povratak u budućnost”

KC Grad

BURO. vodič: Dešavanja u gradu 29. septembar - 3. oktobar (фото 7)

U četvrtak, 30. od 19:30 premijerno ćemo gledati film “Beograd 2041: Povratak u budućnost” u KC Grad. Kolektivno se nalazimo se u jednom specifičnom trenutku, budući da je u toku izrada Generalnog urbanističkog plana Beograda za period od 2021. do 2041. godine. Ovaj izuzetno važan i sveobuhvatni plan se izrađuje na svakih 20 godina, a određuje smernice celokupnog razvoja grada, od saobraćaja, preko rasporeda stambenih zona, broja i veličine parkova do izgradnje nove komunalne infrastrukture i objekata, te se prirodno postavljaju pitanja: Kako će Beograd tada izgledati? Da li će se motivi koji stoje iza ovog plana promeniti? Na kom se mestu nalaze potrebe onih koji u njemu žive?

Festival “Sedam veličanstvenih”

Kombank dvorana

BURO. vodič: Dešavanja u gradu 29. septembar - 3. oktobar (фото 8)

17. po redu festival evropskog dugometražnog dokumentarnog filma “Sedam veličanstvenih“ održaće se od 2. do 6. oktobra u Kombank dvorani. Ovogodišnji festival će otvoriti dokumentarac “Merry Christmas, Yiwu“, srpkog autora Mladena Kovačevića. Film je nastao kao veliki produkcijski poduhvat u zajedničkoj srpsko-švedskoj koprodukciji uz učešće filmskih kuća i televizija iz Nemačke, Francuske, Belgije i Katara, a svoj festivalski put započeo je uspešnom svetskom premijerom na festivalu u Roterdamu 2020. Ovaj maestralni dokumentarac predstavlja poetični pogled na Kinu. Ceo repertoar pogledajte ovde.

Kišobran žurka

Drugstore

BURO. vodič: Dešavanja u gradu 29. septembar - 3. oktobar (фото 9)

Kišobran se 2. oktobra seli u Drugstore a žurka počinje od 23h. Pretprodaja karata po ceni od 400 dinara u Zaokretu je već počela, a na samom ulazu kartu ćete moći da kupite za 500 dinara. Big room - Intro: GHETTO UNIVERSITY = Pavle + Danilo(bend Sitzpinker) Kišobran DJs, ICB: Marko Miletić. Eksperimentalni formati, uvek dobra energija i muzika kao savršeni beg od sumornih jesenjih dana.

Jesenji vašar

Svaštara koncept bar

BURO. vodič: Dešavanja u gradu 29. septembar - 3. oktobar (фото 10)

2. i 3. oktobar rezervišite za posetu "Svaštare" u dvorištu fabrike Kluz sa početkom od 14h. Ideja vašara je da prošetamo jednim velikim dvorištem kulture, muzike, domaćih đakonija, mašte, zabave i nacionalnog identiteta. Hajde da unesemo malo boje u ovo sivilo.

Predstavljanje romana "U Kvinsu nema seksa"

KC Grad

BURO. vodič: Dešavanja u gradu 29. septembar - 3. oktobar (фото 11)

U nedelju, 3. oktobra od 19h, Nataša Milović će nam predstaviti autobiografski roman u kom se bavi neoliberalnim kapitalizma kao i zamkom u koju lako upadamo, nesvesni do kog stepena smo postali zatočenici sopstvenih htenja, te iluzija da je svuda bolje nego kod kuće. "Sprdnja, šala, dobronamerni i zluradi komentari su više nego dobrodošli. I vi ste", poručuje autorka. 

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor