Pretraga

BURO.vodič: Dešavanja u gradu 17-23. oktobar

BURO.vodič: Dešavanja u gradu 17-23. oktobar

Tekst: BURO.


Kako je prošla nedelja bila prepuna događanja iz sfere vizuelnih umetnosti, ove nedelje pravimo mali zaokret i prebacujemo se u svet knjiga. Zajedno sa sajmom stižu nam i mnogi paralelnii događaji, novi naslovi, promocije… Neke smo jedva čekali, a neki su nas super iznenadili, ali sve u svemu čitalački vikend je pred nama. Dobro, uz po neku novu izložbu, i dobar zvuk, razume se. Iskoristite najlepše oktobarsko sunce, i nestvarno visoke temperature i uživajte u vikendu.

BURO.vodič: Dešavanja u gradu 17-23. oktobar (фото 1)

 

Polet

 

Čekali, čekali i dočekali… Ognjenka Lakićević nas je i više nego obradovala najavom nove, pete zbrike pesama, “Vodič kroz požare” čija će promocija biti u subotu 19. oktobra u udobnoom i opuštenom ambijentu Poleta. Ćaskanje na temu primene uputstva za ponašanje u slučaju požara, kako preživeti požare, i kako sve to preneti u stihove. Čitanje novih pesama, i verovatno i smeh i suze i sve krug i opet ispočetka.

 

BURO.vodič: Dešavanja u gradu 17-23. oktobar (фото 2)

 

Polet

 

Nakon zbirki poezija "Regata papirnih brodova", "Tridesetdeveti maj", "Crni molitvenik" jedan od omiljenih savremenih pisaca regiona, Marko Tomaš, objavljuje svoj prvi roman. "Nemoj me buditi je (anti)roman u kom su raspad naratora, ali i raspad priče koja sadrži traume iz prošlosti i surovu korumpiranost sadašnjosti, metafora o raspadu savremenog društva i savremenog čoveka. Kroz svoj prepoznatljivi stil - oštar i koncizan, a duboko liričan i ličan - Marko Tomaš nas bespoštedno vodi kroz mračno putešestvije u kom su bolesna ravnodušnost prema postojanju i panični strah od smrti u postojanom konfliktu" rekla je Rumena Bužarovska, a mi apsolutno nemamo šta da dodamo. Osim da jedva čekamo ponedeljak 21. oktobar!

 

BURO.vodič: Dešavanja u gradu 17-23. oktobar (фото 3)

 

Beogradski sajam knjiga

 

Od nedelje 20. oktobra pa narednih nedelju dana, traju verovatno omiljeni dani za sve ljubitelje knjiga. Pregršt novih naslova, primamljivih korica, novih priča koje čekaju da budu otkrivene. Ozbiljan izazov, ali samo polako i fokusirano, i iskristalisaće se najbolji naslovi za svakoga.

 

BURO.vodič: Dešavanja u gradu 17-23. oktobar (фото 4)

 

Muzej afričke umetnosti

 

Ana Adamović, Ana Vujović, Saša Tkačenko, Siniša Ilić, Ivana Ivković, Irena Kelečević, Milica Rakić, Milica Josimov su pozvani da izvrše “intervencije” u prostoru muzeja Afričke umetnosti i izložba je prvenstveno zamišljena tako. Kao niz umetničkih intervencija. Naslov referira na muzejski predmet – dobro čuvanu „supstancu koja pamti” i koja je ovom akcijom napadnuta, izložena umetničkoj reinvenciji i rekontekstualizaciji. Muzejski predmet, tako, postaje svedok koji se u velikoj meri oslobađa institucionalne, ali ne i konzervatorske zaštite. Otvaranje večeras (17.10.) u 19h, a izložba će trajati do 22. decembra.

 

BURO.vodič: Dešavanja u gradu 17-23. oktobar (фото 5)

 

22-27.oktobar

 

Beogradski jazz festival ove godine slavi svoj 35. rođendan i u to ime ovogodišnji program ima drugačiju strukturu, prilagođenu posebnoj, slavljeničkoj prilici. Umesto regularnih pet, trajaće čak osam dana koji su podeljeni na redovnih šest dana programa, uvodni DJ program i festivalski progam PLUS.
Gotovo 30 koncerata sa nizom pratećih događaja. Dianne Reeves, Jazzmeia Horn, Henry Spencer i mnoga druga poznata imena svetske i lokalne džez scene.

 

BURO.vodič: Dešavanja u gradu 17-23. oktobar (фото 6)

 

Bitef teatar

 

Za sve one koji su propustili premijeru 1. i 2. oktobra večeras (17.oktobar) je poslednja repriza premijere, predstave "Gradovi kojih više nema" Konstance Makras. Komad preispituje odnos arhitekture i memorije kao fizičkog iskustva i vodi ka istraživanju umetnosti sećanja, ili ars memoriae, u kojoj se sećanja naročito čvrsto vezuju za fizičke lokacije, prostorije i arhitekturu. I postavlja pitanje šta biva sa našim uspomenama, nakon što fizička mesta za koja su vezane budu uništena?

 

BURO.vodič: Dešavanja u gradu 17-23. oktobar (фото 7)

 

Lira Vega u Knapu

 

 

 

Subota je rezervisana za đuskanje i ovaj put predlažemo da to bude uz Zoju, otelovljenje punka i iskrene energije koji se čuje u svakoj pesmi benda Lira Vega. Trenutno jedan od najpopularnijih i najdražih bendova svira u subotu 19.10. u klubu Knap, tako da znate šta vam je činiti.

 

 

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor

Ostavite komentar