Pretraga

Jan Fabre koga jedva čekamo, sjajna poezija i proslava rođendana džeza: Prolećna nedelja u gradu!

Jan Fabre koga jedva čekamo, sjajna poezija i proslava rođendana džeza: Prolećna nedelja u gradu!

Tekst: BURO.

Proleće bukvalno samo što nije pa je red tako i ponašati se. Ići svuda, družiti se, šetati. Preko 10 stepeni sredinom februara je prava retkost i poslastica koja se mora iskoristiti, a pred nama je i super nedelja za to. Divno veče poezije, proslava 103. rođendana džeza, i puno puno dobrih izložbi. Ako niste u "proleće u zimu" fazonu i sve vas mrzi, razumemo situaciju, ali Jan Fabrea nikako da propustite. Ostalo, pogledajte pa birajte!

Jan Fabre koga jedva čekamo, sjajna poezija i proslava rođendana džeza: Prolećna nedelja u gradu! (фото 1)

Likovna galerija (KCB) i B2 galerija

Tokom višedecenijskog stvaralaštva, Vesna Golubović je razvila vizuelnu gramatiku u kojoj jedna ideja odmah generiše sledeću u nizu. Ta logika se nalazi i u osnovi nove postavke koja se, iz prostora Likovne galerije Kulturnog centra Beograd, odnosno od jedinstvene zidne kompozicije realizovane u ovom prostoru, kreće prema iskazu na slikama u izložbenom prostoru Galerije B2.

Jan Fabre koga jedva čekamo, sjajna poezija i proslava rođendana džeza: Prolećna nedelja u gradu! (фото 2)

Narodni muzej, Narodno pozorište

Belgijski multidisciplinarni umetnik uživa poziciju jednog od najinovativnijih i najsvestranijih ličnosti savremene umetničke scene. Tražeći i uspostavljajući veze između različitih disciplina, otvara nove mogućnosti interpretacija u oblastima vizuelnih umetnosti, pozorišta i književnosti. Nakon maestralne dvadesetčetvoročasnovne predstave “Olimp” koja je izvedena na Bitefu 2017. godine, ovo gostovanje Jana Fabrea objedinjeno je otvaranjem izložbe, promocijom knjige, i predstavom. “Praznik malih prijatelja” u Narodnom muzeju u Beogradu je izložba kojom se bavi temama koje su ga fascinirale kao mladog umetnika, kada je proučavanjem sveta insekata počeo da stvara svoj univerzum. U Narodnom pozorištu će u subotu biti izvedena monodrama “Noćni pisac”, a izložbu i predstavu će pratiti promocija Fabrove treće knjige “Noćni dnevnik 1992-1998”. Otvaranje izložbe je sutra, a trajaće do 5.aprila!

Jan Fabre koga jedva čekamo, sjajna poezija i proslava rođendana džeza: Prolećna nedelja u gradu! (фото 3)

Galerija Podroom, KCB

Yael Serlin u svojim radovima koristi različita sredstva kako bi opisala čežnju za sećanjima obavijenim zaboravom, na izgubljene korene jevrejske zajednice koja je nekada naseljavala grad Jedrene na severozapadu Turske. Izložba je pokušaj da se ispita kako se lično sećanje i kolektivno pamćenje formiraju činom stvaranja slika, u čijem korenu leži zaborav.

Jan Fabre koga jedva čekamo, sjajna poezija i proslava rođendana džeza: Prolećna nedelja u gradu! (фото 4)

Galerija Artget (KCB)

"Dnevnik o mami" je priča o Negrici Neci Đorđević, ispričana fotografijama njenih sinova, Stefana i Boška. Neci je 2017. po drugi put ustanovljen kancer, od kojeg se samostalno izlečila petanest godina ranije, koristeći alternativne metode lečenja. I ovaj put ostaje pri odluci da se leči sama, i seli se u mali dom na jezeru u potrazi za isceljenjem, a Stefan i Boško beleže sve trenutke ljubavi, borbe i želje za životom.

Jan Fabre koga jedva čekamo, sjajna poezija i proslava rođendana džeza: Prolećna nedelja u gradu! (фото 5)

Papergirl Galerija Hub

Serijom od tri tribine, sukcesivno, četvrtkom, od danas pa još naredna dva, FIST i autorka programa Katarina Vojnović, studentkinja FDU, otvaraju preko potrebno pitanje položaja žena u kulturi. Koliko su vidljive, koliko se čuju, gde su autorke u odnosu na svoje kolege? Kroz najznačajnija pitanja savremenog ženskog stvaralaštva i oblasti pozorišta, vizuelne umetnosti i muzike, prošetaće nas Tanja Šljivar, Ksenija Đurović, Maja Šuša, Marija Ratković, Milena Dragićević Šešić, Šejma Fere, Jasna Dimitrijević, Selena Simić i Ana Krstajić uz sjajne moderatorke Mašu Seničić i Zoe Gudović.

Jan Fabre koga jedva čekamo, sjajna poezija i proslava rođendana džeza: Prolećna nedelja u gradu! (фото 6)

Garage Noord

Drugstore klub

Jedan od najpoznatijih amsterdamskih klubova se na vikend seli u Beograd! Autentičan i sa veoma raznovrsnim programom, wavey electro do eklektičnog punka, za mnoge DJ-eve Garage Noord je omiljeno mesto da puste mašti na volju i istražuju. Ovog vikenda nezaboravno klabersko iskustvo je u Beogradu: Bk Owusu & Daan DJ, Parish Smith i Merel ispred Garagea plus domaća podrška, genijalni Steve Whisper. Ne propustiti!

Jan Fabre koga jedva čekamo, sjajna poezija i proslava rođendana džeza: Prolećna nedelja u gradu! (фото 7)

Dorćolski buvljak

Dorćol Platz

Nije da vam išta specijalno treba, ali ako samo svratite shvatićete da niste ni znali koliko vam nedostaje dobra lampa ili nova ploča… a i gramofon! Dorćolski buvljak je stvarno uvek poseban, i namenjen je svim ljubiteljima vintage odevnih komada, obuće, kvalitetnih retro odevnih i kućnih aksesoara, knjiga, ploča, igračaka, audio i video opreme. Ozbiljno, za svakog ponešto.

Jan Fabre koga jedva čekamo, sjajna poezija i proslava rođendana džeza: Prolećna nedelja u gradu! (фото 8)

Sjajna prilika da, ukoliko volite poeziju, otkrijete neke nove mlade, talentovane ljude i njihove prve radove, ili one koji su nakon meseci i godina pisanja, tek sad smogli snage da pročitaju svoje redove pred publikom. Super atmosfera Ljubimca, i obično jednako dobra poezija. Win-win veče.

Jan Fabre koga jedva čekamo, sjajna poezija i proslava rođendana džeza: Prolećna nedelja u gradu! (фото 9)

103. Rođendan DŽEZA

Akademija 28

Festival „Rođendan džeza“ održaće se četrnaesti put za redom u Akademiji 28, u periodu od 26. do 29. februara. Tradicionalni, kubanski, etno i free džez, svi nalaze svoje mesto na proslavi, a otvara se i izložba „Džezеrske skrivalice“ i tribina „Džez u doba komunizma“. Celokupan program festivala možete pogledati ovde.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor