Kanye West kao „predvodnik slobodnog sveta“ i šta je tu pomalo zabrinjavajuće?

    27.10.2020.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/10/free_world_cover.jpg

    Svi smo predosećali da se sprema nešto veliko kada je Kanye pauzirao sa repovanjem i posvetio se Bogu, to jest kada je pre više od godinu dana napravio Sunday Service. Istina, ne bi Kanye bio Kanye da i od toga nije nastala fešta ozbiljnih razmera i u međuvremenu koliko god to suludo zvučalo njegove nedeljne mise su postale polu-mise, polu-matinei za koje se traži mesto više, i sasvim sigurno mesto za okupljanje mnogih poznatih ličnosti. Kanye je odatle nastavio u novom pravcu i počeo da ide po zatvorima i drugim institucijama i nastavi da pronosi “svoju reč”.

    I to je dosta dobro prolazilo jer ako odgledate samo neki od videa, sva je prilika da ćete se naći zbunjenim da li je u pitanju mini koncert ili prava propoved. Odatle je otišao korak dalje i prijavio se kao kandidat za SAD predsedničke izbore. Okej, nije ni to baš došlo sasvim neočekivano. Kao prvo zato što je najavio već pre nekoliko godina da mu je to u planu, a šta Kanye kaže, Kanye i uradi bez obzira na to što nam je svima vilica do poda kada izbacuje i merch na temu “Vote Kanye”. S druge strane već kada je počeo sa Nedeljnim misama rekao je da je morao muziku da stavi na pauzu da bi služio Gospodu i da je “morao kompletno da napusti rep zato što nije znao kako da repuje za Boga”, a kako mora nešto da radi biti predsednik zvuči sasvim smisleno, ne?

    Iako bi bilo sjajno da svako od nas ima zdravu dozu Kanyea u sebi i bude samopouzdan i veruje u sebe u toj meri da može jasno i glasno da kaže da je svaka njegova misao „simfonija ideja“, pravo pitanje posle svega je da li je Kanye okej?

    Šalu na stranu, sve ovo iako jeste bilo najavljeno i već neko vreme što bi se reklo u vazduhu, ne prestaje da bude začudno a nedavno je u intervju sa Joe Roganom Kanye otkrio i dosta novih stvari. Intervju je trajao dobra tri sata, ali kako Kanye ima svog udela u raznim poljima i akcijama bilo je i puno tema za pokriti. Dotakli su se njega kao “pastora”, ugovora muzičke industrije, netransparentnosti iste i toga zašto već neko vreme govori da je ova industrija đavolja rabota, njegovih modnih linija, i njegovog “poziva da bude vođa slobodnog sveta” što mu je palo na pamet dok se kako kaže tuširao. “Ne postoji bolji trenutak da se pravo vizionarstvo postavi u vodeću poziciju. Ja nisam ovde da “srušim” Trumpa ili porazim Bidena, ja sam ovde da izrazim ono za šta me je Bog pozvao, i dokažem se na funkciji za koju me je namenio. Ja sam veliki vođa jer dobro slušam i zato što sam empatičan. Verujem u mir u svetu.”

    Sve ovo bi donekle bilo i stvarno lepo, ovaj deo o empatičnosti i miru u svetu recimo posebno, da sve u paketu nije malo i zabrinjavajuće. Na stranu to što se Kanye u fazonu populista već danima svađa sa Jennifer Aniston na Instagramu i Twitteru samo zato što je skrenula pažnju na to da je glasanje ozbiljna stvar i da zaista nije ni fora ni smešno glasati za Kanyea, na šta je on u veoma trumpovskom fazonu odgovorio da ni “Prijatelji” nisu smešni pa eto. Nego van toga, više onako generalno posmatrano čini se da su se stvari malo više otrgle kontroli nego što bi trebalo i iako svi još uvek izuzetno volimo Kanyea možda je okej reći da smo malo i zabrinuti.

    Nikavo stanje ne može da diskredituje njegovu genijalnost i sjajne ideje, a i svako ima prava da sanja i dokle god je kakvog-takvog demokratskog uređenja i da pokuša da dostigne ono što želi uprkos svemu. Ali (i ovo ali je jedno prilično veliko ali) mora se imati na umu da ne samo imidž već i mentalno zdravlje zahtevaju pažnju i posvećenost.

    “Kada govorim ja ne rentujem, ne pričam u besu. To je simfonija ideja. Ja samo govorim istinu a govoriti istinu je ludo u svetu koji je pun laži” rekao je Kanye u jednoj od završnih rečenica intervjua. Iako bi bilo sjajno da svako od nas ima zdravu dozu Kanyea u sebi i bude toliko samopouzdan i veruje u sebe u toj meri da može jasno i glasno da kaže da je svaka njegova misao simfonija ideja, pravo pitanje posle svega je da li je Kanye okej?

    Stručnjaci kažu ne baš. “On radi nešto potencijalno važno, pokušavajući da se kandiduje za predsednika, što je ironično baš simptom bipolarnog poremećaja,“ rekla je doktora Sally Satel psihijatar i profesorka psihijatrije na Columbia University. ”Grandioznost je kardinalni simptom- utisak, mišljenje da možeš da uradiš bilo šta. Postoji čudna ironija u svemu što njegovo trenutno ponašanje i celu priču čini manifestacijom njegovog mentalnog stanja”. I to ne znači da, kao što je Kim Kardashian West jednom prilikom ruku na srce prilično lepo napisala, da zbog njegovog stanja treba umanjiti sve što on ume genjalno da radi. Kim je pisajući o njemu i njegovom bipolarnom poremećaju pokušala da se osvrne na stigmu i predrasude kojima se pristupa mentalnom zdravlju rekavši da “živeti sa bipolarnim poremećajem ne umanjuje i ne diskredituje njegove snove i kreativne ideje, bez obzira na to koliko veliko ili nedostižno deluju nekome”. I to jeste apsolutno tačno. Nikavo stanje ne može da diskredituje njegovu genijalnost i sjajne ideje, a i svako ima prava da sanja i dokle god je kakvog takvog demokratskog uređenja da pokuša i da dostigne ono što želi uprkos svemu. Ali (i ovo je jedno prilično veliko ali) mora se imati na umu da ne samo imidž već i mentalno zdravlje zahtevaju pažnju i posvećenost. I da bi možda zapravo bilo daleko korisnije bilo pričati o tome ne šta je Kanye ponovo uradio i kako koga iznenadio nego o tome kako je zaista.

    Možda je vreme da se umesto pravljenja spektakla od nekoga ili nečega stvarno o ozbiljnim temama ozbiljnije i razgovara a Kanye da se vrati genijalnoj muzici koju je stvarao.

    I niko ne kaže da njegova ideja nije plemenita, kao i da možda u nekoj meri ne bi imao adekvatne veštine da se nosi se nekim elementima nove funkcije ali na pozicijama moći već ima već previše onih koji su svojim ego-manijačenjem i tripovima grandioznosti napravili mnogo pogrešnih poteza da bi se sa tim dodatno igralo. I iako jesu dobre šanse da bi Kanye možda donekle i uspeo da svet napravi boljim i jednakijim mestom za život, možda to može da nastavi da radi kao što je nekada i radio. Možda je stvarno vreme da se umesto pravljenja spektakla od nekoga ili nečega, o ozbiljnim temama ozbiljnije i razgovara a Kanye da se vrati genijalnoj muzici koju je stvarao i tako ovaj svet nastavi da čini boljim, što svi pomalo (bogami i malo više) iskreno priželjkujemo.

    Saznaj više:
    Povezani članci: