Meghan i Harry u novoj epizodi: nova fotografija, novi život

    19.10.2020.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/10/new_obamas_cover.jpg

    Kako će izgledati taj novi život? Ako je suditi po prvoj zvaničnoj fotografiji koju su objavili od kada su dali otkaz engleskoj kraljici Elizabethi, odgovor glasi: isto, al’ ni nalik.

    Novi portret Harryja i Meghan u mnogo čemu podseća na jedan od zvaničnih portreta sa njihovog venčanja 2018. godine (ali i serije fotografija povodom veridbe). Baš kao i tada, fotografija je crno-bela, oboje sede i Meghan je nonšalantno prebacila ruku preko Harryjevog kolena, on gleda direktno u kameru, a ona u stranu, osmehuju se. Meghan nosi pantalone (gotovo je sa protokolom!). Deluju zadovoljno i puni samopouzdanja, baš onako kako zamišljamo jedan slobodan mladi par koji živi svoj život i zadovoljni su svojim izborima i planovima. A šta jeste njihov plan?

    Od kada su se preselili u Novi Svet, možemo slobodno da kažemo da se u svetu desilo svašta. Planovi cele planete su izmešteni iz koloseka pa tako i njihovi pa se mesecima nije znalo na čemu zapravo i kako to nameravaju da “zarade za život”. Ipak, po onome što smo do sada uspeli da vidimo, reklo bi se da Harry i Meghan planiraju da postanu sledeći Barack i Michelle Obama, bez predsedničkog mandata razume se.

    srž njihovog biznisa biće, naravno, aktivizam.

    I to, čini se, na svim poljima od održivog turizma do osnaživanja žena, mentalnog zdravlja, veterana, invalida, rodne i rasne ravnopravnosti (dopišite svoje).

    Njih dvoje zadali su veliki udarac UK tabloidima u toku leta kada su objavili da ih više ne finansira princ Charles kao i to da su otplatili sumu od dva miliona funti britanskih poreskih obveznika koja je potrošena na renoviranje Frogmore Cottagea. Ovo im je, pretpostavlja se, omogućio ugovor sa Netflixom težak između 100 i 150 miliona dolara koji je letos došao kao iznenađenje hejterima, nakon što je Meghan već bila narator dokumentaraca o slonovima za kanal Disney+.

    Upravo u tom trenutku postalo je jasno da su se odlučili za put kojim idu Obame u svemu, pa i u otvaranju producentske kuće – koju su od letos do danas, takođe, obelodanili. Da se podsetimo, Obame su producirale dokumentarac „American Factory“ koji je 2018. odneo Oscara, a zatim izdali i knjigu „Moja priča“ koju je o svom životu napisala sama Michelle. Ovo je za bivši predsednički par tek početak. Realno, Netflix je idelan partner za Sussexe. Platforma je poznata po tome da ne igra po starim pravilima i tome kako je promenila pravila globalne igre, isto ono što su na svoj način uradili i Harry i Meghan. Ovaj potez prvenstveno britanski tabloidi su dočekali na nož, šireći svakojake neproverene informacije, a sve u cilju da Meghan pokažu kako se “ne radi tako”. Narativ da je došla na njihovu teritoriju i da se “kod njih” ne priča na taj način, ne zatvaraju vrata kola na taj način i sl. sve to bilo je u cilju da joj se pokaže kako ona nije na svom terenu, sve uz česte zajedljive komentare u stilu “ako hoćeš po svom, vrati se Holivud”. Pa, guess what? Meghan je uradila upravo to: vratila se u Holivud, a Harry je pošao sa njom.

    Sada su, konačno, na njenom terenu i ona kao što sam već toliko puta ponovila, Meghan igra o.d.l.i.č.n.o.

    Njeno prvo pojavljivanje za vreme pandemije bilo je video obraćanje maturantima njene stare škole (sećate se čitavog talasa poznatih koje je zahvatila slična groznica prošlog maja/juna), od tada je učestvovala na nekoliko onlajn konvencija, imala po koje obraćanje – između ostalog i ono u kom je jednostavno pozvala američki narod da izađe na izbore i isprovocirala Trumpove komentare kako mu se “(ona) baš i ne sviđa ali princu Harryju želim puno sreže u životu, trebaće mu.” Trumpova verbalna dijareja mogla je realno da bude mnogo gora ali ponovo je najveće negodovanje došlo sa druge strane okeana: britanski tabloidi digli su dreku zbog kršenja zaveta ćutanja o politici kada je britanska kraljevska porodica u pitanju i tražili da im se oduzmu titule. Problem je samo u tome što njih dvoje više, svojom voljom, nisu zaposleni članovi britanske kraljevske porodice, a realno, baš ih volela da vidim kako se to danas oduzima titula nekom ko je rođenjem princ i uz to sin princeze Dianae.

    Da ne bi bilo da se cela priča vrti samo oko nje, i Harry je imao svojih govora, poput onog u Commonwealthu kada je na neki način ozvaničio postojanje britanske kolonijalne prošlosti. Možete samo zamisliti kako je tek to prošlo u Londonu. Ja ne znam koliko je od onoga što je rekao više od samo reči i da li će i ikada neko sa britanskog vrha preći sa reči na delo. Ipak, ovo je prvi put da je neko iz tog sloja rekao javno bilo šta slično, a to je dobar znak. Činjenica da je taj znak kolektivno zakasneo ne treba da bude Harryjeva krivica.

    Bilo kako bilo, Harry i Meghan se pozicioniraju kao aktivističke sile u nastajanju. Aktivni akteri po pitanju svih društvenih pitanja.

    U skladu sa tim, odlučili su da ne žele da sami “budu sadržaj” u vidu nekih tamo zvezda-plemićkog porekla, već da isti prave. Ko-osnivač i Co-CEO Netflixa Reed Hastings izjavio je povodom potpisivanja ugovora: “Oni su još jedan odličan par producenata koji će proizvoditi sadržaj koji ljudi zaista žele da gledaju. Fokus je na tome i gradićemo sa njima kao producentima. Presudna stvar jeste da su njih dvoje razvili oštro oko za dobru priču i radićemo sa njima na osnovu toga.”

    Iskreno? Nije da nisam očekivala nešto slično ali sviđa mi se kako se priča razvija. Činjenica jeste da cela britanska kraljevska porodica predstavlja neku posebnu podkategoriju šoubiznisa ma koliko se pravili da je drugačije. Put koji su odabrali Harry i Meghan je otvoreniji i autentičniji za ovo novo vreme šta god nam ono nosilo i značilo (a sigurne su samo promene). Svojim postupcima su pokazali celom svetu da su zapravo deo industrije zabave, da se toga ne stide ali i da žele da sami kroje drušveno korisne narative – poštujem. I ne, Netflix im nije dao svoju platformu iz razloga što njegovi čelnici vole sve ljude i Zemljinu kuglu već zbog profita. Harry i Meghan neće raditi “za džabe”. Ali radiće po uslovima koje su velikim delom imenovali sami. Da li smo svedoci rađanju nekog novog ogranka industrije? Nisam baš sigurna ali bilo bi lepo verovati da je tako.

    U svakom slučaju, dobrodošao u Holivud, Harry. Dobrodošla nazad, Meghan.

    Saznaj više:
    Povezani članci: