Pretraga

Možda ostanak kod kuće ne zvuči previše zabavno ali može i te kako da bude ako pratite naše predloge

Možda ostanak kod kuće ne zvuči previše zabavno ali može i te kako da bude ako pratite naše predloge

Tekst: BURO.

Ni ove nedelje svet ne postaje ništa bolji, ali biće. Do tada, dok čekamo da se finalno vratimo u normalu (nadamo se i za stalno) biramo načine na koje možemo da ispunimo vreme i oplemenimo ga dobrim sadržajem. Ove nedelje izdvajamo knjigu koja vam je sigurno promakla, okrećemo radar ka Festivalu autorskog filma, i odlazimo u Guggenheim na izložbu. Pratite nas!

Uplovite u svet angolske literature

Bilo da ste upoznati sa afričkom književnošću, konkretnije angolskom, ili ne uopšte, uvek ostaje dovoljno prostora za otkrivanje jer ima fantastične autore i veoma je žanrovski raznovrsna. Kao rezultat angolske kulturološke raznovrsnosti njihova književnost i umetnost se potvrđuju kao izuzetno kreativne. Ukoliko ne znate odakle da počnete, a početak decembar vas mami na istraživanja novih kultura i priča, knjiga “Kad bi život bio takav - Antologija angolske priče” je sjajan izbor. U ovoj antologiji prednost je data autorima koji vrednuju tradicionalnu kulturu ali i onima koji obrađuju savremeniju tematiku i prilično je dobar presek književnosti sa kojom se ne susrećemo tako često.

Možda ostanak kod kuće ne zvuči previše zabavno ali može i te kako da bude ako pratite naše predloge (фото 1)

Istražite svet japanske grafike kroz kurs sa Harvarda

Možda ostanak kod kuće ne zvuči previše zabavno ali može i te kako da bude ako pratite naše predloge (фото 2)

Istražite svet japanske grafike kroz kurs sa Harvarda

Ako ste ikada želeli da budete student na Harvardu, realno je da je sada prava prilika za to. Em imamo više vremena, em postoji veliki broj online kurseva koje je moguće startovati besplatno. “Japanese Books: From Manuscript to Print” je jedan od super zanimljivih u ponudi, i bavi se istorijatom i definicijama “knjige” od rotulusa i albuma do knjiga kakve poznajemo danas i različitih formata ispraćenih predivnim akvarelima. Kao polaznik ovog kursa, istraživaćete retke i prelepe primerke iz Harvard Art muzeja, upoznati se sa različitim materijalima koji su se koristili za pisanje, tehnikama povezivanja i važnom terminologijom.

Nakon toga sledi istraživanje ilustrovanih spisa, upoznavanje sa japanskom kaligrafijom i vizuelnom umetnošču, kao i sa umetnošću pripovedanja i pričanja mitova i legendi koja je izuzetno važna u istočnjačkoj kulturi. Rečju, ako se rapoloženi za lekciju iz umetnosti i malo egzotičnog znanja sa Dalekog Istoka ovo je idealan kurs.

Možda ostanak kod kuće ne zvuči previše zabavno ali može i te kako da bude ako pratite naše predloge (фото 3)

Posetite virtuelnu izložbu Kandinskog u Guggenheimu Bilbao


Postoji malo institucija koje su bolje za postavku retrospektivne izložbe radova nekog autora nego što je to Guggenheim muzej, a u ovom slučaju je i veoma logično budući da je Kandinsky bio izuzetno blizak sa Solomonom R. Guggenheimom. Od kada su se upoznali, 1929. ruski umetnk je postao jedan od omiljenih umetnika poznatog kolekcionara koji je počeo je da otkupljuje njegove radove, sveukupno 150. Na aktuelnoj izložbi predstavljena je polovina radova iz kolekcije, a zanimljivo je da je prati i sjajna virtuelna tura kroz koju vodi kustoskinja izložbe Megan Fontanella.

Izložba prati 40 godina stvaralaštva Kandinskog, od njegovih ekspresionističkih početaka u Minhenu, do poslednjih godina u Parizu, kada je nadrealizam postao sve primetniji u njegovim radovima, i u celini donosi priču o njegovom trajnom uverenju da umetnost može da izazove spiritualnu revoluciju i u autoru i u posmatraču.

Budite odgovorni

Možda ostanak kod kuće ne zvuči previše zabavno ali može i te kako da bude ako pratite naše predloge (фото 4)

Budite odgovorni

Na svetski dan borbe protiv AIDS-a važno je podsetiti se koliko je važno biti odgovoran prema sebi i drugima. To je moguće učiniti i tako što ćete se priključiti virtuelnim prikazivanjima serije kratkih filmova “Transmissions,” koji su praćeni panel diskusijama sa autorima filmova i umetnicima. Šest filmova u programu se bavi pitanjem uticaja epidemije HIV-a kroz države širom sveta od Indije do Ugande. Me Cuido” preispituje temu odnosa između kolonijalnih paradigmi o zdravlju, religijski osećaj krivice kao i stigmatizaciju ljudi koji su oboleli od HIV-a u čileanskom kontekstu. “Finding Purpose” se fokusira na živote tinejdžera iz Ugande koji su rođeni sa HIV-om dok se “This is Right: Zak, Life and After” bavi protretisanjem Zaka Kostopoulosa, poznatog grčkog queer AIDS aktiviste koji je ubijen 2018. godine u Atini.

Svestan i odgovoran treba biti svaki dan, ne samo prvog decembra, ali je današnji dan posebno značajan povod za osvetljavanje ove teme, i borbu protiv predrasuda, stigmatizacije, kao i pozivanje na društvenu i ličnu odgovornost. Svi videi su dostupni ovde..

Zabavite se uz online tarot čitanje i saznajte šta donosi budućnost

Možda ostanak kod kuće ne zvuči previše zabavno ali može i te kako da bude ako pratite naše predloge (фото 5)

Zabavite se uz online tarot čitanje i saznajte šta donosi budućnost

Svi volimo da malo zavirimo u budućnost i saznamo šta nas tamo čeka, pogotovo ove godine kada je sve super neizvesno. Neka vam stvari postanu malo jasnije, ali uz dozu neverovatne zabave uz improvizovana tarot čitanja koja organizuje the Tiny Cupboard, mesto za nastupe i performance koje vodi komičarka Brittany Brave. Ova tarot čitanja izvode komičari koji mahom lupetaraju (ali je beskrajno zabavno) nakon čega na scenu stupa astrološkinja i vidovnjakinja Clarisse Monahan koja čita tarot karte “posetiocima” na standardan način. Karte za učešće u ovim onlne čitanjima se kupuju ali po ceni “daš koliko možeš” a početna cena je $1, a prijave za učešće se obavljaju preko mejla [email protected]. Ukoliko ste rapoloženi za veče uz tarot i stand-up komediju ovo je prava adresa.

Gledajte "Lux Æterna" na Festivalu autorskog filma

Kultni festival umetničkog filma 26. put publici predstavlja raznovrstan program sačinjen od pobednika svetskih filmskih festivala, novih ostvarenja reditelja koje publika festivala već poznaje, kao i zanimljivih filmova koji pokazuju nove tokove u autorskom filmu. Pored projekcija u bioskopu (program i satnice pogledajte ovde) veliki broj filmskih ostvarenja se nalazi i na stranici Moj Off i možete uživati u najboljim festivalskim naslovima iz omiljene fotelje ili kreveta. Naš izbor odakle početi je svakako novi filma Gaspara Noea "Lux Aeterna" koji prati dve glumice Béatrice Dalle i Charlotte Gainsbourg, koje su na filmskom setu i pričaju priču o vešticama. Ali pored toga ovo je priča, esej o umetnosti filma, o ljubavi, i on-set histeriji. Klasična gasparovska estetika, tematika i ludilo koje ne treba propustiti.

Možda ostanak kod kuće ne zvuči previše zabavno ali može i te kako da bude ako pratite naše predloge (фото 6)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor