Može li Joaquin Phoenix da spase planetu noseći jedno te isto odelo?

    15.01.2020.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/01/phoenix-cover.gif

    Sve je počelo od tvita koji je objavila Stella McCartney i koji je glasio ovako: „Ovaj čovek je heroj. Odlučio je da nosi Stella odelo rađeno po meri jer je napravio izbor koji se tiče budućnosti planete. Takođe je odlučio da nosi isto to odelo tokom cele sezone nagrada kako bi smanjio pravljenje otpada.“

    Osoba koju Stella pominje u tvitu jeste Joaquin Phoenix. I trenutno je najpopularniji glumac na planeti jer hajp oko njegove uloge u filmu „Džoker“ ne prestaje, a sledeći korak su Oskari i ne postoji osoba koja ne misli da će Joaquin osvojiti onaj za najbolju mušku ulogu. Možda ne znate, ali on je vegan od detinjstva, a ovaj korak ka održivosti u modi jeste u skladu sa njegovim pogledima o očuvanju planete koja nije samo prazna poza holivudskog glumca koji se povinovao trendu, već stvar u koju odavno veruje i za koju se odavno bori. Razumete i o čemu pričamo sada – odlučio je da nosi jedno te isto odelo iznova i iznova umesto da se na svakom crvenom tepihu pojavljuje u novom.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/01/1579101745223178-1.gif

     

    Ova izjava nije došla od samog glumca, već od dizajnerke gorepomenutog odela, ali su reakcije koje su usledile bile (malo je reći) očekivane. „Nosi odelo više od jednog puta. Gandhi, Mother Teresa, Nelson Mandela, molimo vas sklonite se u stranu, novi heroj je u gradu.“ I kako da vam kažem, ovo je sasvim normalna reakcija normalnih ljudi. Ja sam odelo koje sam kupio za jednu svadbu, nosio zatim na BURO. lansiranje u Londonu, pa zatim na BURO. gala večeru, i sada mi stoji u ormaru i čeka novu svečanu priliku. Nemam taj odnos, kao ni većina ljudi pretpostavljam, da za formalnu priliku treba da nabavljam novu kombinaciju. Posebno nama muškarcima nisu neke veće slobode prepuštene kada su u pitanju black tie događanja. Tako da se samo molim Bogu da za sledeći događaj koji budem imao za nekoliko meseci, ne izvadim svoje pohranjeno odelo i zateknem ga izjedeno od moljaca. Samo se to molim.

     

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/01/1579101927562127.jpg

     

    Ali kao što rekoh, ovaj slučaj jeste izazvao podsmehe i zajedljive komentare, ali moramo uzeti u obzir i činjenicu da se radi o poznatima. Svaki izlazak na crveni tepih je reklama. I ovo je reklama za Stellau. Žene su u većem problemu jer svaki put treba pored haljine da izaberu cipele, torbu i aksesaoare koji idu uz nju, odgovarajuću šminku i frizuru. Jer ne idu iste stvari uz otvorena leđa ili uz puf rukave. I kao što znate, većina tih stvari su pozajmili stilisti od dizajnera i nakon što ih zvezde nose te stvari se ili vraćaju u prodaju (kod manje poznatih dizajnera) ili se pohranjuju u arhive (kod velikih dizanjerskih imena). I to je način na koji industrija funkcioniše. Dajte nam uvek nešto novo, dajte nam uvek nešto drugačije. Kada neko istupi iz te formule odmah zatalasa stvari. Kao sada Joaquim ili pre njega Tiffany Haddish. Kod Tiffani je bilo mnogo više priče jer je žena i jer je odlučila da se u beloj Alexander McQueen haljini pojavi puno puta. I to je super cool jer ona nije imala problem da kaže da je nakon godina mukotrpnog građenja karijere i svog prvog većeg uspeha sama kupila McQueen haljinu za 4.000 dolara. I da tolike pare ne želi da potroši na jedno nošenje.

     

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/01/1579101745156723-1.gif

     

    Dese se i nepredviđene stvari, naravno, kao ona sa haljinom koju je Lady Gaga nosila na zlatnim globusima, a kasnije se desio skandal jer je haljina nestala i sobarica iz hotela u kojem je Gaga bila optužena je da ju je ukrala. Ali većina stvari se, kao što smo rekli vraća, ponekad ako dizaner to želi može da odluči da pokloni outfit osobi koja ga je nosila. Ne znam da li se sećate epizode iz „Prijatelja“ kada Rachel, koja tada radi za Ralph Lauren, daje Chandleru da bira odelo za svadbu sa štendera na kojima su poređana odela koja su ranije nosili poznati. Chandler izabere odelo koje je nosila Diane Keaton.

     

     

    Ne znam šta će se desiti sa odelom koje Joaquin sigurno ima da nosi još mesec dana. Ne verujem da će Stella tražiti da joj ga vrati. E sada, ako ga ostavi u svom garderoberu i odluči da ga nosi na dodeli nagrada i sledeće godine, onda ćemo možda imati temu o kojoj zaista možemo raspravljati i pričati da doprinosi nečemu. Za sada ostaje na nivou „poznati i njihovi kaprici“. 

     

    Saznaj više:
    Povezani članci: