Pretraga

Nova era u Guggenheimovoj borbi protiv rasizma

Nova era u Guggenheimovoj borbi protiv rasizma

Tekst: BURO.

Kada je prošle godine u Guggenheimu otvorena retrospektivna izložba Basquiatovih radova niko verovatno nije mogao ni da zamisli da će upravo ovaj događaj pokrenuti niz različitih pobuna i peticija. Pre dva meseca gostujuća kustoskinja projekta Chaédriai LaBouvier je prvi put otvoreno pokrenula pitanje o rasizmu u okviru ove institucije, i postavila tvit u kom je rekla da je rad sa Nancy Spector, umetničkom direktorkom muzeja i glavnom kustoskinjom bilo jedno od gorih iskustava koje je doživela u pogledu rasizma koji je osetila. Nakon toga grupa kustosa je sastavila pismo i peticiju pod imenom “A Better Guggenheim” kojim je potvrđeno ne samo konkretno ponašanje direktorke već i mnogo šira problematična situacija u instituciji, a kojim apeluju da se stane na put i poprave kultura i stavovi koji omogućavaju da se razvija rasizam.

Nova era u Guggenheimovoj borbi protiv rasizma (фото 1)

U kontekstu protesta koji su potresali SAD proteklih meseci, sreća u nesreći je bila ta da ovakve apele više niko ne može i ne sme da ignoriše, i Guggenheim je veoma brzo nakon pisma unajmio advokate koji bi nezavisno istraživali sva događanja u vezi sa izložbom 2019. Sada, mesec dana kasnije objavili su svoj dvogodišnji plan i inicijativu da se stvore efektivniji uslovi za prijavljivanje diskriminacije kao i mnogo bolji uslovi za razvijanje programa koji podržavaju različitosti. Uprkos deficitu od 15 miliona dolara koji će institucija osetiti zbog situacije sa pandemijom, spremni su da se uhvate u koštac sa problemima koji su mnogo trajniji od same od same pandemije i prema rečima direktora muzeja Richarda Armstronga, nove mere će uključivati plaćena stažiranja za studente iz različitih društvenih slojeva, partnerstvo sa crnačkim koledžima i univerzitetima, i stvaranje mreže profesionalaca u kojima će ljudi koji rade u art inistitucijama biti mnogo bolje povezani i raznovrsnije zastupljeni.

Nova era u Guggenheimovoj borbi protiv rasizma (фото 2)

“Ono što se dogodilo pre šest nedelja je dovelo situaciju do stadijuma ključanja. Pogledali smo se i rekli mi moramo da uradimo ovo". Potpisnici inicijative su osim lošeg ophođenja pojedinaca generalno, dosta pažnje skrenuli i na nedovoljnu zastupljenost umetnika različitog porekla, podsećajući da muzej nikada nije imao solo izložbu nekog crnog umetnika, kamoli umetnice, autora koji se definiše kao trans, ili je pripadnik starosedelačke zajednice. Prema novom planu bi i to trebalo da se promeni, i iako mnogi nisu uvereni da će od početka do kraja biti uspešno, činjenica je da je ovo izuzetno veliki korak koji je konačno došao na red budući da se od 2010. na različite načine skreće pažnja na neadekvatno pristupanje rasnim i rodnim problemima.

Nova era u Guggenheimovoj borbi protiv rasizma (фото 3)

U duhu protesta i generalne situacije preispitivanja raznih godinama nepromenljivih pozicija sadašnji trenutak je konačno taj, i traži da se preispita osnovna uloga koju muzej ima u društvu: za koga su ove institucije, za šta su odgovorne, i kome treba da odgovaraju? Čini se da su sva ova pitanja na pragu novih odgovora i redefinisanja, i kako direktor muzeja Richard Armstrong kaže: “ Ovaj plan znači mnogo šira ulazna vrata, više mogućnosti za različite ljude da rade u muzeju i napreduju u karijerama koje žele”. Ovo se odnosi na mikro plan. Makro nivo uključuje i više od toga budući da je Guggenheim zvanično prva velika kulturna organizacija koja se detaljno, predano i studiozno posvetila rešavanju problema rasizma, i neverovatno je dobar primer za sve ostale.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor