Pretraga

Od VSCO devojke do sajberpanka: Različite estetike koje (za sada) definišu 2020.

Od VSCO devojke do sajberpanka: Različite estetike koje (za sada) definišu 2020.

Tekst: BURO.


Čuli ste za Myers-Briggs test (poznatiji kao MBTI), kao i za more drugih testova i kvizove koji imaju za cilj da kategorišu naše karakterne crte i osobenosti te naprave od njih jedan razumljiv sistem. Ove godine postoji novi način da se to uradi: estetika ličnosti. Pojavilo se mnogo novih stilova, zapravo različitih estetika koja definišu mnogo više od samog izgleda i kurirali smo "starter pack" najpopularnijih 2020. Neki će se možda već iz prve pronaći u svojoj “kategoriji” a za neke će ovo biti “a-ha!” momenat koji im je trebao da definišu svoju estetiku i važan trenutak na putu samo-otkrivanja. I da, tema jeste toliko važna i dramatična, jer imati definisanu estetiku može da bude prilično katarzično za mnoge i da dobre smernice u pogledu oblačenja, ali i sređivanja stana ili biranja novog filma za must watch listu. Naravno, uvek ostaje opcija da vaša estetika vuče inspiraciju iz prethodnih godina, kao i da je kombinacija više pravaca, ali ovo su one koje (za sada) obeležavaju 2020. godinu.

VSCO girl

Od VSCO devojke do sajberpanka: Različite estetike koje (za sada) definišu 2020. (фото 1)
Od VSCO devojke do sajberpanka: Različite estetike koje (za sada) definišu 2020. (фото 2)

VSCO je popunio prazan prostor u internet svetu koji je ostao nakon Tumblr recesije početkom 2018. Tako je stvorena nova subkultura. VSCO, samim tim i VSCO devojka je estetika najpribližnija tome kao kada bi se Tumblr udružio sa surferskim vajbom. Ime dolazi od popularne aplikacije za editovanje fotografija VSCO (obično se izgovara kao “visco”) zahvaljujući estetici aplikacije koja je: vibrantna, sa saturisanim bojama i filterima, i preovlađujuće pastelnim nijansama. VSCO je “It devojka” društvenih mreža koja čini eko-osvešćenost ponovo relevantnom i kul i pije pastelna Starbucks pića. Sa metalnom slamčicom, naravno.

VSCO boy

Od VSCO devojke do sajberpanka: Različite estetike koje (za sada) definišu 2020. (фото 3)
Od VSCO devojke do sajberpanka: Različite estetike koje (za sada) definišu 2020. (фото 4)

Dok za VSCO devojke svi znamo, treba reći da je VSCO totalno hit estetika i za momke, zato što očuvanje prirode i ekološka osvešćenost nisu ograničeni na samo jedan rod. Momci su praktično ekvivalent svom ženskom pandanu samo što scrunchie gumicu kosu zamenjuju narukvicom sa perlicama, ili gumenom narukvicom, a morske talase u kosi, ležernim šiškama.

E-girl

Od VSCO devojke do sajberpanka: Različite estetike koje (za sada) definišu 2020. (фото 5)
Od VSCO devojke do sajberpanka: Različite estetike koje (za sada) definišu 2020. (фото 6)

Često se povezuje sa aplikacijom koja je ekplodirala tokom karantina, i e-girls and e-boys su brzo postali “it” i stekli internet popularnost kao “deca” TikTok fenomena. Za sve one koji bi to možda pomislili “E” ne stoji kao skraćenica od “emo”, već umesto “electronic” zahvaljujući njihovoj sajberpank estetici. I ovde nije teško primetiti da i ova estetika ima svoje korene u Tumblru. Sećate se kada je grunge bio hit? E pa, E-devojke su moderne grunge devojke koje sada umesto uz Placebo, preferiraju da đuskaju uz tužni elektro-pop.

E-boy

Od VSCO devojke do sajberpanka: Različite estetike koje (za sada) definišu 2020. (фото 7)
Od VSCO devojke do sajberpanka: Različite estetike koje (za sada) definišu 2020. (фото 8)

Isto može da se kaže i za E-momke. Oni su takođe imali svoje vreme na Tumblru, ali najčešće kao edgy skejteri obučeni u ništa drugo do iscepanog džinsa i iznošenih Conversica ali su ih u ovom izvlačenju zamenili rolkama na pruge i srebrnim aksesoarima.

Vaporwave

Od VSCO devojke do sajberpanka: Različite estetike koje (za sada) definišu 2020. (фото 9)
Od VSCO devojke do sajberpanka: Različite estetike koje (za sada) definišu 2020. (фото 10)

Ako bi deca 90-ih imala estetiku onda bi to bila ova. Vaporwave je rođen iz muzičkog žanra tako da se veoma vezuje za elektro i postao je vizuelna art forma početkom 2010. Kao i cottagecore, vaporwave je pomalo nostalgičan i donosi duh prošlosti—doduše mnogo bliže prošlosti, budući da se osvrće na period između 80-ih i 90-ih. Posebno oživeo zbog vaskrsenja 80-ih i u muzici i na ekranima kom smo trenutno svedoci pa je bilo sasvim očekivano i u estetici. Tipični elementi vaporwave podrazumevaju ranu Internet grafiku, hologram, metalik, i oblike koji pomalo izgledaju kao na acidu.

Plant mom

Od VSCO devojke do sajberpanka: Različite estetike koje (za sada) definišu 2020. (фото 11)
Od VSCO devojke do sajberpanka: Različite estetike koje (za sada) definišu 2020. (фото 12)

"Mame biljaka" su često opisane kao kreativne, introvertne individue koje vole da provode vreme kod kuće sa svojim biljkama (i knjigama). Nekome to možda zvuči tužno, ali daleko je od toga, pogotovo kada se uzme u obzir da se sve veći broj milenijalsa izjašnjava kao "plant parent". Ovo je osoba koja voli prirodu, eko-materijale, i zdrave obroke. Obično veoma opuštena dok ne vidi da niste zalili njene biljke nedelju dana i da koristite previše plastičnih kesa. I da, uvek ali uvek nosi cegere.

COTTAGECORE

Od VSCO devojke do sajberpanka: Različite estetike koje (za sada) definišu 2020. (фото 13)
Od VSCO devojke do sajberpanka: Različite estetike koje (za sada) definišu 2020. (фото 14)

Cottagecore je mnogo više od estetske niše, iako nije još uvek sasvim zaživela među menjstrim publikom, ali sve više je onih kojih koji nose ovakve outfite. Cottagecore je “grandma chic” iliti personifikacija onoga što bi bile totalno retro stvari koje se nose na savremeniji način. Pored stila i odevnih komada, treba reći da ova estetika ide i dalje u lifestyle i da je zapravo čitav online pokret koji proslavlja sve stvari koje se oslanjaju na prošlost i harmoniju sa prirodom, kao i da romantizuje život koji pozdravlja tradicionalne zanate kao što su grnčarstvo i ručni zanati - štrikanje, heklanje, izrade goblena i slično. U principu, kada bi naše bake i deke imale Instagram i delili šta rade svaki dan, verovatno bi se dosta toga poklopilo sa ovom estetikom.

Soft bois

Od VSCO devojke do sajberpanka: Različite estetike koje (za sada) definišu 2020. (фото 15)
Od VSCO devojke do sajberpanka: Različite estetike koje (za sada) definišu 2020. (фото 16)

Savremena reakcija na ono što nam je danas poznato kao toksični maskulinitet. Za razliku od nekadašnjeg sinonima za kul, “snažni” tipovi koji ne pričaju o svojim osećanjima i koji su odrasli u striktinim tradicionalnim rodnim podelama, soft bois su tipovi koji se ne plaše svoje osećajnosti i imaju pravu gomilu citata iz filmova i knjiga spremnih za svaku situaciju. A neke i sami napišu. Naklonjeni su muzici ili umetnosti, i sebe definišu kao feminističke sabornike, koji su jednako glasni po pitanju ženskih prava, kao i žene. Neki od omiljenih soft boisa na sceni su sigurno Tom Holland i Timothée Chalamet.

Ovaj članak je prvobitno objavljen na buro247.my .

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor