Osmočasovni performans, norveški filmovi i sve ostalo što ćemo voleti ove nedelje

    30.01.2020.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/01/vodicjan5_cover.jpg

    Verovatno nam nećete verovati ali ima izgleda da će januar da se završi. Barem tako deluje danas jer ovog 45. dana januara smo stvarno na finišu i ulazimo u najkraći mesec u godini. Dok čitate šta nam je februar spremio vidite pa se i vi spremite za neki od predstojećih događaja. Osmočasovni performans Ivane Ivković na koji je sasvim okej svratiti i posle ponoći, ili đuskanje do jutra uz Sianoa, disko kralja. Izbor je na vama, a i vremenska prognoza radi za nas.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/01/158037598346631.jpg

     

    EU Info centar

     

     

    Nakon turneje kroz 17 gradova širom Srbije, VIII Festival evropskog filma dolazi u Beograd, i biće predstavljeno 6 evropskih i jedan domaći film. Španski film “Ćutanje drugih” sniman je tokom čest godina i otkriva borbu žrtava četrdesetogodišnje španske diktature pod generalom Francom, koje i dan danas traže pravdu. “Krvavo mleko” donosi priču o tridesetogodišnjem mlekaru koji saznaje da je jedna njegova krava zaražena, a “Daleki lavež pasa” prati desetogodišnjeg Olega koji živi u istočnom delu Ukrajine, u ratnoj zoni u kojoj često odjekuju protivvazdušne rakete i prikazuje kakav efekat rat ima na decu. Pored ovih filmova prikazivaće se i “Dijamantino”, “Belgijski kralj”, “Stranac u raju” i “Slučaj Makavejev ili proces u bioskopskoj sali”.
    Ulaznice su besplatne a o tome kako ih i kada preuzeti više saznajte ovde.

     

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/01/1580375983608717.jpg

     

    Narodno pozoričte (Velika scena)

     

     

    Selenić je jednom predivno napisao, analizirajući Kaligulu kojeg je stvorio Albert Camus : “Nisu nikakvi psihološki razlozi doveli Kamijevog Kaligulu do stanja u kome čini grozote, već njegovo filozofsko uverenje da je u ovom apsurdnom svetu svaki postupak podjednako apsurdan”. O tome duplo treba razmišljati danas u savremenom svetu, ne nužno o ubistvo koliko o apsurdu, a rediteljka Snežana Trišić donosi novi pogled na ovu izuzetno važnu temu, i novu adaptaciju jednog od najpoznatijih dela koje je napisao Albert Camus. Premijera je 5. februara.

     

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/01/1580375983702511.jpg

     

    „The Great Norwegian Landscape”

     

     

    UK Stari grad

     

     

    U saradnji ustanove kulture Stari grad i ambasade Kraljevine Norveške, nova manifestacija koja slavi norvešku i skandinavsku kulturu kreće sa radom. Organizacija „Skandinavski kutak“ se bavi promocijom dominantnih skandinavskih društvenih vrednosti kroz kulturne projekte, i u tom duhu pokrenuta je manifestacija „The Great Norweigan Landscape“ koja će se održati od 3. do 7. februara. Nakon časova norveškog i švedskog jezika i dana norveške fotografije, četvrti dan manifestacije posvećen je velikanima norveške književnosti, konkretno posleratne. Poslednjeg dana u bioskopskoj sali UK Stari grad, biće organizovan celodnevni mini filmski festival na kom će bit prikazano nekoliko novih ostvarenja, ali i filmskih klasika norveške kinematografije.

     

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/01/1580375983655314.jpg

     

    KC Grad

     

     

    Disko pionir, koji je priliku za svoj prvi DJ-ing dobio sa samo 16 godina. Rezident legendarnog Studija 54. Njujorški disko kralj. Osnivač jednog od najuticajnijih underground klubova na svetu, The Gallery. Ukratko, legenda a u KC Gradu će se u petak dogoditi istorijski trenutak i prilika da igrate do jutra. Za ne propustiti!

     

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/01/1580375983514351.jpg

     

    Bitef teatar

     

     

    Performans “In Him We Trust” koji će biti premijerno izveden 31. januara u Bitefu, predstavlja završni deo Ivanine trilogije. Trilogija ispituje konstrukte ličnih relacija prema pitanjima rodnog identiteta i integriteta pokušavajući da locira limite sopstvene, ženske perspektive u sagledavanju i poimanju drugosti, odnosno muškarca. Muško telo se u ovim performativnim instalacijama posmatra, doživljava i uključuje i kao subjekt i kao objekt. Performans u trajanju “In Him We Trust” dotiče se tematike verovanja odnosno preispitivanja onoga u šta zapravo verujemo kroz doslovno podražavanje/odigravanje opšte poznate scene strašnog suda.
    Performans će trajati punih 8 sati, od 19h do 3h ujutru a ulaz je slobodan. Razmislite u šta i koga i sami verujete, i obavezno se spustite do Bitefa.

     

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/01/1580375983205396.jpg

     

    Filmova i festivala nikada dosta tako da su vesti da se od 30. januara do 2. februara u Kombank dvorani održava drugi Međunarodni festival dokumentarnog filma DOK#2, i više nego radosne! Festival jeste prvenstveno za one koji vole dokumentarce, ali je izbor prilično dobar i raznovrstan da će i oni koji nisu dokufanovi, naći naslov koji ih privlači. Filmovi su podeljeni u nekoliko kategorija: Na ivici, Prvi korak, Muzičke priče, Biografije i vrlo je izvesno da ćete u programu pronaći nešto za sebe.

     

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/01/1580375983561296.jpg

     

    Hangar

     

     

    Jedna od glavnih figura zaslužnih za razvoj elektronske scene ranih devedesetih. Carola je počeo puštajući muziku po napuljskim klubovima u kojima je bio popularan italo haus, ali je njegovo interesovanje privukao u to vreme novi muzički pokret – tehno. Sve više je eksperimentisao sa novim zvukom i bio sve bliži toga da se smatra jednim od praroditelja ne samo tehna u Italiji nego i uopšte, zato što je zajedno sa istomišljenicima kao što su Gaetano Parisio Gaetek, Davide Squillace i Random Noize, i klaberima željnim novog zvuka, otpočeo globalnu muzičku tranziciju. Gospodin legenda , trendseter i tehno ambasador nastupa u subotu 1. februara u Hangaru.

     

    Saznaj više:
    Povezani članci: