Pozlaćeni radovi street umetnika Tristana Eatona poslati u svemir

    08.06.2020.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/06/umetnik-svemir-cover.gif

    Ako nešto uspeva da prevaziđe granice i podele, ponudi drugačiji pogled na stvari i da potencijalna rešenja, to je umetnost. Tako ako već postoji neka stvar koju treba poslati u svemir, kad si već Elon Musk i imaš priliku za to, deluje sasvim prirodno da to bude neki rad, a istorija umetnosti, i istorija uopšte beleže nekoliko slučajeva u kojima je to realizovano. Nije da se događa često, ali događa se i svaki put bude jednako važno a street art umetnik i dizajner Tristan Eaton je jedan od onih koji su dobili tu čast. Iako se njegovi radovi već nalaze u Muzeju moderne umetnosti u Los Anđelesu kao deo stalne kolekcije, što je mora se priznati ozbiljan uspeh koji malo šta može da nadmaši, čini se da po neka stvar ipak može.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/06/1591622288168406.jpg

    Eaton je od vikenda deo mnogo ekskluzivnijeg kluba umetnika, budući da je SpaceX poslao u svemir prvu letelicu sa celom posadom, a pored njih, ovde su svoje mesto našli i Eatonovi najnoviji radovi, čime se on pridružio grupi odabranih koji su poslali svoju umetnost u svemir. Pre njega je takvu privilegiju imala svega nekolicina umetnika među kojima su Andy Warhol, Robert Rauschenberg, Trevor Paglen.

    Eaton je kreirao seriju neuništivih pozlaćenih mesinganih tabli, koje u sebi imaju kombinaciju zlata, mesinga i aluminijuma, a urađeni su sa ciljem da dekorišu prostor i prate Crew Dragon, prvu američku posadu koja je u poslednjih deset godina izašla iz atmosfere i koja će doći do Internacionalne stanice, i koju prva privatna letelica odvodi do tamo. Svaka tabla iz serije “Human Kind” je dvostrana i predstavlja dualnost čovečanstva, našu prošlost i budućnost, i ima na sebi veliki broj simbola: ispruženu ruku, šimpanzu sa mladunčetom, predstavu nuklearne fisije, pticu u letu, cveće, nasmejano lice, simbol za mir, zvezde i pruge američke zastave.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/06/1591622331415985.jpg

    “Kao umetnik stalno pokušavam da vidim širu sliku, a niko nema širu sliku od astronauta u ISS (Internacionalna Svemirska Stanica). Kada su me iz SpaceX pitali da napravim radove koji bi se “pridružili” astronautima na letu, koji bi bili dekoracija prostora, želeo sam da napravim nešto inspirativno. Posmatrati iz svemira i videti celo Čovečanstvo zajedno na ovoj sićušnoj planeti me podseća koliko istorije i koliko potencijala imamo.”

    Svaki od radova je dizajniran za jednog od pet astronauta koji će se nalaziti u stanici, i svaki ima umetnički stejtment, ali i sasvim ličan pozdrav svakom od astronauta, što verovatno prilično znači kada si zarobljen četiri meseca i plutaš svemirom.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/06/1591622288301607.jpg

    Table će biti vraćene na Zemlju zajedno sa posadom za tri do četiri meseca, ali će poruka koju treba da ostave ne jednoj državi nego onoj nadnacionalnoj i vanzemaljskoj ostati mnogo duže. “Uz ljubaznost, nadu i nauku, Čovečanstvo je promenilo svet mnogo puta do sada. Za bolju budućnost, to možemo da uradimo opet”, kaže Tristan.

    Saznaj više:
    Povezani članci: