Pretraga

Svratite u neku od ovih beogradskih galerija po svoju dnevnu dozu umetnosti

Svratite u neku od ovih beogradskih galerija po svoju dnevnu dozu umetnosti

Tekst: BURO.

Loša vest je da je leto dobilo svoj završni udarac i da smo izgubili jedan sat pa je koliko već u 16:30 mrak. Zima će uskoro, to je to. Dobra vest je da ove nedelje nema kiše i da slobodno možete da koristite kakav takav golden hour ili rano predveče za uživanje u gradu. Jesen u gradu je kako god obrnuli i uprkos svemu uvek prelepa, boje magične, atmosfera zamamna. To znači samo jedno: duge šetnje su super plan kad nemate ni jedan drugi, a u to spada i po koja nova izložba za posetiti. Posle pauze za kafu, a pre odlaska u omiljenu knjižaru po novo štivo za jesen, stavite neku od ovih galerija i njihove nove izložbe na svoju listu za obavezno posetiti.

“Lessons from Brazil”

Hestia Art Residency & Exhibitions Bureau

Dora Longo Bahia & Grupo de Ação

Svratite u neku od ovih beogradskih galerija po svoju dnevnu dozu umetnosti (фото 1)

Prošle nedelje u galeriji Hestia otvorena je izložba brazilske umetnice Dore Longo Bahia i kolektiva Grupo de Ação koji je osnovana u Brazilu ove godine kao odgovor na loše rukovanje brazilske vlade situacijom u vreme pandemije i stoji kao čvrsta opozicija autoritarnom režimu. Izložba otvara pitanja pravih i lažnih informacija, kao i njihove skrivenosti tako što glavne aktere priče, glavne junake izložbe “sakriva”. Pravo lice Brazila je neretko skriveno pod gomilom trivijalnih vesti, nekada i lažnih informacija pa i izložba funkcioniše na nivou skrivenog. Koristeći tehnologiju AR (proširena realnost) izložba deluje kao platforma za sve glasove koji postoje u savremenom Brazilu ali se ne čuju.

"Lessons from Brazil" će biti otvorena do 13. decembra i možete je posetiti od četvrtka do nedelje od 12 do 18 časova.

“Strelice/Arrows”

Dom Omladine

Simonida Rajčević

Svratite u neku od ovih beogradskih galerija po svoju dnevnu dozu umetnosti (фото 2)

Taman na vreme kada je počela da nam nedostaje njena prethodna izložba “Lažni bol”, došlo je na red otvaranje još jedne izložbe, ovaj put u Domu Omladine. U seriji radova koji su izloženi, Simonida prikazuje iscenirane događaje koji baš u trenutku eskalacije bivaju zaleđeni u vremenu, a umetnica ispituje odnos agresora i žrtve, kao i borbu za moć i autoritativnost nad onim drugim. Izložba traje još samo do kraja ove nedelje tako da je obavezno ubacite na ovonedeljni checklist.

“Zenit”

Galerija Podroom, KCB

Siniša Radulović

Svratite u neku od ovih beogradskih galerija po svoju dnevnu dozu umetnosti (фото 3)

“Polazeći od činjenice da živimo u vremenu post-istina, radovi objedinjeni na izložbi pod nazivom Zenit, nastaju kao hibridne forme – realnosti konstituisane od ekstrema” rekao je Siniša o svojoj novoj izložbi i verovatno je to i najtačniji presek stanja i onoga što se može videti u galeriji Podroom. Kombinujući religijske dogme, verovanja i naučne činjenice; istorijske fakte i teorije zavere; paranormalne fenomene i fiktivne svetove, umetnik stvara poetski narativ suprostavljen surovoj realnosti kapitalizma i materijalističkog sveta u kojem živimo. Gledati Sinišine video radove deluje pomalo kao kročiti u neki drugi, paralelni univerzum.

Izložba će biti otvorena do 5. novembra.

"PORTAL MMXX"

Oda Mimi Orlović

Likovna galerija Kolarčeve zadužbine

Ivana Smiljanić

Svratite u neku od ovih beogradskih galerija po svoju dnevnu dozu umetnosti (фото 4)

Nova izložba Ivane Smiljanić je instalacija sa crtežima i tri video rada, sa ljubavlju osmišljena i posvećena umetnici Mimi Orlović (1965 - 2020). Polazište za izložbu je fotografija stranice iz Mimine beležnice ("...moje rečenice da ih ti u oktobru izgovoriš za mene, ako slučajno ne budem više ovde"). Referišući na detalje iz Miminog života i umetničkog opusa, jednostavnim jezikom i gestovima, uz didžeridu, buku, znoj i mnogo perli, Ivana govori o važnim i teškim temama, ali iznad svega, o prijateljstvu, empatiji i ljubavi.

“Unutar seizmografa“

Galerija U10

Katrin Keler, Mia Ćuk, Fokus grupa

Svratite u neku od ovih beogradskih galerija po svoju dnevnu dozu umetnosti (фото 5)

Projekat predstavljen u galeriji U10 istražuje seizmograf kao tehnički instrument, društveno-političku metaforu i, pre svega, kao referencu u kontekstu umetničke prakse. Izložba pokušava da postavi niz pitanja o fenomenu seizmografije kao što su: Kakva je uloga umetnika u društvu i da li se stvaranje umetnosti može opisati kao „seizmografska praksa“? Radovi dve umetnice i jednog umetničkog kolektiva iz svojih različitih perspektiva pokušavaju da donesu potencijalne odgovore na sva ova pitanja.

Izložba će biti otvorena do 7. novembra, svakim radnim danom od 12 do 20 časova osim nedeljom i ponedeljkom.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor