Pretraga

Šta planirate večeras posle 21h? Ovo su naši predlozi!

Šta planirate večeras posle 21h? Ovo su naši predlozi!

Tekst: BURO.

Od danas opet počinjemo sa računjanjem vremena na novi način. Niti dobijamo sat niti ga gubimo, to smo već odradili za ovu godinu, ali se opet vraćamo na računjanje vremena u kom nove mere zbog pandemije prekrajaju dan na "do 21h" i "posle 21h". Prema novim zvaničnim obaveštenjima od večeras do prvog decembra barovi, kafići, restorani, bioskopi (rečju sve gde volimo da provedemo barem neko veče tokom nedelje) moraju da se zatvore do 9 sati. To u prevodu znači da je već skučen izbor zanimacija još manji, i da moramo da smislimo neki novi sadržaj kojim ćemo obogatiti večeri.

Ipak, to što ćemo ponov više vremena provoditi kod kuće ne znači da ne možemo dobro da se provedemo i pronađemo neke sjajne nove aktivnosti i predlažemo nekoliko stvari koje mogu da budu i više nego zanimljive za iskoristiti večeri u danima kada je otkucavanje devet sati kao ponoć za Pepeljugu- sat u kom magija prestaje. Pratite naše predloge, i uživajte!

preslušajte Sevdalizin album “Shabrang”

“Shabrang” je izašao još pre nekoliko meseci, to jest da budemo precizniji samim krajem avgusta, međutim veoma je moguće da u svim jurnjavama do sada niste stigli da ga preslušate, ili da preslušate ceo album. Ili niste stigli da ga preslušate kako zaslužuje, a zaslužuje čašu vina, slow mode i posvećenost. Sevdaliza je senzitivna autorka, inteligentna i jedna od iskrenijih kada su u pitanju autorski tekstovi. Koristi instrumentale i efekte na sasvim poseban način tako da zaista svojim pesmama i glasom otvara neke nove svetove i perspektive, i ovaj album se ozbiljno ističe kao jedan od emotivnijih koje je napisala. A ko zna Sevdalizu zna da je gotov svaki takav. Samo što je ovaj mračniji, više filozofski, i zahteva da se sluša sa pažnjom, i uživa, pa i plače ako treba.

Šta planirate večeras posle 21h? Ovo su naši predlozi! (фото 1)

pogledajte celu sezonu sjajne serije koju ste možda propustili

“Des” je jedna dosta neobična pojava na ekranima, koja je pobrala izuzetno mnogo pohvala od kritičara i publike čim se pojavila, ali je nekako paralelno sa tim i prošla prilično ispod radara. Mini seriju sačinjavaju tri epizode (tačno, idealna je za gledanje u dahu!) o zločinima Dennisa Nilsena, koji su ruku na srce apsolutno užasni. Prva epizoda pokriva otkriće Nilsena i njegovih zločina i hapšenje, druga pripreme za suđenje, treća suđenje i konačnu presudu. Priča je istinita što je čini utoliko strašnijom ali je idealna ako imate slobodno veče na raspolaganju što znamo da imate. David Tennant je maestralan u ulozi narcisoidnog ubice a ukoliko su trileri vaš cup of tea, biće i ovaj naslov.

upoznajte se sa poezijom mladog autora Oceana Vuonga

Ocean Vuong je svoju karijeru započeo pisanjem poezije koja je dostupna na Poetryfoundation (kao i btw mnogih drugih sjajnih savremenih i modernih autora) a novembarsko jesenje popodne je odlična prilika da joj se posvetite. S obzirom na to da su sve prilike da će vam se i te kako dopasti predlažemo odatle prelazak na njegov debitantski roman “On Earth We’re Briefly Gorgeous” koji je odmah po izlasku postao bestseler New York Timesa, a od nedavno je preveden i na naš jezik u izdanju Kontrast izdavaštva. Roman je prelep, jednako poetičan kao i sam naslov, i neverovatna priča tj pismo vijatnemsko-američkog pisca svojoj nepismenoj majci koja je prestala za obrazovanjem u sedmoj godini kada je njena škola u Vijetnamu srušena nakon američkog napada napalmom. Njegova poezija isto kao i roman, obiluju emocijom, iskrenošću, istorijom, mislima o vremenu i prolaznosti, i jednom rečju je kao što naslov i kaže: predivna. 

Šta planirate večeras posle 21h? Ovo su naši predlozi! (фото 2)

 učite o savremenoj umetnosti

Šta planirate večeras posle 21h? Ovo su naši predlozi! (фото 3)

Pitanje “šta je umetnost?” i još bolje “šta je savremena umetnost?” je jedno od onih koje menjaju svoj odgovor u zavisnosti od toga koga pitate. Zato, ako niste baš najsigurniji kako definisati savremenu, kada počinje i šta podrazumeva vreme je za konsultaciju sa ekspertima iz MoMA muzeja. Njihov kurs “What is contemporary art?” je besplatan i dostupan svima, i kroz preko 70 radova od 80-ih do danas promatra pitanja savremenosti i umetnosti. Zabavno je, dinamično i super edukativno. Čućete priče i stavove direktno od umetnika, arhitekata i dizajnera širom sveta, otkriti šta je za njih umetnost, odakle im inspiracija za sve što stvaraju i kako teku njihovi kreativni procesi.

Šta planirate večeras posle 21h? Ovo su naši predlozi! (фото 4)

Gledajte “Flamenco at 5:15”

Openculture je kako ime i kaže otvorena platforma kulture, na kojoj je kultura u različitim oblicima dostupna svima. Dokumentarni i igrani filmovi, besplatne knjige za preuzimanje, serije i predavanja. Na ovoj platformi se može naći sve ali je nama za oko posebno zapao film “Flamenco at u 5:15”. Ovaj kratki dokumentarac koji je ovenčan i Oskarom donosi priču o Susani Adeoud i njenim časovim flamenka u plesnoj školi u Kanadi. Pored predivne muzike koja unosi život u sive dane i tera nas da lupkamo petama o pod i dok sedimo za kompom, “Flamenco at 5:15” je kroz ples zapravo priča o životu. Jer flamenko, sudeći po Adeoudinim rečima i jeste mnogo više od plesa. On je sam život, životni stil u kom se sve radi ili stoprocentno ili nikako. Plus, ima mnogo predivnih citata poput “Flamenko je kontradiktoran. Oni žele da se pomere, da idu negde ali ne mogu”. Odatle dolaze svi pokreti rukama, jer se čezne za nečim ili nekim što je u daljini, i nedostižno. U potpunosti razumemo.

Iskulirajte od svega praveći origami

Nekada nam prosto treba pauza od svega. Ne moramo ništa da naučimo, ni da odgledamo ni da uradimo. Želimo samo parče mira i totalno prestrojavanje misli na drugi kolosek. Ovaj put taj sweet escape može da bude savijanje papira. Dap, dobro ste čuli. Origami tehnika je provereno dobar sistem za smirenje, a uz to ćete neprimetno i steći neku novu vešitinu i napraviti nove ukrase za recimo svoju policu za knjige. Ako ste potpuno novi u svetu savijanja papira, naoružajte se strpljenjem i pažnjom i počnite odavde.

Šta planirate večeras posle 21h? Ovo su naši predlozi! (фото 5)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor