Šta se događa u novoj sezoni cancel kulture?

    05.05.2022.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/05/mwcover.gif

    Cancel kultura je klizav teren između efikasne metode borbe za prava i zgodnog oruđa za online ugnjetavanje. Najprostije rečeno, to je trend u kom javnost poziva na bojkot pojedinih poznatih ličnosti čije je „pogrešno“ ponašanje otišlo predaleko. Šta tačno znači pogrešno i koje su granice dalekog ostaju nedefinisani parametri. Na tapeti je trenutno, pretpostavljate, Will Smith, ali i Megan Markhle.

    Will je ime koje se sigurno u rekordnom broju provuklo kroz medije od Oskara. Dodela je ove godine u najmanju ruku bila istorijska i incidentna, a ovaj glumac je ponajviše zaslužan za to. On se u jednom momentu zaleteo na scenu i ošamario Chris Rocka, izazvan šalom koju je voditelj uputio na račun njegove supruge. Drama od tog momenta kulminira sa svakim novim detaljem koji se pojavi ili pretpostavi, teorije se nižu – da li je u pitanju iscenirani ili pravi šamar – osude se umnožavaju, a sada je Will Smithu otkazano snimanje serije.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/05/1651756779885143.gif

    „This Joka“ je stand-up komedija u formi serije, pod režiserskom palicom popularnog glumca i neće se vratiti za drugu sezonu, a streaming servis Roku je potvrdio ove informacije. Serija istražuje prirodu komedije i način na koji ona može da okupi ljude sa nadolazećim, etabliranim i legendarnim komičarima i  navodno nije otkazana zbog zloglasnog šamara, već zato što je Roku slučajno propustio opciju da obnove seriju.

    I mnogi drugi projekti sa učešćem poznatog glumca su stavljeni na pauzu. Netflix je zaustavio produkciju trilera „Fast And Loose“ u kom je Will trebalo da glumi zločinca, a nije izvesno ko će ga i da li će zameniti. Cancel kultura at its finest.

    Na šalteru broj 2 nalazi se Megan Markhle kojoj je Netflix takođe otkazao planove za premijeru. Provizorno nazvana „Pearl“, serija u njenoj produkciji, trebalo je da prati avanture 12-godišnje devojčice koja pronalazi natpise od raznih uticajnih žena iz istorije. „Kao i mnoge devojke njenih godina, heroina ove serije je na putu samootkrivanja dok pokušava da prevaziđe svakodnevne životne izazove“, izjavila je Megan prošle godine kada je naslov inicijalno bio najavljen.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/05/1651756779885143-1.gif

    Za sada nema vesti o tome da li će „Pearl“ biti razmatran na drugim streaming platformama, a Netflix nije podelio konretan razlog otkazivanja. Ipak, činjenica jeste da ovaj potez dolazi u nepovoljnom momentu za kompaniju, koja je nedavno doživela ogroman gubitak u broju pretplatnika.

    Sa druge strane, priroda sve učestalije cancel kulture se provlači kroz ove, ali i mnoge druge događaje koji samo trenutno nisu u fokusu. U pitanju je moćna sila čijem pojačanom volumenu svedočimo u poslednjih nekoliko godina. Will i Megan se objektivno nalaze na suprotnim stranama, Willov postupak je nezamisliv, sa Megan baš i nismo sigurni šta se desilo , ali činjenica je da je danas lakše nego ikada nešto ili nekoga otkazati, bez obrazloženja. Šta reći, šta se sme reći, kako postupiti, kada prećutati – sve su to pritisci koje poznati trpe svakog dana. Treba uperiti prstom, treba osuditi, treba izgovoriti i viknuti, ali moramo isto tako biti svesni posledica upiranja i osude koja ljudima doslovce preko noći može promeniti životni tok. Pitanje je da li zaista ima osnova za to, a teško da bilo ko na to može da odgovori.

    Saznaj više:
    Povezani članci: