Pretraga

Tri gradske izložbe koje predlažemo da posetite

Tri gradske izložbe koje predlažemo da posetite

Tekst: BURO.

Oktobar kao takav - kišovit, blatnjav, hladan i neinspirativan. Verujemo da noći provodite uz minimum odgledanu dugoočekivanu sezonu neke od serija koje su stigle na streaming platofme ili u omiljenom lokalu uz čaša kuvanog vina. Ali, barem ovih dana dok nas oktobar časti još po kojim zrakom, predlažemo da Netflix stavite na pauzu i prošetate do lokalnih galerija. 

“Kad ne bi bilo vetra lišće ne bi šaputalo”

ULUS galerija 
19.10. - 31.10.

Tri gradske izložbe koje predlažemo da posetite (фото 1)

Izložba “Kad ne bi bilo vetra lišće ne bi šaputalo” otvara se 19. oktobra 19h u galeriji ULUS, a ovo je ujedno i prvi put da Nebojša Despotović izlaže u Beogradu. Naziv izložbe se jasno odnosi na poreklo i vezanost za određenu jezičku stvarnost poetske vizije pripovedanja iskustva, njenog izražaja i prenošenja. Radovi manjeg formata su rađeni na drvetu, uglavnom topoli, sa tehnikom koja u višeslojnom pristupu koristi ulje, akril, sintetičke smole i rezbarenje. Dela karakteriše vizuelni i emotivni naboj i u kontekstu postavske akcenat je stavljen na tatralnost kao vodič kroz čitanje dela.

“Progovara(j)mo”

Endžio HAB
2.10. - 8.10.

Tri gradske izložbe koje predlažemo da posetite (фото 2)

Izložba “Progovara(j)mo” ima za cilj podizanje svesti o jednoj izuzetno važnoj temi, a to je ratno seksualno nasilje. Do sada je predstavljena u Sarajevu i Mostaru, a trenutno u Beogradu, u prostoru Endžio HAB-a. Stavlja fokus na lična iskustva žena iz nekoliko gradova BiH koje su preživele ovu vrstu nasilja, kao i dece rođene u ratu. Ideja je da se stvore platforme i prostori na i u kojima će ćemo moći da čujemo glas žena koje su pretrpelene ratno seksualno nasilje, a neke od učesnica kreiranja ove izložbe su upravo one. Izložba će biti otvorena do 8. oktobra i može se posetiti svaki dan u terminu od 11 do 19 časova.

“No Pills, Just Pillows”

Galerija Novembar
2.9. - 10.10.

Tri gradske izložbe koje predlažemo da posetite (фото 3)

“No Pills, Just Pillows” je samostalna izložba Milene Milosavljević koja će u prostoru galerije Novembar trajati do 10. oktobra. Radovi predstavljaju stvaralštvo umetnice nastalo u toku prošle godine. Izložba se sastoji od skulptura, video sadržaja i crteža. Tematski je fokus na krhkosti različitih osećanja, preispitivanje odnosa duhovnog i materijalnog i simbolima koje koristimo u svakovnevnoj komunikaciji.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor