We Are One: Jedan festival umesto dvadeset

    04.05.2020.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/05/otkazani_festivali_cover.jpg

    Nakon što smo prognozirali šta bi moglo da se dogodi sa nagradama, zaključili da streaming platforme cvetaju, ali i da će neke promene u svetu nagrada i festivala biti neophodne, dolaze nam vesti o novom festivalu koji će predstavljati konglomerat njih više i na će se novi filmovi streamovati besplatno. Tačnije, dvadeset filmskih festivala širom sveta udružiće se i prikazivati filmove u okviru novog festivala We Are One: A Global Film Festival koji će se održavati na YouTubeu. Kada kažemo „dvadeset festivala“ ne mislimo na nekih sasvim nasumičnih dvadeset, već na festivalski crème de la crème kao što su Kan, Sundance, Toronto International, Venecija, Tribeca, Berlin International i drugi. Čak je i Thierry Frémaux, umetnički direktor Kanskog festivala, malo “smekšao” budući da je, ako se sećamo a sećamo se, prvobitno izjavio da nema šanse da se filmovi čije su premijere predviđene za bioskop prikažu online. Izgleda da ipak ima, možda ne samostalno da naprave takav korak, ali da u saradnji sa drugima, i tokom deset dana prikazivanja, biće dostupna selekcija igranih filmova, kratkih filmova, dokumentaraca i panel diskusija.

    Sav sadržaj je besplatan, a donacije na koje će gledaoci biti pozvani će otići Svetskoj zdravstvenoj organizaciji za borbu protiv virusa COVID-19. Jane Rosenthal, ispred Tribeca festivala kaže: “We Are One: A Global Film Festival povezuje filmske kustose, umetnike i pripovedače da donesu zabavu i opuštanje publici širom sveta. U saradnji sa sjajnim partnerima i YouTube-om nadamo se da će svi steći utisak šta znači svaki festival, i da će naučiti da cene umetnost i važnost filma”. I eto, tražili smo rešenje, dočekali smo ga, imamo online gigantski festival nad festivalima, sve nam je superdostupno, sami, kod kuće, u sobi, pred laptopom, gledaćemo svakakve novitete. Nije li to sve što možemo da poželimo?

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/05/158859435373055.jpg

    I da i ne baš, jer iako ovo u neku ruku stvarno jeste radosna vest, s druge strane, gledanje filma u bioskopu je nemerljivo sa bilo kojim drugim iskustvom gledanja filma. Velika sala, mrak, puno ljudi, veliki ekran, živo iskustvo, razgovori posle filma, ćaskanje, slaganje ili prepiranje na kafi i odlazak na naredni film. To je nešto što nam obrni okreni nedostaje i što je sama duša bilo kog festivala. I ne, još uvek ne smatramo da je oskarovska regulativa da film mora da se prikazuje u bioskopu da bi bio pogodan za kandidovanje, baš sasvim smislena u ovo vreme kada streaming platforme takođe produciraju sjajan sadržaj, ali bioskop zaista jeste jedan magični univerzum per se koji laptop ne može da zameni.

    Doduše, kad smo kod Oskara i pravila, i tu se ponešto menja i u Akademiji su se saglasili da će standardni zahtevi trenutno biti pauzirani, i da nekadašnji must da film bude prikazivan minimum sedam dana u bioskopima u okrugu Los Anđelesa da bi se kvalifikovao za Oskara, trenutno ne važi, što je ozbiljan presedan za njih pogotovo ako se setimo rasprave oko filma “Roma”.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/05/158859435366983.jpg

    Sada je dozvoljeno da filmovi imaju premijeru online, no to ipak ne znači da će svaki film koji se pojavi na streaming servisima biti u trci sa Oskara. Da bi mogao da se takmiči za najprestižniju nagradu, film mora da ispuni uslov da je imao planiranu bioskopsku premijeru. Svakako, ovo je samo trenutno prilagođavanje jer Akademija ostaje dosledna tome da je filmska magija samo u bioskopima i, iako bi to generalno trebalo redefinisati, ovo je možda trenutak u kom veličanje bioskopa najviše i razumemo jer nam najviše nedostaju. Do tada, i dok ponovo ne bude moguće uživati u filmu na taj način, stvarno jeste radosna vest da će festivali sa kojih bismo naslove podosta čekali biti dostupni na klik. A ko zna, možda bi ovakav oblik mogao u budućnosti da preraste u naviku, i postane i dopuna festivalima. Nikako zamena, ali adekvatna dopuna da. Taj film bismo voleli da gledamo.

    We Are One: Global Film Festival će se održavati od 29. maja do 7. juna i biće dostupan ovde .

    Saznaj više:
    Povezani članci: