Kako da odaberete odgovarajuće aktivne sastojke za svoju beauty rutinu?

29.03.2024.
RECOMMENDED

Postoji dobra šansa da koristite retinol, hijaluronsku kiselinu, niacinamid ili vitamin C (možda i sve to zajedno, a sasvim sigurno se nešto od ovoga nalazi u kremi ili serumu koji koristite u svojoj svakodnevnoj beauty rutini), ali da li znate šta to povezuje sve ove supstance? Baš svaka od njih je aktivni sastojak.

Aktivni sastojci za negu kože su hemijski spojevi ili supstance koje se dodaju proizvodima kako bi delovali na specifične probleme kože. Oni često ciljaju na probleme kao što su akne, hiperpigmentacija ili starenje, reagujući sa biološkim procesima ili strukturama unutar kože. Oni su ključni za postizanje željenih rezultata u nezi i mogu biti efikasni u rešavanju različitih problema, od hidratacije i izbeljivanja do poboljšanja teksture i smanjenja bora.

A evo i sve što treba da znate o njima i kako da ih dodate svojoj uobičajenoj beauty rutini.

Uobičajeni aktivni sastojci u beauty rutini

Alfa hidroksi kiseline (AHA)

Dobijaju se iz biljaka, vrsta su hemijskog pilinga i pomažu u hidrataciji kože, podstiču proizvodnju kolagena, eksfoliraju i zaglađuju površinu kože, uz ostale benefite u beauty rutini.

Beta hidroksi kiseline (BHA)

BHA su još jedan tip hemijskog pilinga. Rastvorljive su u ulju i imaju antiflamatorna svojstva. Često se koriste za tretiranje akni i umirivanje osetljive kože.

Retinol

Popularan sastojak u beauty rutini, retinol je derivat vitamina A koji se najčešće koristi u svrhu antiaginga. Povećava proizvodnju kolagena, ubrzava obnavljanje ćelija i smanjuje pojavu finih linija i bora.

beauty aktivni sastojci 1 1

Vitamin C

Vitamin C je popularni antioksidantni sastojak u nezi kože koji se nalazi u mnogim anti-aging proizvodima, onim za posvetljavanje kože i smanjivanje bora. Potencijalni benefiti vitamina C uključuju podsticanje proizvodnje kolagena i zaštitu kože od slobodnih radikala.

Niacinamid

Niacinamid, poznat i kao vitamin B3, blagi je sastojak koji pomaže jačanju prirodnih odbrambenih mehanizama kože protiv stresnih faktora okoline i podržava proces njenog oporavka za uravnoteženiju i sjajniju kožu. Ovo je pravi svestrani sastojak – antioksidant, koji bi obavezno trebali da uvrstite u svoju beauty rutinu jer pomaže u kontroli proizvodnje ulja, izjednačava ten kože, promoviše hidrataciju kože i smanjuje upale.

Hijaluronska kiselina

Hijaluronska kiselina je popularni sastojak u uobičajenoj beauty rutini koji se nalazi u mnogim serumima, kremama i filerima. Poznata je po svojim hidrirajućim i vlažećim svojstvima i može smanjiti pojavu bora.

Ceramidi

Ceramidi su hidratantni sastojak u nezi kože koji pomaže u popravljanju zaštitne barijere i zadržavanju vlage.

Benefiti

Aktivni sastojci su kao pčele radilice i njihovim uključivanjem u beauty rutinu, možete poboljšati ton, teksturu i celokupno zdravlje kože, plus je odbraniti je od raznih stresora iz okoline. Na primer, sastojci poput retinoida i antioksidanata podržavaju prirodne mehanizme oporavka kože, podstiču sintezu kolagena i neutrališu slobodne radikale koji mogu poremetiti cirkadijalni ritam i ubrzavati starenje.

Kako da odaberete prave aktivne sastojke za sebe

Kada birate beauty proizvode za negu kože sa aktivnim sastojcima, važno je razmotriti kakve vas brige muče. Trebalo bi da potražite proizvode sa aktivnim sastojcima koji ciljaju na specifične probleme. Na primer, ako vas brine starenje koristite retinol, peptide i hijaluronsku kiselinu. Ciljana nega je najefikasniji oblik nege. Takođe, važno je razmotriti da li je vaša koža osetljiva jer je neki aktivni sastojci mogu iziritirati. Takođe, obraćanje pažnje na formulu proizvoda, koncentraciju i kompatibilnost sa drugim proizvodima za negu kože, može pomoći u sprečavanju neželjenih reakcija i maksimiziranju efikasnosti.

Bezbednost i mere opreza

Neki aktivni sastojci – poput AHA, BHA i retinoida – mogu potencijalno izazvati iritaciju, crvenilo, suvoću kože, perutanje, upalu, posebno ako se preterano koriste ili se koriste nepravilno. Stoga je važno da se polako uključuju u negu, počevši od samo jednog dana nedeljno i lagano povećavati upotrebu. Korišćenje previše aktivnih sastojaka odjednom može biti problematično i može isušiti kožu, pa je poželjno da ih pravilno rasporedite u nezi. Takođe, dobro je znati da ponekad samo isprobavanje novog aktivnog sastojka može izazvati iritaciju, crvenilo ili osetljivu kožu, zbog čega je testiranje ključno: pre nego što počnete da koristite beauty roizvod sa nekim aktivnim sastojkom, testirajte ga na malom delu unutrašnje strane podlaktice. Tek nakon toga ga nanesite na lice. Ako nemate negativnu reakciju, samo napred.

Važn je znati i to da neki aktivni sastojci, poput AHA i retinoida, povećavaju osetljivost kože na sunčeve zrake i zato je važno da zaštitite kožu tokom celog dana, kako biste smanjili rizik od opekotina i drugih negativnih efekata sunca. Ako niste sigurni u neki proizvod ili vam je potrebno više informacija o njemu, pre nego što ga isprobate, rezervišite razgovor sa svojim dermatologom.

Kako da inkorporirate aktivne sastojke u beauty rutinu

Kada počnete da uključujete nove aktivne sastojke u svoju rutinu nege, evo nekoliko korisnih informacija koje treba da imate na umu za svaki od njih:

AHA

Preporučena učestalost upotrebe alfa-hidroksi kiselina varira u zavisnosti od specifičnog tipa AHA koji koristite i vaše kože. AHA mogu izazvati suvoću i iritacije kože, posebno ako ih preterano koristite, pa je preporučljivo da započnete sa jednim do dva nanošenja nedeljno, a zatim postepeno povećavajte učestalost, u zavisnosti od toga kako vaša koža podnosi proizvod. Uz proizvode sa AHA, važno je nositi zaštitu od sunca tokom celog dana. Takođe, preporučljivo je izbegavanje istovremene upotrebe AHA i retinoida, jer to može povećati iritaciju i osetljivost kože.

BHA

Beta-hidroksi kiseline (BHA) mogu se koristiti tokom dana ili noći, a takođe ih treba polako uključivati u negu – najbolje jednom ili dva puta nedeljno. Istovremeno je važno koristiti zaštitu od sunca, svakodnevno, ako su BHA deo rutine nege kože. Treba izbegavati korišćenje zajedno sa retinoidima, posebno ako ste skloni iritacijama.

beauty retinol

Retinol

Retinol je najbolje koristiti uveče, nakon čišćenja, ali pre hidratantne kreme. To omogućava aktivnom sastojku da efikasno deluje dok se koža obnavlja, podstičući proizvodnju kolagena i istovremeno minimizira potencijalna osetljivost na UV zračenje. Zbog toga što retinol može izazvati iritaciju i osetljivost na sunce, najbolje je početi sa korišćenjem male količine, veličine graška, dva do tri puta nedeljno i pobrinuti se da tokom dana nosite kremu sa širokim spektrom zaštite od sunca. Ako vaša koža dobro podnosi retinol, možete početi postepeno ga koristiti češće, i do jednom dnevno. Trebalo bi izbegavati kombinovanje retinola sa drugim potencijalno iritantnim sastojcima poput alfa – ili beta-hidroksi kiselina.

Vitamin C

Za najbolje rezultate vitamin C treba koristiti svakodnevno kao deo jutarnje beauty rutine. Ako imate osetljivu kožu, koristite ga samo nekoliko puta nedeljno. Dermatolozi napominju da su mnoge formulacije vitamina C nestabilne, pa za efikasniji proizvod potražite onaj koji je upakovan u neprozirnu ambalažu – ona pomaže u sprečavanju oksidacije.

Niacinamid

Niacinamid se može nanositi u bilo kom trenutku beauty rutine, ali serum će ponuditi najbolje rešenje. Možete ga koristiti do dva puta dnevno i generalno ne izaziva iritacije, iako može izazvati osetljivost kože pri većim koncentracijama. Tražite proizvod koji sadrži više od 2% ali manje od 10% niacinamida.

Hijaluronska kiselina

Jedan od blažih beauty proizvoda za negu kože, hijaluronska kiselina ne izaziva iritaciju i sve dok su drugi sastojci blagi, u proizvodu koji koristite, možete je nanositi često. Možete uključiti hijaluronsku kiselinu u bilo koji korak rutine nege, ali je najbolje koristiti je kao serum i idealno na blago vlažnoj koži.

Ceramidi

Krema koja sadrži ceramide trebalo bi da se koristi kao poslednji korak u rutini nege zato što ceramidi jačaju barijeru kože i sprečavaju gubitak vlage. Osobe sa suvom ili osetljivom kožom, kao i oni sa stanjima poput ekcema, rozacee ili psorijaze, često imaju niže nivoe prirodnih ceramida i možda im je potrebna dodatna podrška. Sve dok su ostali sastojci u formuli blagi i nežni, proizvod sa ceramidima, poput CeraVe hidratantne kreme, možete nanositi koliko god želite.

Fotografije: Pinterest

Saznaj više:
Povezani članci: