BURO. Report: Kako je izgledala prva Metropoliten čulna izložba?

„Parfem je priča u mirisima, ponekad i poezija uspomena“, rekao je parfimer Žan Klod Elena.
13.05.2024.
RECOMMENDED

Svet niche parfema je po prvi put dobilo svoje fizičko otelotvorenje zanosnom čulnom izložbom.

U prostoriji bivšeg beogradskog kluba Mladost Ludost Radost Gajba, na tri sprata u centru grada, nas je dočekao tim iz Metropoliten Art Perfumery, koji stoji iza izložbe pod imenom Sensory Exhibition. Uz pamflet koji služi kao svojevrsna mapa kroz lavirint od četiri isprepletanih prostorija koji će da nam probudi instinkte, prepustili smo se mirisu i kao što glasi slogan izložbe, pratili nos.

Metropoliten 21

Uz poziv da svako uzme malu kesicu punu zrna kafe (koji služe da “resetuju” naše čulo mirisa) smo ušli u prvu prostoriju posvećena sećanjima i prošlosti. 

U sobi kroz koju se kao nit koja nas vodi kroz vreme vizuelno provlači ogromna papirna traka sa tekstom iz Egziperijevog „Malog princa“, postavljena su četiri parfema – simboli mirisnih uspomena. Impozantna postavka dočarava poruku da miris i uspomene idu ruku pod rukom i evocira najintimnije fragmente naših sećanja.

Parfemi:

En Passant, Frederic Malle

Blanche, Byredo

Confetto, Profumum Roma

Fleur d’Oranger 27, Le Labo

DSC08274 1
DSC08277 1

Paralelno od prostorije posvećena uspomenima, nalazi se druga soba, za čiju je postavku zadužen multidisciplinarni umetnik Aleksandar Lazar specijalizovan za vizuelnu muziku. Osvetljeno nežno belim svetlom, snimci prikazani na zidu nas transportuju u različite krajeve sveta – na orijentalnu pijacu punu začina, uz šoljicu čaja u Japanu i poput talasa vode put Egeja. 

Četiri mirisna eksponata, kao i u svakoj prostoriji ogoljeni od svojih marketinških detalja, logotipa i brendiranih bočica, predstavljeni su u istovetnim staklenim posudama sa pumpicom. A svaki miris nas, uz zatvorene oči, negde vodi – to je moć niche parfema.

Parfemi:

Philosykos, Diptyque

Irish Leather, Memo Paris

Ambre Khandjar, Une Nuit Nomade

The Matcha 26, Le Labo

Nakon što smo uz pomoć Philosykos od Diptyque-a otputovali negde gde ispod drveta uživamo u svežim smokvama (i posle kratke pauze uz čašu penušavca), ulazimo u treću prostoriju koja se najjednostavnije može opisati kao začarana šuma

Soba preplavljena travom i peskom naglasak stavlja na parfeme inspirisane prirodnim elementima, koji nas uranjaju u zeleno i čine jednim sa prirodnim svetom. Dok štikle zaranjaju u male peščane dine, okružuje nas miris vlažne zemlje i prašume.

Parfemi:

Synthetic Jungle, Frederic Malle

Ichnusa, Profumum Roma

Rain Cloud, Perfumer H

L’ombre dans l’Eau, Diptyque

DSC08344

Kao šlag na torti, četvrta soba je posetioce ostavila bez daha, a kada smo pitali goste da Metropoliten izložbu opišu u tri reči, „senzualna” je bila jedna od reči koja se kod svakoga ponavljala. 

Uz prigušeno svetlo i crvene tkanine, četiri mirisa svojim su telima dočarali umetnici u četiri raznorodna performansa koji predstavljaju romantiku, erotiku, ljubav i strast. Mirisi su, u ovoj sobi, oslonjeni na tradicionalno privlačne mošusne molekule, opojnu tuberozu i puderaste oblake.

Parfemi:

Love Don’t Be Shy, Killian

Seminalis, Orto Parisi

Besos, Carner Barcelona

Fleur Narcotique, Ex Nihilo

DSC08495

Može se reći da je prostorija posvećena ljubavi i strasti zaokružila naš susret sa čulnim svetom niche parfemima, jer upravo ona naglašava suštinu, naš doživljaj mirisa na koži. Bilo da je na našoj koži, ili na tuđoj – animalno, instinktivno i autentično. 

Saznaj više:
Povezani članci: