EU zabranjuje mikroplastiku: Možemo li da zamislimo budućnost bez šljokica?

Otkrivamo šta zabrana mikroplastike znači za kozmetičku industriju, a šta za našu šminku.
04.10.2023.
RECOMMENDED

EU zabranjuje šljokice, ali ne samo šljokice. Problem je mnogo veći. Evropska komisija odlučila je da stane na kraj mikroplastici. Poduhvat vredan hvale, jer je mikroplastika prisutna u apsolutno svakom segmentu našeg života, pa se tako našla i u unutrašnjostinašeg organizma. Kako je ta pojava još uvek nova, nije poznat kompletan opseg štete koju mikroplastika može da napravi u našem organizmu, ali svakako postoje razlozi za brigu, zbog čega EU želi da zabrani upotrebu mikroplastike, među njima su i mikroplastične šljokice koje se veoma koriste u dekorativnoj i preparativnoj kozmetici.

ŠTA JE MIKROPLASTIKA?

Kako samo ime sugeriše, mikroplastiku čine sitne čestice plastike mikroskopske veličine. Postoji mnoštvo izvora mikroplastike kao i načina da se mikroplastične čestice pojave u prirodi. Veliki deo mikroplastičnih vlakana u naše zalihe vode dospeva iz odeće. Naime, prilikom pranja, poliesterska vlakna se izvuku iz tkanja i završe u otpadnim vodama. 

Drugi čest primer kako dolazi do zagađenja mikroplastikom su plastične boce za vodu koje mogu da otpuste mikroplastične čestice u vodu koju potom popijemo.

Treći primer su mikroplastične čestice u kozmetičkim proizvodima. Tu je uključena i preparativna i dekorativna kozmetika i zato će zabrana uključivati mnogo veći spektar proizvoda od šminke koja sadrži šljokice. 

ZAŠTO EU ZABRANJUJE ŠLJOKICE?

Europska komisija je najavila zabranu upotrebu mikroplastičnih čestica koje se namerno dodaju u proizvode poput kozmetike, deterdženata i igračaka. Mikroplastika je toliko raširena da se čestice mikroplastike mogu pronaći čak i u morskoj soli, ribi i plodovima mora, pa je bojazan za narušavanje čitavog eko-sistema mikroplastikom opravdana.

Budući da se plodno tlo navodnjava vodom koja sadrži mikroplastiku i plodna zemlja u kojoj se uzgaja hrana prepuna je mikroplastike. EU zabrana šljokica i mikroplastike koja se dešava već ovog meseca, a odnosi se na sve sintetičke polimere (sva plastika je polimer) manje od 0,5 mm koji su otporni na razgradnju. Cilj je smanjiti zagađenje mikroplastikom za 30% do 2030. 

OTKUD MIKROPLASTIKA U KOZMETICI? 

Mikroplastične čestice imaju širok spektar upotrebe. Često se pilinzima dodaju mikroplastične kuglice kako bi se pružio ravnomerniji i nežniji mehanički piling od onih koji sadrže mlevene koštice (sitno mlevene koštice mogu biti oštre i stvarati mikroposekotine na koži). Nije ni tako neobično dodavati određene polimere kao zgušnjivače, filere ili kao boje.

U svetu dekorativne kozmetike, sjaj senki, hajlajtera i podloga koje imaju sjajan finiš, često je rezultat mikroplastičnih šljokica. Neretko ih sadrže i kreme za područje oko očiju ne bi li se dobio dojam svetlijih podočnjaka, a sveprisutne su čak i u kozmetici koja se ne sija, u obliku već spomenutih boja, filera ili emulgatora. 

Svi kozmetički proizvodi, bilo dekorativni ili preparativni koji sadrže kategoriju mikroplastike za koju je Evropska komisija najavila zabranu, sigurno će morati da se povuku sa tržišta. Ali, neće sva sjajna kozmetika sa šljokicama biti zabranjena. U zavisnosti od materijala s kojim se postiže sja, postoje četiri česta izvora sjaja u kozmetičkim proizvodima. 

Kad pričamo o prirodnim izvorima, sjaj kozmetičkim proizvodima daju mineral mica i prah bisera ili dijamanata. Druga kategorija materijala s kojima se postiže sjaj su sintetički materijali poput zabranjenih mikroplastičnih šljokica i sintetički mineral mica koji nije zabranjen. Šminka i kozmetika koja sadrži mica mineral (bilo prirodan ili sintetički), kao i prah bisera, neće biti povučena s tržišta, ali sva kozmetika i šminka koja sadrži mikroplastične šljokice, emulgatore, fillere i boje biće zabranjena i povučena. 

KAKO ĆE SE TO ODRAZITI NA NAŠE TRŽIŠTE?

Zabranu ćemo primetiti u velikom broju iznenadnih i za naše tržište neobično visokih popusta kozmetičkih proizvoda širokog spektra, zato što se uskoro biti povučeni. Evropska komisija je plan zabrane mikroplastike prihvatila 25.09.2023, a odredba stupa na snagu 17. oktobra. To znači da se od 17. 10 ne smeju proizvoditi proizvodi koji sadrže mikroplastiku, ali će se poštovati jedan period prilagođavanja pre nego što zabrana prodaje kozmetike s mikroplastikom stupi na snagu, kako bi čitava industrija imala vremena i priliku da zameni postojeće proizvode alternativnim rešenjima.

Tekst: Kristina Mikulić

Saznaj više:
Povezani članci: