Glitter Girls: Kako koristiti šljokice na pravi način

25.04.2024.
RECOMMENDED

Šljokice su simbol za radost. Kada nanesete sjaj, osećate se po malo čarobno i drugačije. One transformišu konvencionalne ideale lepote i mute granice između polova. U pop kulturi su sinonimne sa ikoničnim ličnostima poput Davida Bowieja i Lady Gage iz ere kada je izašla pesma Just Dance. Tu je i trend #euphoriamakeup koji je vladao na TikToku. Na kraju dana, svi smo slabi na svetlucavo.

Ali šta su tačno šljokice, odakle dolaze i kako da ih implementiramo u rutinu a da ne izgledamo kao disko kugla?

Sljokice 1
Doja Cat

ODAKLE DOLAZE ŠLJOKICE?

To su hiljade sitnih komadića isečenih šrapnela napravljeni od plastičnog polimera. Šljokice je slučajno otkrio Henry F. Ruschmann, mašinista iz Nju Džerzija, 1930-ih godina. On je izumeo mašinu koja drobi plastične ostatke, pretvarajući ih u ukrasne mrvice, ili šljokice, koje hvataju svetlost koje su prvobitno počele da se koriste za božićne ukrase.

Kada je reč o šminkanju, priča o poreklu šljokica je prožeta DIY principima. Studijski brendovi kao što su MAC i Kryolan nudili su pigmentovan sjaj za različite primene, ali se jedan čovek, Jerrod Blandino, smatra osobom koja je popularizovala šljokičave senke za oči. Zatim je 1998. godine lansirao brend Too Faced. Ubrzo je sjajna senka postala dostupna na svim policama sa šminkom.

Ali sve do sredine 2010-ih, kada je počela festivalska sezona, je šljokičava šminka postala viralna, a sve je to 2019. godine dostiglo vrhunac sa serijom Euphoria na HBO Max-u.

Sljokice 2

HOW-TO

DOCRTAJ: Jedan od najsavremenijih načina da prisvojite glitter jeste tako što se nanese dužinom linijom trepavica u obliku ajlajnera (ili preko ajlajnera).

UD MOODUST GLITTER LINER STUDIO 3605972052872 ATF PACKSHOT FRONT APPLICATOR removebg preview
URBAN DECAY Moondust Glitter ajlajner u nijansi Studio

NEK LETI: Rastresen šljokičavi pigment može pružiti vanzemaljski finiš, ali kako biste izbegli neuredno rasipanje pigmenta prvo dodajte prajmer na kapke. Zatim nanesite neutralnu senku za oči, a onda utapkajte pigment sa prstom ili četkicom za senku za oči.

UTAPKAJ: Jednostavan način da šljokice dodate mejkapu jeste upotreba tzv. „topera“ koji ostavlja holografski finiš. Može se dodati na očima, usnama ili jagodicama, kao blistavi hajlajter.

wet n wild Color Icon Glitter Single Groupie da39c372 3353 41b0 90f3 64be63d12a8d.9077dcda93d54209048cefdc583f5876 removebg preview
WET N WILD Color Icon Glitter u nijansi Groupie

POLJUPCI: Ako suptilnost nije u vašem stilu, opredelite se za full glamur izdanje sa šljokičavim usnama. Možda nije praktično za jelo, piće ili ljubljenje, ali koga briga? Uvek prvo nanesite balzam za usne, zatim dva sloja mat ruža ili prozirni sjaj a tek onda šljokice koje ćete naneti prstom ili četkicom.

PMG PDP 2023 LUSTGLOSS EARTHANGEL OPEN removebg preview
PAT MCGRATH LABS Lust Lip Gloss u nijansi Blitz Gold

Foto: Pinterest

Saznaj više:
Povezani članci: