Hijaluronska kiselina: Sve što ne znate o najpoznatijem SKINCARE sastojku

20.02.2024.
RECOMMENDED

Nijedan sastojak ne zauzima tako dominantno mesto na tržištu nege kože kao hijaluronska kiselina. Ovih dana ćete teško pronaći proizvod koji ga ne sadržava, ali o čemu se tačno radi?

Poznata informacija jeste da sadržava 1000 puta svoje težine u vodi, što mnoge navodi na to da je rešenje za svakakve probleme sa kožom. Od suvoće do tankih borica, hijaluronska kiselina radi mnogo toga kako bi se naša koža osećala (i izgledala) zdravo. Evo i kako.

Šta je hijaluronska kiselina?

Hijaluronska kiselina (HA) je molekul koji je prirodno prisutan u telu i koji održava vlagu kože, te je čini hidriranom. HA vezuje vodu za ostale molekule kako bi se zadržala optimalan nivo vlage epidermisa, a pored toga pomaže u zarastanju rana. Kako starimo, prirodni nivoi hijaluronske kiseline opadaju što dovodi do znakova starenja i suve kože.

Hijaluronska kiselina 1

Prednosti i mane hijaluronske kiseline

Glavni benefit hijaluronske kiseline je hidratacija, a rezultati su najčešće zdrava i snažna barijera kože. Pored toga, može da doprinese punoći i elastičnosti kože. Fileri sa hijaluronskom kiselinom imaju sličan efekat, te donose volumen i čvrstoću opuštenoj i starijoj koži.

Postoji nekoliko mana kod površinskog korišćenja hijaluronske kiseline. Primenljivo je na većinu tipova kože i može se kombinovati s drugim sastojcima u rutini nege kože. Međutim, treba imati na umu da proizvodi sa hijaluronskom kiselinom niske molekulne težine mogu da izazovu upalu ili iritaciju. Zato se preporučuju i drugi proizvodi sa sličnim benefitima. Činjenica je da postoje mnogo bolji hidrirajući sastojci (poput glicerina) koji nisu zauzeli centar pažnje u beauty industriji.

17ffbae9eee7a029f5e1eab507ddc5bb

Ali kako je uvrstiti u skincare rutinu?

Budući da je hijaluronska kiselina čest sastojak u proizvodima za negu kože, prilično je lako uključiti je u svoju rutinu. Preporučujemo serume visoke koncentracije, poput Kiehl’s Ultra Pure High-Potency 1.5% serum.

Kada istražujete formulacije, važno je da se HA kombinuje sa sastojkom koji će da pomogne u zaključavanju hidratacije na koži. Za dodatne benefite, možete naneti bogatu kremu ili losion kako bi se zadržala vlaga kože tokom noći. Obratite pažnju da sebe ograničiti sa količinom proizvoda sa hijaluronskom kiselinom u svojoj rutini, jedan do dva proizvoda je najbezbednija količina ako želite da izbegnete iritaciju.

Saznaj više:
Povezani članci: