Pretraga

Da li znate kako da ublažite bore na licu bez igle?

Da li znate kako da ublažite bore na licu bez igle?

Tekst: BURO.

Svako ima pravo da se sa svojim borama nosi onako kako želi, i dok se neki kunu u filere i botoks te ih smatraju nezamenljivim u svojoj rutini, drugi žele da isprobaju različite opcije, a treći koriste sve što im je na raspolaganju... Radi se o potpuno ličnim odlukama ali jedno je sigurno: kako starimo, tako gubimo kolagen, a bore i drugi znaci godina postaju vidljivi(ji). 

Postoje mnoge opcije za one koji ne žele da se približe iglama ali ključni tretmani su oni koji pospešuju proizvodnju kolagena (uglavnom po principu kontrolisane povrede kože), kao i odgovarajuća dnevna nega koja uključuje i prevenciju - da, govorimo o SPF-u. 

Uključite odgovarajuće kiseline u dnevnu negu

Ukoliko želite sjajniju kožu koja se brzo obnavlja, čiste pore i manje bora, uključite tečne eksfolijatore u svoju dnevnu rutinu. AHA kiseline su odlične za rešavanje problema kože koji su u vezi sa starenjem, a ukoliko imate osetljivu kožu i teško ih podnosite, tu su polihidroksilne kiseline. Kako da odaberete kiselinu za negu u skladu sa svojim godinama, pročitajte ovde.

Da li znate kako da ublažite bore na licu bez igle? (фото 3)

HYDRA BEAUTY CAMELLIA GLOW CONCENTRATE, CHANEL 

Koristite retinol

Redovna i dugoročna upotreba retinola (ili, još bolje, tretinoina) dokazano smanjuje postojeće bore i usporava nastanak novih. Osim što ubrzava obnavljanje kože, boostuje proizvodnju kolagena i posvetljuje fleke, on će i površinu kože održati jedrom i sjajnom. Tražite od svog dermatologa neku od formula koje idu na recept i pripremite se na period prilagođavanja (izdržite, vredi). Ukoliko imate osetljivu kožu, držite se cosmeceutical formulacija i onih u slobodnoj prodaji.

Da li znate kako da ublažite bore na licu bez igle? (фото 8)

RETINOL CERAMIDE CAPSULES LINE ERASING NIGHT SERUM, ELISABETH ARDEN

Koristite SPF svakog dana

Bolje sprečiti nego lečiti. Zaštitni faktor širokog spektra kao završni korak jutranje rutine nege će vam se više nego isplatiti na duge staze. Ne zaboravite da se oko 80% starenja izazvanog spoljnim faktorima pripisuje upravo sunčevom zračenju.

Tretman microneedlinga sa radiofekvencijom 

Kombinacija ove dve tehnologije je odličan način da se po principu kontrolisane povrede boostuje sopstvena proizvodnja kolagena, a koža postane jedrija i zategnuta. Sam tretman nije zapravo bolan (iako to zavisi i od vašeg praga tolerancije) i ne zahteva dug period oporavka. Preporučuje se serija od nekoliko tretmana za optimalne rezultate, a zatim i tretmani održavanja. Broj i učestalost  jednih i drugih zavisi od stanja vaše kože, kao i godina.

Tretmani laserima

Tretmani laserima mogu rešiti mnoge probleme kože, a bore, nedostatak tonusa i neujednačen ten su samo neki od njih. Oni trigeruju sopstveni mehanizam regeneracije kože i tako obnavljaju oštećenja što rezultira smanjivanjem dubokih bora, uklanjanja onih plitkih, nestankom fleka i smanjenjem neravnina. Proizvodnja kolagena nastavlja se pojačanim tempom mesecima nakon samog tretmana.

U principu, što je problem blaži to je i blaža procedura i kraći period oporavka. Za duboke bore i jače promene na koži potrebni su i agresivniji tretmani - obično u vidu ablativnih lasera - nakon kojih je i vreme oporavka duže. 

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor