Pretraga

Koža i kosa takođe pate kada imate grip

Koža i kosa takođe pate kada imate grip

I zaslužuju dodatnu pažnju

Tekst: BURO.

Sunce se pomalja samo povremeno i novembar je iza ćoška, a sa njim zajedno, osim genijalnih bade-mantila koji su se vratili na velika vrata, stiže i sezona gripa. Nažalost, svi imamo sasvim solidne šanse da negde "nešto pokupimo" i pri tom ne mislimo samo na onaj-virus-koji-nećemo-imenovati, a onda se zna da pored umora sledi i koža koja je sve samo ne u dobrom izdanju, crveni nosevi (koliko god da su maramice nežne), crvene oči i kosa bez sjaja koja opada. Sledite naše savete i minimizirajte štetu.


 

Rešite problem dehidratacije

 

Kada temperatura raste, telo gubi tečnost. Spoljna ili unutrašnja, svejedno. Lekari preporučuju povećan unos bistrih tečnosti, pogotovo čajeva (bez šećera) i supe (koja je i izvor proteina, a proteini su vam posebno potrebni ako ste bolesni). U sobu u kojoj boravite postavite ovlaživač vazduha - lakše ćete disati, a i koža će se manje mučiti.

 

 

Do sad ste već sigurno apsolvirali zašto i kako treba hidrirati kožu ali u ovim trenucima, posebno je važno da koristite proizvode koji imaju komponente koje zadržavaju vlagu poput hijaluronske kiseline. U esktremnim slučajevima, ako baš nemate snage ni za šta, nanesite na lice hidratantnu masku za noć pošto nju ne morate skidati, a izgrebanu kožu oko nosa natapkajte nekim univerzalnim balzamom, kremom koja sadrži cicau ili Pavlovićevom.

 


 

Zašto izbijaju bubuljice u toku gripa?

 

Čak i ako obično nemate problem sa bubuljicama, one mogu da se pojave za vreme gripa ili prehlade. Tehnički gledano, akne se stvaraju kada se pore začepe sebumom i debrisom pa u njma počnu da se razmnožavaju bakterije. U normalnim uslovima, imuni sistem se uglavnom sam izbori sa njima ali ako je već zaokupljen borbom protiv virusa, za bubuljice prosto rečeno, nema vremena, a rezultat je lice "na tufne”, pogotovo ako ste isuviše bolesni da se pridržavate svoje uobičajene rutine nege.

 

 

Antibiotici takođe mogu izazvati akne. Podsetićemo vas da antibiotike stvarno ne treba da uzimate ako vam ih nije prepisao lekar kao i na to da antibiotici ne deluju na običnu prehladu i grip, već na bakterijske infekcije. Ukoliko ih ipak uzimate zato što postoji dobar razlog za to, vrebaju vas dve opasnosti: problemi sa stomakom i akne. Verovali ili ne, ove dve stvari su povezane. Antibiotici uništavaju mikrobiom kako u crevima, tako i na površini kože. Dakle, ukoliko imate sklonosti ka aknama, već prisutne loše bakterije će se samo namnožiti i evo vas u sezoni bubuljica, ne samo prehlade. Najbolji način da ovo izbegnete je upotreba probiotika kroz hranu - pijte jogurt, kefir i jedite fermentiranu hranu kao što su kiseli kupus i turšija, a pored toga uzmite i suplement. Kada su bubuljice u pitanju, jedini lek je kombinacija strpljenja i uobičajenih proizvoda za akne. Budite nežni sa svojom kožom, nemojte je čistiti do te mere da počne da se ljušti, ne preterujte sa aktivnim sastojcima i obavezno je hidrirajte nekomedogenim preparatima.

 

Koža i kosa takođe pate kada imate grip (фото 5)
SUPER SPOT REMOVER BLEMISH TREATMENT GEL, ORIGINS (SEPHORA)
Koža i kosa takođe pate kada imate grip (фото 6)
CLEAR-OUT TARGETS IMPERFECTIONS, CLARINS (FABU SPOT)

 

Zašto kosa počne da opada?

 

Nedostatak vitamina ili gvožđa za vreme jake bolesti mogu dovesti do privremenog gubitka kose. Ovo se pak ne primećuje odmah, već ceo proces postaje primetan “sa zakašnjenjem”, nakon devet do dvanaest nedelja. Razlog za ovo je što faza mirovanja rasta dlake, telogena faza, traje dugo. Još jedan razlog za opadanje kose jeste slabljenje korena dlake usled toga što telo sve svoje resurse troši na borbu protiv virusa.

 

 

Dobra vest jeste da ova vrsta gubitka kose ne zahteva nikakav tretman zato što će se stvari vratiti u normalu čim telo ozdravi i povrati svoju ravnotežu. Ako ste posebno nestrpljivi i želite da se to desi što pre, možete započeti jedan ciklus proizvoda sa minoxidilom, lekom koji ubrzava rast kose, koristiti ampule protiv opadanja kose kao i suplemente posebno napravljene u tu svrhu.

 

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor