Pretraga

Korekcija podočnjaka hijaluronskim filerima: Dr Nikola Milojević odgovorio nam je na sva pitanja

Korekcija podočnjaka hijaluronskim filerima: Dr Nikola Milojević odgovorio nam je na sva pitanja

Tekst: Manda Javorina

Malo je reći da su estetska i anti-aging medicina uvek u žiži interesovanja, a kada je nešto toliko popularno, neumitno se pojavljuje mnoštvo informacija, što pouzdanih što neproverenih. Sve je teže odvojiti bitno od nebitnog, odvojiti suštinu od praznog hajpa. Koliko god ovi tretmani bili "lakši" od klasične hirurgije, njih i dalje ne treba uzimati olako. Stručnost, iskustvo i znanje, kao i prepoznavanje potreba pacijenata, jedini su pravi zlatni standard. Lekar je taj koji postiže rezultat, ne materijal ili aparat, i ono što odgovara jednoj osobi ne mora nužno da odgovara onoj pored nje. Zato smo pozvali i razgovarali sa jednim od najvećih regionalnih stručnjaka u oblasti estetske medicine, vlasnika Poliklinike Milojević u Zagrebu i predsednika TAMCongress-a u Dubrovniku Dr Nikolu Milojevića.

Korekcija podočnjaka hijaluronskim filerima: Dr Nikola Milojević odgovorio nam je na sva pitanja (фото 1)

Dr Nikola Milojević

Poliklinika Milojević, TAMCongress Dubrovnik

Dr Nikola Milojević je svetski priznat stručnjak u oblasti estetske medicine, specijalista za nehirurške anti-aging procedure, botoks i filere, a u Beograd je prvi put došao na poziv klinike Dekoll u novembru 2019. godine i od tada svakog meseca dolazi na ovu beogradsku adresu na veliko zadovoljstvo svojih pacijenata.

 

Tema za razgovor nametnula nam se sama: jedan od njegovih omiljenih tretmana jeste nehirurška korekcija podočnjaka, a sa nama je podelio kako svoje iskustvo, tako i odgovore na sva pitanja koji su nam potrebni kako bismo doneli pravu odluku za sebe. Ako razmišljate o tome da uklonite "umoran izraz lica", ovo je tekst za vas.

 

 

Šta je zapravo nehirurška korekcija podočnjaka?

 

 

Podočnjaci su moj najpopularniji i najčešće izvođen zahvat. Počeo sam da ga radim još 2008. godine, među prvima u svetu. Tada je ovo bila nova tehnika i ljudi su znali da budu skeptični isto kao prema nehirurškim korekcijama nosa koje smo počeli raditi u sličnom periodu. U to vreme smo shvatili da se neke stvari za koje se verovalo da se mogu korigovati samo skalpelom, mogu filerima rešiti za pet do deset minuta. Korekcija podočnjaka je jedan zaista wow tretman.

 

 

Kada sam tek počeo da se bavim ovom vrstom medicine u Londonu, kolege i ja smo se šalili na sopstveni račun kako smo mi "one trick ponies", zato što su vrste tretmana bile ograničene u odnosu na danas. Nismo radili liquid facelift, podočnjake, noseve, konturiranje… već samo botoks, usne i ponekad obraze. Ja sam od samog početka bio fasciniran nehirurškim tretmanima podočnjaka.

 

 

Svi uvek govore o tome kako žele da uklone onaj "umorni izgled lica", upravo to su ti podočnjaci. Ono što je važno jeste da se korekcije urade tako da izgledaju potpuno prirodno.

 

 

Kako se radi korekcija podočnjaka hijaluronskim filerima?

 

 

Ovo je zahvat kojim se popunjava udubljenje ispod oka. Volim da kažem da su podočnjaci u suštini iluzija. Zapravo, čak i kada vidite kesicu, vi zapravo ne vidite tu kesicu nego šta se desilo licem oko nje. Ne pomera se podočnjak već se menja tkivo oko njega. Ako je taman, taman je zato što je udubljen usled tog okolnog pomeranja. Kada ispunimo to udubljenje, stvari se velikim delom vraćaju na svoje mesto. Ovo se postiže stručnom i pažljivom aplikacijom hijalurona. Kako je lice jedna celina, bitno je oblikovati i obraz kako bi se ispravile veće nepravilnosti.

 

 

Koji fileri se koriste za korekciju podočnjaka?

 

 

Ja od početka koristim Restylane, koji je stabilizovan hijaluron, hijaluronska kiselina. U podočnjake se nikada ne smeju stavljati fileri kao što su Radiesse (calcium hydroxylapatite) ili Skulptra (Poly-L-laktična kiselina), praktično nikakav filer koji po svom sastavu nije hijaluron. U svakom slučaju, potrebno je uvek ići licenciranom lekaru za kog znate da poznaje i nabavlja kvalitetne materijale poznatih proizvođača.

 

Meni lično se Restylane u praksi pokazao kao najbolji za regiju podočnjaka zato što najmanje otiče. Problem ove regije i jedan od razloga zašto je ne sme baš svako raditi jeste i to što je limfna drenaža ovde vrlo loša, tu smo skloni oticanju pa se i nakon korekcije može stvoriti edem. Pacijenti se nekada javljaju i nakon nekoliko nedelja i kažu da im se pojavio otok.

 

Ukoliko lekar zna šta radi, on će znati kako da eventualni otok tretira: kojim lekovima, kakva se masaža primenjuje, ali će i pri samom aplikovanju znati na koju dubinu da injektuje filer i u kojoj količini. Ukoliko se korekcija uradi stručno, onda se problemi jako retko javljaju. Dakle, u pravim rukama kod pravog doktora. Ja sam do sada u karijeri uradio oko 9.000 slučajeva.

 

Korekcija podočnjaka hijaluronskim filerima: Dr Nikola Milojević odgovorio nam je na sva pitanja (фото 2)

 

Koji nedostaci se najbolje popravljaju filerima, a koji ne?

 

 

Lično, verujem da mogu da popravim gotovo sve nehirurškim putem. Danas sam tretirao podočnjake muškarcu od 81 godine, imao je opuštenu kožu i izražene kesice ispod očiju ali samo uklonili "umoran" izraz lica. Moj stav jeste da najveći broj podočnjaka može da se radi hijaluronskim filerima ukoliko je lekar stručan. Mi znamo kako da predupredimo komplikacije, kako da masiramo, koje lekove da damo i zaista su gotovo svi naši pacijenti veoma zadovoljni.

 

 

Ipak, postoje neke situacije u kojima hijaluronski fileri nisu nužno idealan izbor. Ukoliko vam, na primer, pacijent kaže da inače vidno otiče svako jutro onda znate da je veliki rizik popunjavati mu/joj podočnjake hijaluronom zato što filer bubri, privlači tečnost. Ne treba raditi filer i bototks u isto vreme u takvim slučajevima.

 

 

Ukoliko neko ima izuzetno opuštenu kožu, nije loše uraditi i neki tretman koji utiče na zatezanje kože, kakav je recimo Plasmage, pre tretiranja podočnjaka. U Srbiji je baš oko ovog tretmana bilo dosta kontroverzi zato što su tretmane izvodile osobe koje nisu lekari i nisu licencirane ali Plasma pen u stručnim rukama daje odlične rezultate u obnavljanju kože pre tretmana popunjavanja hijaluronom.

 

 

Nekada je koža na podočnjacima tamna, ne zbog senke i udubljenja već je baš je takve boje. To je, recimo, problem koji se ne rešava filerima već tretmanima krvnom plazmom, laserima, retinolom i sl.

 

 

Danas ima puno priče oko vakcinacije i filera, kao i oko kovida i filera. Ukoliko osoba preleži kovid, postoji teoretska šansa da fileri mogu da oteknu. Ovo nije trajno stanje i brzo prolazi, a ne odnosi se samo na kovid, već na običnu gripu i sl. Jednostavno, radi se o imunom odgovoru organizma u takvim situacijama, filer čak i hijaluronski ipak nije “naš”. 

 

 

Da li postoji alternativa hijaluronskim filerima?

 

 

Postoji i primenjujemo je u Poliklinici Milojević u Zagrebu. Imamo tehnologiju kojom pravimo filer praktično od krvne plazme pacijenta i koristimo, recimo, kada su pacijenti prirodno veoma skloni oticanju. Ipak i na žalost, rezultati ovih tretmana kraće traju, svega nekoliko meseci.

 

 

Kako izgleda sam tretman korekcije podočnjaka hijaluronskim filerima

 

 

Sam tretman kod mene traje svega desetak minuta. Koriste se tanke igle, a modrice i otoci su jedine češće nuspojave. Alergije i problemi sa krvnim sudovima se jako, jako retko dešavaju.

 

Upotreba kanile ili igle je jedna dugoročna dilema. Moram da priznam da sam lično sve do skoro bio samo za iglu i to po pitanju celog lica, ali svi mi sve vreme učimo i počeo sam od nedavno da pomalo radim i kanilom. Kada je u pitanju podočnjak, to je filigranski rad. Bitno je napraviti puno malih uboda, precizno, a igla vam pruža bolju kontrolu po tom pitanju. Ipak, ukoliko neko ima neku važnu priliku ubrzo nakon tretmana i ne želi da ima modricu, kanila to može da izvede ukoliko se koristi izuzetno pažljivo.

 

 

Koja količina filera je u proseku potrebna?

 

 

1 do 2 ml po pacijentu, u proseku, ali postoje izuzeci koji odstupaju od ovoga.

 

 

Koliko rezultati nehirurške korekcije podočnjaka traju?

 

 

To zavisi od čoveka do čoveka. Teoretski i po knjigama, rezultati traju 9 do 2 meseci ali po mom iskustvu znaju da traju godinu, dve, tri čak i pet. Pri tom, kada se podočnjaci urade prvi put, pacijenti se često vraćaju tek nakon 2 do 3 godine, a nakon drugog puta, tek za 4 godine. dakle, postoji i neka vrsta kumulativnog efekta.

 

Korekcija podočnjaka hijaluronskim filerima: Dr Nikola Milojević odgovorio nam je na sva pitanja (фото 3)

 

Filer ili sopstvena mast? 

 

 

Jedan od najvećih problema metode popunjavanja podočnjaka sopstvenim masnim tkivom jeste nedovoljna mogućnost da se kontrolišu rezultati.

 

Za početak, nuspojave i oporavak nakon transfera masti u lice traju puno duže nego nakon injektovanja hijalurona. Zatim, rezultat je jako nepredvidiv i niko ne zna (niti može da zna) koliko će se masti “primiti”. Mast ostavlja i mnogo više neravnina, a ovom metodom ne možete napraviti tako filigranski rad kao sa upotrebom filera. 

 

Moje iskustvo - iako je transfer masti trajniji i sopstvena mast je potpuno biokompatibilna sa našim telom jer je naša - jeste da je hijaluron daleko bolji u svakom pogledu. Pored toga, i kvalitetan hijaluronski filer je biokompatibilan zato što jako liči na onaj koji se već nalazi u našem telu.

 

 

Da li je manje uvek više?

 

 

Prvo, količina utrošenog filera jako zavisi od veštine onoga ko ga aplicira. Čak i 12 ml što zvuči kao mnogo, daje prirodan efekat ukoliko se dobro rasporedi u malim dozama na različita mesta na licu. Sa druge strane neko može dobiti prenapumpane obraze sa samo 3ml.

 

 

Koji još tretmani - pomenuli smo jagodice i obraze - se kombinuju da bi se dobio taj osveženi izgled koji svi žele?

 

 

Za osveženje lica (koje u Zagrebu na našoj klinici zovemo skin perfection) radimo kombinaciju PRGF krvne plazme od faktora rasta i Skin pen-a. 

 

 

Ipak, treba znati da je ovo je individualno i zavisi od pojedinačnih potreba pacijenata kao i njihovih godina. Generalno, mlađim osobama, onima u dvadesetim, preporučujem Hydrafacial tretman koji kožu čisti i čini blistavom. U tridesetim je već vreme za blaže laserske tretmane koji popravljaju teksturu i jedrinu kože, u četrdesetim odlične rezultate daju tretmani krvnom plazmom i Skin pen. U pedesetim su tu aparati kakav je Venus Viva, a u šezdesetim skin boosteri i frakcioni laseri.

 

 

Da li postoje apsolutne kontraindikacije za tretman podočnjaka hijaluronskim filerima?

 

 

Postoje i to su trudnoća, dojenje, teže autoimune bolesti i one koje se manifestuju nakoži, sistemske jake bolesti, i ekstremna sklonost ka jakom oticanju.

 

 

Korekcija podočnjaka hijaluronskim filerima: Dr Nikola Milojević odgovorio nam je na sva pitanja (фото 4)

Dr Nikola Milojević ekskluzivno gostuje u klinici Dekoll, Krunska 81 u Beogradu. Više informacija možete dobiti na telefon +381 11 240 9999 i na Instagram nalogu @dekollclinic

 

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor