Pretraga

Melatonin je novi omiljeni sastojak kozmetičke industrije

Melatonin je novi omiljeni sastojak kozmetičke industrije

Tekst: BURO.


Čak i ako ih nismo koristili, svi smo negde videli tablete na kojima piše “melatonin” i znamo da se uzimaju u slučajevia problema sa snom. Melatonin je često deo scenarija sa promenama vremenskih zona, dugim letovima, blažim slučajevima nesanice, pogotovo kod ljudi koji žele alternativu koja ne izaziva zavisnost. Do nedavno je bio sinonim samo za dubok san ali danas postoje rezultati istraživanja koji nam govore kako bi mogao biti jednako koristan kao kozmetički sastojak seruma i krema u borbi protiv znakova starenja.

Melatonin je novi omiljeni sastojak kozmetičke industrije (фото 1)

Šta je melatonin

Melatonin je hormon koji učestvuje u regulisanju cirkadijalnog ritma, odnosno dvadesetčetvoročasovnog ciklusa budnosti i spavanja. Kada padne mrak, to je signal za mozak da počne da luči melatonin od kog postajemo pospani. Ovo je razlog zbog kog se, ako imate optimalan ciklus sna, osećate umorno otprilike u isto vreme svako veče ali i objašnjava kako svetlost sa ekrana ume da poremeti dnevni ritam i izazove nesanicu. Melatonin je godinama dostupan u formi tableta ali u poslednje vreme su se pojavili obećavajući naučni dokazi koji ukazuju da je veoma moćan antioksidans i tako je preko noći postao jedan od sastojaka za negu lica o kojima se puno priča.

Kako melatonin funkcioniše kada se nanese na kožu

Koža je, zahvaljujući zagađenju i UV zračenju tokom celog dana izložena slobodnim radikalima koji izazivaju fotooštećenja, čak i rak kože. Kako bi ih neutralisalo, naše telo pravi antioksidanse uz pomoć posebnih enzima. Melatonin pospešuje proizvodnju upravo tih enzima, a nedavni rezultati ukazuju na to da su antioksidansi napravljeni pod uticajem melatonina jači od vitamina C i E. Kako? Period sna je u stvari period intenzivnog obnavljanja celog tela i upravo je to vreme kada se i metabolizam kože ubrzava i ubrzava ćelijski turnover.

Kako ga koristiti

Melatonin može da se koristi u kombinaciji sa drugim anti-age sastojcima poput retinola ili vitamina C, a dobro funkcioniše i sa hijaluronskom kiselinom. Obratite pažnju da neki od ovih sastojaka ne idu zajedno, nevezano za sam melatonin. Opšteprihvaćen stav jeste da ga treba nanositi noću ali neki dermatolozi tvrde da zbog njegove sposobnosti da pojača proizvodnju antioksidanasa, melatonin treba stavljati i danju pošto smo tad izloženi slobodnim radikalima. U svakom slučaju, ukoliko koristite melatonin obavezna je upotreba kreme sa zaštitnim faktorom 30 i više. Ali to već svakako koristite, zar ne?

Da li su rezultati zagarantovani?

Dermatolozi su složni u tome da topikalna upotreba melatonina ojačava našu prirodnu odbranu od slobodnih radikala koji izazivaju stres, sunčevo zračenje i zagađenje ali i pospešuje obnavljanje već nastalih oštećenja. Ipak, isto tako nam preporučuju uvek visok stepen zaštite od UV zraka. Realno, melatonin u kozmetici je još uvek nov sastojak i iza njega ne stoje višedecenijske studije (kao što je to slučaj sa retinolom). Ukoliko imate rutinu koja vam daje dobre rezultate, nemojte je u potpunosti odbacivati samo zato što ste čuli za nešto novo.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor

Ostavite komentar