Pretraga

Najbolji trikovi i saveti kako da preživite vrućinu

BURO vam pomaže da vam bude lepo i na plus 30 stepeni (koliko god je to moguće)

Tekst: BURO.


Na vrućini se ishrana drastično menja i to na bolje. Voće i povrće sa visokim sadržajem vode, vitamina i minera pomoći će da nadoknatite ono što izgubite znojenjem. Najbolje je da jedete male porcije raspoređene tokom celog dana kako nikad ne biste preopteretili stomak ili, suprotno, odjednom pojeli veliku količinu hrane pošto ćete to na vrućini mnogo teže podneti, verujte nam. Ne ostavljajte glavni obrok za veče, nego ga prebacite na podne kada bi trebalo da konzumirate i ugljene hidrate.

Nemojte se preterano terati da unosite što veću količinu tečnosti, na taj način može se sniziti nivo sodijuma u krvi, a to u ovo doba godine nije preporučljivo pošto se minerali i elektroliti svakako gube znojenjem na visokim temperaturama. Držite se preporučene doze od dve do dve i po litre, ili malo više, raspoređene tokom celog dana. Ne čekajte da osetite žeđ, ona je znak da je telo već dehidrirano.

 

Ne zaboravite da pokrijete glavu šeširom ili kačketom ako ćete biti napolju. Ovo je najefikasniji način da sprečite pregrevanje, lice će biti bolje zaštićeno kao i kosa (na koju često zaboravljamo). Kada govorimo o garderobi što se tiče materijala prirodni materijali su uvek najbolji pošto omogućavaju telu da diše.

Ukoliko ste u prilici, kožu je preporučljivo čistiti (čitaj: tuširati) dva puta na dan kada su temperature visoke kako bi se sprečila pojava osipa koji nastaju pojačanim radom znojnih i lojnih žlezda. Ovo nikako ne znači da treba da je trljate agresivnim penama za tuširanje više puta na dan, već izaberite najblaže sredstvo. Ukoliko ćete na suncu biti duže od dvadesetak minuta, nanesite obavezno kremu sa zaštitnim faktorom na celo telo.

Sklonite teške masne kreme za negu i pređite na hidrantne losione i gelove, koža je sama po sebi bolje "podmazana" leti, nema potrebe da je preopteretite. Ovo je pravilo koje važi za celo telo, a kada je lice u pitanju, probajte toniran SPF, vrlo je moguće da će vam biti dovoljan umesto tečnog pudera. Leti je bolje tonirati, nego ozbiljno korigovati nesavršenosti na licu.

Nemojte eksperimentisati sa novim kozmetičkim proizvodima ni za telo ni za lice, pogotovo ako imaju jače aktivne sastojke. Gelovi koji hlade i serumi su odlični za krvne sudove na vrućini pošto ih skupljaju. Preko dana koristite termalnu vodu i osvežavajuće sprejeve.

Parfemi su posebno osetljivi na sunce. Osim što mogu da promene miris i način na koji reaguju sa vašom kožom zbog pojačanog rada lojnih žlezda i znojenja, mogu dovesti i do ozbiljne iritacije na koži koja je izložena suncu. Ako ćete biti na otvorenom, najbolje je da koristite mirisne vode za telo ili parfeme bez alkohola, formulisane za leto. Najstabilnije note su zelene i citrusne.

1 / 5

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor