Pretraga

Šta je bolje sjajan ili mat tečni puder?

Šta je bolje sjajan ili mat tečni puder?

Tekst: BURO.

Ukoliko volite pudere, sigurni smo da ste u svojoj potrazi za onim pravim već isprobali i neke mat i neke sjajne formulacije ali stvari uvek znaju da se dodatno zakomplikuju kada se potegnu pitanja finiša, pokrivne moći, sastava, teksture, trajnosti (dopišite sami). Zbog toga smo za vas na jedno mesto posložili sve na šta treba da uzmete u obzir kako biste doneli pravu odluku. Nema na čemu.

Mat tečni puder

Mat puderi/podloge su ono što većina žena zamišlja kad se kaže reč "puder": prektivaju nesavršenosti i eliminišu sjaj tamo gde se lice masti. U praksi, iako ih zovemo "tečnim puderima" oni mogu bit i kremasti. Poznati su po tome da pokrivaju nesavršenosti na svim tipovima kože pa čak mogu i da sakriju tetovaže. 

Dobre strane mat tečnog pudera

 • Odlična prekrivna moć: idealni su za osobe koje žele da pokriju neke nepravilnosti pout hiperpigmentacija ili crvenila, kao i akni (iako vam sa aknama neće ništa pomoći osim iskusnog dermatologa).
 • Eliminišu neželjeni sjaj: ukoliko ne volite da vam se t-zona sija, onda je ova vrsta pudera rešenje (i to uglavnom celodnevno).
 • Dugotrajni su: kao što smo rekli, ove formulacije napravljene su da traju i traju. Lako se može desiti da nema potrebe da je popravljate ceo dan.
 • Ne sadrže ulja: ukoliko vaša koža ne reaguje dobro na ulja, u ovim puderima ih nema pošto im je glavni zadatak da kontrolišu sjaj.

Loše strane mat tečnog pudera

 • Mogu učiniti da koža izgleda suvo: ukoliko imate normalnu ka suvoj ili suvu kožu, mat formulacije mogu je dodatno isušiti i izazvati perutanje.
 • Teže se blendaju: pošto se brže suše odnosni setuju, potrebna je i određena veština kako bi se na vreme izblendali da deluju prirodno i ravnomerno.
 • Mogu delovati veštački: ukoliko preterate sa količinom, delovaćete "prekrečeno". Počnite sa najtanjim slojem i dodajte postepeno, u malim količinama dok ne postignete pokrevenost koju želite.
 • Mogu istaći bore: bore su prirodna stvar ali ukoliko želite da umanjite njihov izgled na svom licu, mat puderi vam neće odgovarati zato što imaju tendenciju da se u njima nakupe i dodatno ih istaknu. Ovo možete sprečiti tako što ćete naneti manju količinu ili, na primer oko oka, pomešati malo hidratantne kreme sa njima.

BURO. izbor:

Sjajan tečni puder

Hidratantni sjajni tečni puderi napravljeni su sa ciljem da koži daju onaj healthy glow o kome svi pričaju. Zbog toga sadrže određene sastojke kao što su humektansi i neke vrste ulja koji reflektuju svetlost, a teksture se mogu kretati od potpuno laganih poput BB krema pa sve do gušćih koje pružaju jaču pokrivnu moć.

Pošto su namenjeni prvenstveno hidrataciji, a ne matiranju, često više odgovaraju normalnoj ka suvoj i suvoj koži.

Dobre strane sjajnog tečnog pudera

 • Koža izgleda bolje hidrirano: zahvaljujući hidratantnim sastojcima i (često) česticama koje reflektuju svetlost, lice će vam izgledati kao da pjete bar 2l vode dnevno.
 • Lako se blendaju: zbog lagane teksture lako je podesiti pokrivenost, te je možete "pojačati" samo tamo gde osetite da treba.
 • Nude različite pokrivne moći: postoje različite formulacije sjajnih tečni pudera, od onih sa veoma laganom pokrivnom moći pa sve do onih sa srednjom i jačom.
 • Reflektuju svetlost: učiniće kožu sjajnom i učiniti da izgleda mlađe. 

Loše strane sjajnog tečnog pudera

 • Ne traju (uvek) tokom celog dana: lagane formule zahtevaju malo popravljanja u toku dana ukoliko želite da sve vreme budu besprekorne.
 • Teže pokrivaju nepravilnosti: nepravilnosti na licu su potpuno normalna, a često i relativna stvar (mi, na primer, obožavamo pegice), i zaista nigde ne piše da treba da ih prekrivate. Ipak, ukoliko vam smetaju i to želite da uradite, znajte da sjsjni puderi em što imaju manju pokrivnu moć (i u vežini slučajeva neće prekriti jako crvenilo i melazmu), em upravo zbog sjaja znaju da dodatno istaknu neravnine na licu.
 • Masnu kožu čine sjajnijom: ukoliko imate masniju ili kombinovanu kožu, spremite se na to da ćete morati da popravljate lagane sjajne pudere zato što jednostavno nisu napravljeni da se "bore" protiv jačeg lučenja sebuma (i kad su oil free, ne matiraju). 

BURO. izbor:

Šta je bolje sjajan ili mat tečni puder? (фото 7)

LUMINOUS SILK OIL-FREE FOUNDATION, ARMANI BEAUTY (SEPHORA)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor