Zašto tetovaže blede? I kako to da izbegnemo

  23.04.2024.
  RECOMMENDED

  Tetovaže blede i to je tužna istina. S vremenom sve tetovaže postaju zapravo kopija originalne i ako želite da crtež i boja na vašoj koži traju što duže, postoje načini da se minimizira izbleđivanje.

  Zašto tetovaže blede?

  Jedan od najvećih faktora je izloženost suncu. UV zraci razgrađuju pigment u koži, što može izazvati promenu boje mastila. Dodatno, izlaganje suncu razgrađuje kolagen i elastin, što rezultira opuštanjem koje čini da tetovaža loše izgleda tokom vremena.

  Kvalitet mastila koje se koristi za tetovažu takođe je faktor

  Visokokvalitetna mastila koriste veću koncentraciju stabilnijih pigmenata od niskokvalitetnih suparnika, što ih čini bolje prilagođenim za borbu protiv prirodnih odbrambenih mehanizama tela. Dodatno, dobar tatu majstor pobrinuće se da se mastilo nanosi ravnomerno i na odgovarajućoj dubini, što će pomoći očuvanju integriteta tetovaže.

  Da li položaj tetovaže ima značaj?

  Da, apsolutno. Izlaganje suncu može izazvati da tetovaža izbledi, pa bilo koje područje koje redovno dolazi u dodir sa UV zracima – ruke, podlaktice, ramena, noge, vrat ili lice bede brže. Takođe, bilo koja područja koja doživljavaju visok nivo trenja – recimo ruke i stopala – brže se regenerišu od ostatka tela, pa su tu tetovaže sklonije tome da blede. Na tim područjima možete koristiti hidrantne kreme, poput Butter London za ruke i stopala recimo.

  tetovaze za unutra slika

  Kako sprečiti da tetovaže blede

  Praktikujte pravilnu negu nakon tetoviranja, to je najbolji način da se osigura da tetovaža potraje dugoročno. Takođe, što se tetovaža bolje zaceli odmah nakon tetoviranja, to će duže će trajati – hidrirajte područje sa tetovažom redovno dve nedelje, odmah nakon što se tetovirate. Važno je osigurati da se ne stvaraju kraste tokom procesa zaceljivanja, kako bi maksimalna količina pigmenta ostala unutar dermisa. Možete koristiti IVID gel koji stvara vlažnu barijeru na koži i poboljšava boju tetovaže. Kad se tetovaža u potpunosti zaceli, preporučeno je upariti hidratantnu kremu sa kvalitetnim sredstvom za čišćenje koje može biti neki nežni eksfolijant (Reuzel Buff Exfoliating Wash) koji uklanja mrtvu i suvu kožu, uz pomenuti Vivid Gel – korišćenje ovog tandema osigurava dugoročnost tetovaže.

  Nosite zaštitu od sunca

  Briga o tetovaži nikako ne treba da se završi tri nedelje nakon početne nege vrlo je važno da prvih nekoliko nedelja nosite kremu za sunčanje i to je najvažnije oružje u arsenalu za sprečavanje izbleđivanja. Najbolji način da tetovaža ne izbledi je da držite kožu podalje od sunca. Tetovaže koje su pokrivene odećom duže će trajati. Kad birate SPF kremu za tetovaže koje su izložene suncu, odaberite mineralnu formulu – ili, još bolje, onu koaj je posebno dizajnirana za zaštitu tetovaža – kako biste pomogli u blokiranju UV zraka pre nego što je oštete.

  Investirajte u proizvode za negu tetovaža

  Krema za sunčanje nije jedini proizvod za negu kože koji treba imati pri ruci ili hidrantna krema koju nanosite u početku, tu su i sredstva za poboljšanje boja na tetovaži kao što su Mad Rabbit’s Tattoo Balm. Ovi proizvodi stvaraju zaštitni sloj preko vaše tetovaže kako bi hidrirali kožu i odbranili je od spoljašnjih stresora.

  Kako tretirati izbledelu tetovažu

  Ako tetovaža počne da bledi, uprkos svim vašim naporima da je sačuvate, na kraju je najbolje da zakažete termin kod tatu majstora i popravite je. On će infuzirati kožu novim pigmentom, nakon čega ponovo treba da hidrirate tetovirano područje, pa da počnete sa SPF zaštitom, a onda i sa kremama koje su specijalno dizajnirane za tetovaže.

  Fotografije: Pinterest

  Saznaj više:
  Povezani članci: