Iskreno, koliko često čistite lice?

08.01.2024.
RECOMMENDED

Iako neki veruju da je za negu kože najefektniji pristup „što više to bolje“, to nije uvek slučaj, pogotovo kada je reč o tome koliko često čistite lice. Ako perete lice više od dva puta dnevno i primećujete da vam koža postaje crvena, suva ili iziritirana, verovatno osećate efekat preteranog čišćenja lica.

Šta se podrazumeva pod preteranim čišćenjem lica?

Ciscenje lica

Ovo se može dogoditi iz nekoliko razloga – od previše čestog pranja lica do upotrebe suviše agresivnih proizvoda. Generalno, pranje lica više od dva puta dnevno znači da ulazite u teritoriju preteranog čišćenja, ali to zavisi od osobe do osobe. Na primer, osoba sa masnom kožom može da podnese češće čišćenje lica.

Takođe, proizvode koje koristite za čišćenje značajno utiču na barijeru kože. Proizvodi koji previše pene mogu da oduzimaju od esencijalnih slojeve za zaštitu kože. Isto tako, ako koristite previše vruću vode, to može da izazove isti efekat kao i kod preteranog čišćenja, čak iako čistite lice jednom dnevno.

Efekti preteranog čišćenja

Ciscenje lica 2

Preterano čišćenje dovodi do oštećenja barijera kože, što može izazvati simptome poput crvenila, upale, peckanja, zatezanja, perutanja i pogoršanih upala na koži. Još jedan razlog zbog kojeg je problematično jeste što može da poremeti prirodnu proizvodnju ulja i pH vrednosti kože, što dodatno doprinosi suvoj i iritiranoj koži. Naravno, sjajan je osećaj kada operete lice i osetite to zatezanje, ali taj osećaj znači da se dovodi u pitanje sposobnost kože da održava homeostazu – ravnotežu koja je potrebna za zdravu funkciju kože i obnavljanje ćelija. Imajte na umu da je krajnji cilj čišćenje kože bez isušivanja.

Kako da lečite (i sprečite)

b8dca1e3b2c2c336e146620e82d292e2

Čistite kožu jednom ili dva puta dnevno mlakom vodom i blagim sredstvom za čišćenje. Takođe, ne morate da izbegavate dvostruko čišćenje lica ukoliko redovno koristite šminku. Počnite sa čišćenjem sa micelarnom vodom kako biste uklonili šminku i višak nečistoća, a zatim nastavite sa blagim i hidratantnim sredstvom za čišćenje.

Posle toga, preporučuje se minimalna količina eksfolijanata (može da iritira tek očišćenu kožu) i nanošenje hidratantnih proizvoda kako biste obnovili nivo vlage u koži.

Saznaj više:
Povezani članci: