Detoks kože posle SLAVLJA: Evo šta treba da uradite

01.01.2024.
RECOMMENDED

Uživanje tokom praznika je (sa pravom) prioritet, ali na kraju tih beskrajno zabavnih dana možemo se naći u situaciji gde je detoks kože neophodan.

Kada je telo izloženo visokim nivoima glukoze (ili šećera), kolagen u koži se oštećuje što urušava njenu elastične strukture. Osim gubitka elastičnosti kože, to može dovesti i do povećane proizvodnje sebuma i i neujednačene površine na koži. Obilne količine šećera u alkoholu takođe mogu biti problematične za kožu.

Kada se uzme u obzir koliko je za neke od nas bila turbulentna godina, neizbežno je da će stres doći na naplatu. Stres povećava nivoe kortizola i dovodi do upale, što pogoršava upaljenu kožu koja se bori sa akneom, ekcemom i psorijazom.

Kada dođe trenutak za skin detox, predlaže se inutitivan i uravnotežen pristup između onoga što koristite od aktivnih sastojaka i kozmetike koja umiruje i hidrira kožu, kao i smanjenje stvari koji su dodatni stresovi, poput nedostatka sna, previše alkohola, neuravnotežene ishrane i pušenja.

Počnite od ovoga!

Dvostruko čišćenje

Ovo je skincare kliše sa razlogom. Dvostruko čišćenje (čišćenje lica dva puta ujutro i jednom uveče) je efikasan način da se uklone svi tragovi šminke i nečistoća. Neadekvatno čišćenje doprinosi zapušavanju pora i pojavi bubuljica, što znači da će novi serumi koji ste sebi kupili za Novu godinu postati gotovo beskorisni.

f8f79619e43573a84d7db959e523fa0a

Ulja za čišćenje lica eliminišu prljavštinu i prodiru duboko u kožu, te su dobre opcije za prvo čišćenje u rutini, dok su kremasta mleka, gelovi i micelarne vode odgovarajući za drugo čišćenje.

Pripazite na stomak

Lakše je reći nego uraditi, ali izbacivanje čokolade, slanih predjela i masnih obroka iz svakodnevne ishrane je ključno ako želite da sačuvate vašu kožu. Drugim rečima, održavanje kože podrazumeva održavanje zdravlja creva. Nije samo hrana problem – alkohol takođe prouzrokuje upale u crevima. Ipak, ako vam je previše neobično da prazničnu sezonu provedete bez čaše u ruci, probajte da se opredelite za čašu crnog vina.

Hidratacija, hidratacija i hidratacija

Višak šećera, alkohola i povišeni nivoi stresa utiču na kožu na različite načine, ali jedan problem kome doprinose je hronična dehidratacija – stanje koje kožu ostavlja suvom i bez prirodnog sjaja. Ovo čak možete dovesti do svraba i perutanja. Ako se prepoznajete u ovom opisu, pristupite hidrataciji na dva načina, sa ciljem da rešite problem unutra i spolja.

405f09c35584c1bc687b071b1351f0de

Za najveći organ našeg tela, mislimo na kožu, veći unos vode znači da će ćelije kože biti dobro hidrirane, što povećava elastičnost kože. Takođe pomaže u eliminaciji toksina koji mogu da izazovu upalu. Što se tiče kozmetike, potražite proizvode koji sadrže hijaluronsku kiselinu. Osim što hidrira, pomaže u popravljanju kožne barijere koja se može lako oštetiti u procesu prazničnog ludovanja.

Saznaj više:
Povezani članci: