PIRINČANA VODA: Sve što treba da znate o azijskoj skincare tradiciji

06.12.2023.
RECOMMENDED

Ukoliko provodite vreme istražujući skincare trendove na TikToku, postoji dobra šansa da ste naišli na kreatore koji promovišu pirinčanu vodu za glatku, sjajnu „staklastu“ kožu.

Iako deluje kao da je upotreba pirinčane vode jedan u niz beauty trendova, zapravo je u pitanju sastojak koji je već stotine godina popularan u azijskim kulturama. Ovde otkrivamo šta sve treba da znate o korišćenju pirinčane vode za kožu lica – koje su njene prednosti i kako da je implementirate u rutini nege kože.

Šta je pirinčana voda?

Pirinčana voda je tečnost koja se pravi potapanjem pirinča i zatim, ceđenjem za izdvajanje tečnosti. U nezi kože obično se koristi da umiri reaktivnu kožu.

Sadržava visoki nivo skroba, vitamina i antioksidansa i može se koristiti za tretiranje kože, posvetljivanje tamnih fleka i regulisanja neujednačenog tena, pa čak i za zatezanje, smirivanje bubuljiva i upala. Iako je ovaj sastojak za negu kože jednostavan za pravljenje kod kuće, možete pronaći proizvode koji sadrže pirinačnu vodu, kao što su tonik od pirinčane vode ili mlečni toner od pirinča.

WASO Beauty Smart Water
Shiseido WASO Beauty Smart Water za čišćenje lica

Da li treba da razmišljate o mogućnosti neželjenih efekata?

Osim ako niste alergični na pirinač, dermatolozi tvrde da ne postoji mogućnost ozbiljnih nuspojava o kojima treba da brinete. Međutim, ako imate veoma suvu ili dehidriranu kožu, pirinčana voda nije nužno najbolji izbor jer može da pogorša suvoću.

Isto tako, nekim ljudima može da ostavi lepljiv osećaj na koži. Ako želite ovo da izbegnete, preporučujemo umerenu upotrebu proizvoda i da dopustite koži da ga u potpunosti upije pre nego što nanesete sledeći proizvod.

Kako se koristi pirinčana voda?

Pirinčana voda se najčešće koristi kao tonik i pogodna je za upotrebu nakon čišćenja lica, jednom ili dva puta dnevno. Da biste izbegli mogućnost isušivanja kože, dobra bi bilo da se nanese serum i/ili hidratantna krema posle toga. Naravno, kao i sa većinom proizvoda za negu kože, preporučuje se da počnete sa probnim periodom na maloj površini kako biste videli kako će vaša koža reagovati.

ScreenShot2020 10 29at5.01.53PM 2000x
The Face Shop Rice Water Bright Cleansing krema za lice

Da biste napravili domaću pirinčanu vodu, potopite pola šolje pirinča u dve šolje vode i ostavite da odstoji 30 do 60 minuta. Nakon ceđenja, vaša pirinčana voda će biti spremna za upotrebu u svom najprirodnijem stanju.

Ukoliko se odlučite za to da je pravite kod kuće, imajte na umu da ćete redovno morati da pripremate nove količine kako se ne bi pokvarila. Naime, ako sirova pirinčana voda dugo stoji može da postane zagađena bakterijama, što može izazvati infekciju kože.

Saznaj više:
Povezani članci: