Koja je razlika između čistih i prirodnih beauty proizvoda?

30.11.2023.
RECOMMENDED

Da li vam se ponekad čini da se lakše snalazite sa IKEA uputstvom za montiranje kuhinje nego dok čitate etiketu na proizvodu za negu kose ili da lakše birate koji ćete auto da vozite narednih godina, nego koju ćete kremu stavljati na lice?! Verujte, niste jedini. I nije slučaj samo sa kremom, tu su i serum, kiselina, ulje, tonik, micelarna vodu, losion… (dok dođemo do dezodoransa prođe dan). Toliko je brendova, proizvoda, namena… Beauty stvarno nikad nije bio bogatiji – okej, ne kukamo, zaista uživamo u tome, ali nam ponekad nije lako da u okeanu opcija odaberemo samo jedan proizvod (nikad i nije samo jedan). 

Ono što dodatno zbunjuje u poslednje vreme jeste upotreba termina kao što su prirodna-natural i clean-čista kozmetika. (Ako potoji čista, da li to znači da postoji i nečista?!) Probaćemo barem malo da rasvetlimo mračne uglove beauty industrije razjasnimo ova dva pojma.

Prirodna – natural kozmetika

I kozmetika sa oznakom clean (čista) i ona sa oznakom natural (prirodna) nastale su iz želje da se iz beauty proizvoda izbace dokazano štetni sastojci kao što su sulfati, parabeni, štetne hemijske supstance, veštački mirisi, boje, jedinjenja nepoznatog porekla… Prirodna (natural) kozmetika, kao što joj samo ime kaže, koristi isključivo sastojke prirodnog porekla – ne sadrži veštački dobijena jedinjenja.

Prirodna kozmetika ima dužu tradiciju od čiste, pa je i bolje regulisana – postoji mnogo sertifikata koji uređuju ovu oblast. Prirodni sastojci u kozmetici koja ima oznaku natural definitivno nisu veštački, ali mogu biti biljnog porekla, mineralnog, i pazite sad – životinjskog, što znači da prirodna kozmetika nije nužno i veganska.  

Clean Beauty  

 
Clean beauty nije uvek prirodna kozmetika jer koristi neke sastojke koji mogu biti sintetisani, ali su bezbedni za korišćenje – napravio ih je čovek, ali se smatraju čistim ukoliko su bezbedni i netoksični, zbog čega clean kozmetika često na sebi ima i non-toxic oznaku. Ipak, regulative i pravila u vezi s tim koji proizvod može biti clean, a koji ne, i dalje nisu sasvim jasna. (FDA je do sada zabranila 11 štetnih sastojaka u kozmetici, ali kao da ostaje na brendovima i potrošačicam da definišu šta clean za njih predstavlja). Svakako, čista kozmetika bi trebalo da podrazumeva proizvode koji koriste održive izvore energije i sastojke koji nisu štetni po čovekovo zdravlje ili eko-sistem. 

Iako brendovi mogu da napišu da je neki proivod clean, a da on to ne bude sasvim (jer ne postoji regulativa za, recimo, jedan sastojak koji se u njemu nalazi), na vama je da postanete beuauty profesionalac i što više istražujete i proučavate sastojke koje vidite na etiketi nekog proizvoda, te da na kraju odlučite želite li da ga koristite ili ne.

Saznaj više:
Povezani članci: