Još uvek ne koristite niacinamid? 5 razloga zašto treba da ga uvrstite u svoju beauty rutinu

29.10.2023.
RECOMMENDED

Niacinamid, najvoljeniji sastojak u proizvodima za negu kože u poslednje vreme, dokazani je multitasker o kojem svi govore – Kaia Gerber, beauty stručnjaci, vaša drugarica.   

S obzirom na to da ima brojne koristi i na činjenicu da dobro deluje na sve tipove kože i uzraste, lako je razumeti zašto ga dermatolozi preporučuju. Ako još uvek niste počeli da ga koristite, nudimo 5 razloga zašto to treba da uradite – već danas.

Šta je niacinamid?

Niacinamid je prirodni sastojak, poznat kao vitamin B3, koji igra ključnu ulogu potpore zdravoj koži. Dok vitamin B umiruje nervni sistem, niacinamid tretira više problema odjednom.

Šta sve radi Niacinamid?  

Jača zaštitnu barijeru kože  

Niacinamid prvenstveno jača zaštitnu barijeru kože koju slabe zagađenje, izlaganje UV zračenju, stres, nepravilna ishrana, pušenje, alokohol, ali i zloupotreba nekih tretmana za lice kao što je prekomerna upotreba pilinga s kiselinama ili agresivnih sredstava. 

Niacinamid hrani i jača, a istovremeno ima snažno protivupalno dejstvo- umiruje nadraženu kožu, kao i onu sklonu aknama, rozacei, perutanju, crvenilu.  

Smanjuje pore  

Nijedan beauty proizvod ne može zauvek da ukloni proširene pore, ali niacinamid može značajno da popravi teksturu vaše kože, smanjujućiih na minimum.  

Ako imate masnu ili kombinovanu kožu, Niacinamid može da pomogne u regulaciji sebuma, što znači da sprečava i nastanak akni I bubuljica. Ukoliko vam je koža masnija, koristite gelove i fluide, a ako je suva hranljive kreme sa niacinamidom.  

Snažan je antioksidant  

Nešto slično kao vitamin C, niacinamid štiti od oksidativnog stresa i poboljšava teksturu kože izložene stresorima – zagađenjima, nedostatku sna, dimu cigareta, zagađenjima… Kao takav, često je upakovan u serume i predstavlja izvrsnu dnevnu negu, naročito kad se nanosi ispod kreme sa zaštitnim faktorom.

Pomaže u borbi sa hiperpigmentacijom 

I to onom najupornijom.  

Timski je igrač  

Niacinamid je izvrstan timski igrač, pa ga često možete sresti u proizvodima koji obnavljaju kožu kao što su ceramidi i glicerin. Može li da se uparuje sa retinolom? Iako se retinol smatra zlatnim standardom u antiejdžingu, može dovesti do neželjenih iritacija i suvoće. Uparen sa niacinamidom, retinol je višestruko koristan, posebno ako tek sada krećete da ga koristite – na samom početku važno je da ga postepeno uvodite u igru.

Ukoliko koristite odvojeno proizvode sa niacinamidom i retinolom, prvo stavljajte onaj koji ima lakšu teksturu, pa težu. Tu su i proizvodi koji kombinuju ova dva sastojka, kao što je Noble Panacea The Absolute Intense Renewal Serum

Saznaj više:
Povezani članci: