Pravi REDOSLED za NEGU LICA: Kako da koristite retinol, peptide, vitamin C i kiseline bez iritacija

Donosimo najjednostavniju rutinu sa kojim nikad nećete pogrešiti u redosledu nege lica. Ovo su koraci u rutini nege lica za maksimalnu učinkovitost.
07.11.2023.
RECOMMENDED

Koraci u rutini nege lica sve su složeniji. Redosled nege postala je naučna fantastika. Načelno je dobro voditi se pravilom da se u istoj rutini ne kombinuje više od 3 aktivnih sastojaka, ali ipak je moguće kombinovati sve ove sastojke i ne izazvati iritaciju. Čak mi padaju na pamet proizvodi koji u svojoj formulaciji kombinuju gotovo sve ove sastojke. Najpre je dobro postaviti sebi pitanje, kome su uopšte potrebni svi ovi sastojci?

Da li redosled nege lica sme da sadrži 5 aktivnih sastojaka?

Rutina koja ima 5 različitih aktivnih sastojaka odgovara zrelijoj koži sa istaknutim borama, jer se takva koža vrlo sporo regeneriše sama od sebe. Za sve koji se nisu pronašli u ovom opisu, zaista nema potrebe da koraci u rutini nege lica uključuju 5 aktivnih sastojaka koji deluju na smanjenje vidljivosti bora na sebi svojstven način. Koraci u rutini biće učinkovitiji ako se fokusiramo na konkretan problem i prema tome dodajemo samo potrebne sastojke u rutinu.

Kako se koža sa godinama menja, tako se menjaju i njeni problemi, a skladno problemima menjaćemo i redosled nege lica. Tako ćemo za tamne mrljice na licu u rutini kombinovati vitamin C, niacinamid i kiseline za eksfolijaciju. Ukoliko ipak želimo da odložimo pojavu prvih bora, u rutini će nam biti bitni retinol, peptidi i vitamin C. Zrelija koža ipak zahteva jaču intervenciju, jer se muči i sa borama i sa tamnim mrljicama, a kako bi izbegli iritacije bitno je razumeti koje aktivne sastojke treba kombinovati u istom danu. Redosled nege lica je od izuzetne važnosti ne bi li se izbegla iritacija.

Rutina nege lica

Peptidi, retinol i kiseline ne idu zajedno?

Kad kombinujemo aktivne sastojke bitno je znati kako da ih razdvojimo, koliko da ih često koristimo i sa čime možemo da ih spojimo. Peptidi se kombinuju sa svim navedenim aktivnim sastojcima. Viđala sam neke mitove po internetu o tome kako se bakarni peptidi (poznati i kao copper peptides /GHK – Cu / copper tripeptides -1) ne smeju koristiti sa kiselinama ili retinolom, ali to nije tačno. Istraživanja na koja se često oslanja testirala su degradaciju bakarnih peptida u rešenju sa 0,3pH kiselini i to na 60 stepeni, pa čak ni tada nije došlo do visoke degradacije.

Na našoj koži ne postižu se uslovi (kiselost i temperatura) u kojima bakar u spoju sa bakarnim peptidima može reagovatii sa kiselinama, odnosno degradirati. Većina kiselina koje koristimo na koži su u rasponu od 3 do 4 pH faktora (ne 0,3), a temperatura naše kože je oko 36 stepeni (ne 60). Sad kad smo razbili mitove, možemo da kreiramo kvalitetan redosled nege lica.

Redosled nege lica: VEČERNJA RUTINA

Večernja rutina može da uključuje retinol, kiseline i peptide. Retinol i eksfolirajuće kiseline ne treba koristiti svako veče već ih nanositi neizmenično. Retinol se treba rasporediti na svako drugo veče, a kiselina na dva puta nedeljno. Proizvod koji sadržava eksfolirajuće kiseline može biti u obliku seruma, tufere za piling ili seruma. Bitno je samo da u tom koraku koristimo proizvod koji sadržava eksfolirajuće kiseline (AHA ili BHA). Dodatno u rutini možemo da uključimo peptidni serum koji nanosimo svako veče, ali za one kojima je to previše koraka najlakše je odabrati večernju kremu koja sadržava peptide.

Po danima u nedelji koraci u večernjoj rutini mogu da izgledaju ovako:

PONEDELJAK – 1. čišćenje, 2. retinol serum, 3. peptidna krema za lice 

UTORAK – 1. čišćenje 2. eksfolirajuće kiseline 3. peptidna krema za lice

SREDA – 1. čišćenje 2. retinol serum 3. peptidna krema za lice

ČETVRTAK – 1. čišćenje 2. retinol serum 3. peptidna krema za lice

PETAK – 1. čišćenje 2. retinol serum 3. peptidna krema za lice

SUBOTA – 1. čišćenje 2. eksfolirajuće kiseline 3. peptidna krema za lice

NEDELJA – 1. čišćenje 2. retinol serum 3. peptidna krema za lice

Redosled nege lica 1

Redosled nege lica: JUTARNJA RUTINA

U jutarnjoj rutini kombinujte peptide i vitamin C. Vitamin C se može dobiti iz posebnog seruma, dok se peptidi nanose sa istom kremom koja se koristi u večernjoj rutini, a dodatni peptidni kick možemo dobiti od kreme za zaštitu od sunca koja sadržava peptide. Jutro je jednostavnije, jer će nam svakodnevnni koraci u rutini biti isti. 

Po danima u nedelju koraci u jutarnjoj rutini bi izgledali ovako:

PONEDELJAK – 1. čišćenje 2. vitamin C serum 3. peptidna krema za lice 4. SPF

UTORAK – 1.čišćenje 2. vitamin C serum 3. peptidna krema za lice 4. SPF

SREDA – 1. čišćenje 2. vitamin C serum 3. peptidna krema za lice 4. SPF

ČETVRTAK – 1. čišćenje 2. vitamin C serum 3. peptidna krema za lice 4. SPF

PETAK – 1. čišćenje 2. vitamin C serum 3. peptidna krema za lice 4. SPF

SUBOTA – 1. čišćenje 2. vitamin C serum 3. peptidna krema za lice 4. SPF

NEDELJA – 1. čišćenje 2. vitamin C serum 3. peptidna krema za lice 4. SPF

Rutina nege lica 2

Moguće je kombinovati aktivne sastojke, ali bitno je znati kako da razdvojite one koji se uglavnom ne koriste zajedno u istom danu odnosno večeri, a to su retinol i eksfolirajuće kiseline. Isto pravilo važi i za eksfolirajuće kiseline i vitamin C, jer je danas većina vitamin C seruma napravljena sa stabilnim oblicima koji su aktivni na pH od 5 do 7, dok su kiseline aktivne na pH od 3 do 4. Neke aktivne sastojke treba izbegavati, jer njihovo kombinovanje uzrokuje iritacije, dok je druge dobro razdvojiti, jer bi međusobna kombinacija umanjila učinkovitost.

Saznaj više:
Povezani članci: