BEAUTY SLEEP: Šta Dakota Johnson i USPAVANA LEPOTICA imaju zajedničko?

  Dakota Johnson i nauka o spavanju.
  17.12.2023.
  RECOMMENDED

  Za razliku od mnogih odraslih ljudi, koji  veći deo dana provode u budnom stanju, Dakota Johnson dobar deo dana prespava. O njenom priznanju za The Wall Street Journal – da joj je spavanje prioritet broj jedan u životu i da, kad god može, spava 14 sati dnevno, se i dalje polemiše, a pitanje koje se konstantno nameće u vezi s tim jeste – kakve nam benefite može doneti ogromna količina sna?

  Dakota Johnson kaže da nije funkcionalna ako spava manje od 10 sati, da meditira dva puta dnevno jer joj disanje tokom meditacije pomaže da se izbori sa anksioznošću, kao i da će bez razmisljanja, u svako doba dana, sebi da napravi kupku – ako je preplave emocije i misli da joj treba predah.  

  Dakota Johnson ne spada u prosek jer većina odraslih obično spava oko sedam sati (od 7 do 9), kako bi se osećalo odmorno i bistro. Dokazano je da nedostatak sna ili problemi u vezi s njim, povećavaju rizik od različitih zdravstvenih problema, uključujući dijabetes, depresiju i bolesti srca. Svaka noć u kojoj nam je san narušen, posebno ako se to kontinuirano dešava, može imati ozbiljne posledice po zdravlje, a dugotrajno nespavanje ili konstantno spavanje od recimo 4 sata u toku noći tokom dužeg vremenskog perioda, ozbiljno (negativno) utiče na mentalno i fizičko stanje.  

  Koliko nam je sna potrebno mnogo zavisi od toga koliko godina imamo, kao i od toga kako provodimo dan – mlađima je potrebno još više noćnog odmora – tinejdžerima od 8 do 10 sati, osnovcima od 9 do 12, a predškolcima od 10 do 13. Osobama koje su fizički aktivne tokom dana, teba više sati sna, kako bi im se u toku noći regenerisalo telo, dok zaista postoje i oni, retki, koji su u stanju da se odmore i regenirišu za manje od 6 sati efektivnog noćnog sna, bez očiglednih zdravstvenih posledica.

  Postoji i nešto što mnogi praktikuju, apsolutno suprotno od onoga što radi Dakota Johnson, a to je polifazni san ili spavanje u nekoliko kraćih intervala u toku 24 sata. Postoji više polifaznih tehnika, a jedna od najčešćih je 6 „dremki“ od po 20 minuta, raspoređenih u podjednakim intervalima tokom dana (ukupno 3 sata sna dnevno), ali nema pouzdanih medicinskih dokaza da je polifazni san bolji od monofaznog (spavanje u cugu).  

  BEAUTY SLEEP  

  Sigurni smo da, sve i da hoćete, verovatno ne možete da spavate 14 sati kao Dakota Johnson, ali evo zašto, ako vam je stalo do toga kako izgledate tokom dana, ne bi trebalo da spavate manje od sedam sati, u kontinuiranom vremenskom periodu.  

  – Spavanje IGRA KLJUČNU ULOGU u održavanju i obnavljanju celokupnog organizma – imunog sistema, mozga, kože

  – Spavanje je period kada se telo regeneriše, dovodeći hormone u balans – dobar san nas oslobađa hormona stresa i omogućuvajući telu (čitaj – i koži), da se oporavi od dnevno akumuliranih štetnih efekata

  – Ne morate spavati 14 sati kao Dakota Johnson jer je potrebno do osam sati sna da se koža regeneriše. Nedostatak sna ubrzava starenje (kože) i doprinosi stvaranju bora (savet plus: za lepšu kožu – spavajte na svilenoj jastučnici) 

  – Nedostatak sna izaziva dodatni stres, koji može narušiti kvalitet kolagena. Kontinuirano loše spavanje povežava verovatnoću neujednačenog tena i pojave mrlja  

  – Zanimljivo je i to da su osobe koje manje spavaju nezadovoljnije fizičkim izgledom od onih koje spavaju dobro, a više o tome potražite na sajtu sleepfoundation.org, gde možete pronaći brojne naučne studije na ovu temu.  

  Saznaj više:
  Povezani članci: