Konjac sunđer: Sve što treba da znate o ovom prirodnom eksfolijatoru

  22.01.2024.
  RECOMMENDED

  Iako nije novina u svetu lepote, a svakako ne nešto što je otrkiveno juče (u azijskim zemljama se koristi stotinama godina, a pravi od biljke za čije postojanje se zna preko 2 milenijuma) konjac sunđer je nešto za šta biste trebalo da znate, posebno ako vas zanimaju beauty proizvodi za čišćenje lica.

  Šta je konjac sunđer? To nije sunđer koji ima veze sa francuskim pićem, ali ima veze sa biljkom konjac. U pitanju je azijsko povrće koje se koristi za pravljenje rezanaca bez kalorija. Sunđer se pravi tako što se prah biljke pomeša sa kalcijum hidroksidom, zagreje se, zamrzne, a zatim isuši. Kalcijum zapravo pomaže pri balansiranju pH nivoa kože. U to se kasnije dodaje glina, kako bi sunđer odgovarao različitim tipovima kože.

  konjac sundjer

  Koje vrste konjac sunđera postoje? Tu je standardni, kao najbolja opcija za one sa osetljivom kožom. Ako se u njega doda francuska glina, mogu postati crveni ili pink, i tad postaju dobri za osetljivu, zrelu i suvu kožu. Kad se u konjac sunđer doda zelena glina, oni postaju dobri za detoksikaciju i uklanjanje viška masnoće. Oni sa ugljem pomažu u borbi protiv akni, a sa zelenim čajem neguju i imaju nešto intenzivniji efekat pilinga.

  Ko može da koristi konjac sunđer? On je stvoren za osetljivu bebinu kožu, bezbedan je i neverovatno blag. S obzirom na to da je napravljen od biljke, biorazgradiv je i potpuno ekološki prihvatljiv. Za razliku od sunđera koji su napravljeni od sintetičkih materijala – da mogu dugo da traju (a traju dugo i posle upotrebe i teško se razrađuju), ovi sunđeri su apsolutno bezbedni po okolinu.  

  konjac sundjer 2

  Ko ne sme da koristi konjac sunđer? S obzirom na to da su prvobitno smišljeni za bebe, retko kome mogu izazvati probleme sa kožom ili ne prijati, ali dešava se. Ako imate izuzetno osetljivu kožu, najbolje je da ih izbegavate, zbog njihovog svojstva eksfolijacije.

  Kako da koristite konjac sunđer? Izuzetno su tvrdi i pre prve upotrebe potopite ih u toplu vodu, na 15 minuta. Svaki sledeći put, biće dovoljno da odstoje u vodi minut ili dva. Nakon potapanja, sunđer postaje jedan i po put veći. Iscedite vodu i čistite lice samo sa njim ili na njega nanesite sredstvo za čišćenje koje inače koristite. Konjac sunđeri ukloniće svaku nečistoću sa lica (ako njime skidate šminku, dodajte malo kokosovog ulja). Nakon upotrebe isperite ga hladnom vodom i nežno iscedite između dlanova, pa ga ostavite da se osuši.  

  konjac sundjer zeleni

  Na svake 2 nedelje čistite konjac sunđer jako vrućom vodom – ostavite da odstoji jedno 5 minuta, a novi kupujte na svaka dva mesca.  

  Gde možete da nabavite konjac sunđer? Možete ga nabaviti gde i sve druge alatke za lice, u poznatim drogerijama.

  Fotografije: Instagram @mydlaren.anemone

  Saznaj više:
  Povezani članci: