Pretraga

Kovrdžava kosa leti zahteva posebnu rutinu: probajte ovih 9 trikova

Kovrdžava kosa leti zahteva posebnu rutinu: probajte ovih 9 trikova

Tekst: BURO.

Kovrdžava kosa u toku leta postaje čak i lomljivija i osetljivija od drugih tipova i jako lako gubi svoj sjaj. Ovo je potpuno logično kada se uzme u obzir da su kovrdžave vlasi po svojoj priordi i strukturi suvlje i poroznije od svih ostalih. Zato im je neophodna posebna nega, a evo šta ona treba da uključuje. 


koristite šampon i balzam u isto vreme

Šampon nanesite samo na kožu glave i koren, a na dužinu kose stavite samo balzam, tako da on ima vremena da deluje dok šamponirate. Isperite oba istovremeno, a odlučite se za hranljive formule namenjene kovrdžavoj i talasastoj kosi. 


Birajte šampon bez sulfata

Sulfati mogu dehidrirati kožu glave ali i dužinu vlasi, te celu kosu učiniti suvom i lomljivom. Za čestu upotrebu najbolje je koristiti formule koje ih ne sadrže, a jače čistače samo povremeno (šamponi bez sulfata često nisu sami dovoljni na duge staze). 


probajte uradi-sam maske pre pranja kose

Pre pranja nanesite kokososvo ili ekstra-devičansko maslinovo ulje na dužinu kose. Ovo će omekšati vlasi, učiniti da se manje mrse i lakše raščešljavaju ali i povećati nivo vlage u njima. U ulje možete dodati i malo meda ili aloju. 

○ Nanesite mešavinu na vlažnu kosu, ravnomerno rasporedite po dužini, a zatim blago utrljajte i u teme. Ostavite oko pola sata da deluje, a zatim operite šamponom.


ne zaboravite na masku

Maska za intenzivnu negu je leti neizostavna, a možete je koristiti i do 3 puta nedeljno. 


razmrsite kosu pod tušem

Svi znamo da mokru kosu ne treba čupati češljem zato što je tada još osetljivija. Ipak, ovaj rizik ne postoji dok ste pod tušem, a kosa ije obrisana peškirom već kroz nju još uvek teče voda. Razmrsite je na taj način prstima, a zatim i širokim češljem. Nanesite zatim i balzam koji se ne ispira.


oblikujte kovrdže gelom

Gel će istaći kovrdže i dati im oblik, a količina koja će vam biti potrebna zavisi od veličine samih lokni: što su sitnije, to je potrebno više gela. Ne morate čak ni koristiti gel koji je striktno namenjen za stilizovanje kose, onaj čist od aloje je dobrodošla alternativa (pogotovo ako ga pomešate sa malo arganovog ulja).


koristite ulje za kosu što češće

Ulje nanosite na vlažnu kosu u toku dana ali i pred spavanje, kao i na suvu kosu ujutro. Najbolje je da koristite proizvod koji u sebi sadrži arganovo ulje ali i njegove kominacije sa uljem jojobe, badema, kajsije i semena grožđa.


zaštitite vlasi od sunca i soli

UV zračenje, morska so i hlor u vodi isušuju i oštećuju kosu. Pre plivanja na kosu nanesite malu količinu balzama i isperite kosu slatkom vodom čim izađete iz vode, a zatim nanesite zaštitni sprej. Na moru nemojte svaki dan prati kosu šamponom - pogotovo ne dužinu - pošto tako možete oštetiti njen zaštitni lipidni sloj. 


osvežite kovrdže sprejom

Puno ljudi zaboravlja na ovaj jako jednostavan korak. Za najbolje rezultate, osvežite kovrdže sprejom i to na sledeći način:

  • uzmite jednu kovrdžu
  • na nju nanesite sprej celom dužinom
  • obmotajte je oko prsta i držite nekoliko sekundi
  • ponovite na celoj kosi

Kovrdžavu kosu ne treba prečesto prati ali je zato svakodnevno treba osvežiti - pogotovo leti. Sprej sa manuka medom i ceramidima je idealan u tu svrhu. 

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor