5 mitova koje dermatolozi žele da zaboravimo

  10.02.2023.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/02/cover_mitoviderms.gif

  Kada je u pitanju nega kože, na Tiktok-u stvarno viđamo sve i svašta, od nekih zdravorazumskih stvari pa do običnih gluposti (i svega između). Pod #skincare ćete, sa jedne strane, pronaći trikove, savete i trendove (nove i stare), od kojih neki ne samo da ne rade, već nose i ozbiljne rizike. Sa druge strane tu su i neki sjajni dermatolozi, hemičari i kozmetolozi koji se svojski trude ne samo da nauče što veći broj ljudi osnovama nege kože, već i da raskrinkaju mitove i lažne savete i tako stvarno pomognu pratiocima da donesu prave odluke kada se nađu pred kozmetičkom dilemom.

  Međutim, uprkos ovoj demokratizaciji znanja o koži, ipak postoje neki mitovi koji su toliko široko rasprostranjeni da i dalje zbunjuju ljude, pa se često pojavljuju kao pitanja kada naši omiljeni dermatolozi postave Q&A box na svoje profile. Donosimo vam pet najčešćih.

  Base tan

  Iako se možda čini da je priča o zaštiti od sunca toliko puta ponovljena da već svi sve znaju napamet, ideja o dobijanju „malo boje“ pre odlaska na more ipak uspešno odoleva vremenu. Jedna od naših najdražih dermatološkinja Ranella Hirsch podseća nas da je preplanulost znak da je koža već pretrpela oštećenje i prevodi princip na jezik koji razumeju svi: base tan je loša ideja u rangu drunk dialing your ex.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/02/1676380493257632.png

  Clean i prirodna kozmetika

  Diskusije na ovu temu su stalno prisutne na mrežama, pa evo još jednog Ranellaism-a koji može da vam posluži kao podsetnik: Duhovite opaske na stranu, mit o „čistim“ proizvodima „bez hemikalija“ (što je samo po sebi apsurd svoje vrste) ne samo da zbunjuje potrošače, već i demonizuje sastojke izuzetno važnih kozmetičkih proizvoda kao što su kreme za zaštitu od sunca, koje kožu štite od štetnog UV zračenja koje dokazano izaziva rak kože.

  Suvo četkanje kao rešenje za celulit

  Suvo četkanje kože tela je jedna od onih praksi koje se od davnina koriste u rutinama nege i imaju određenu svrhom ali su na društvenim mrežama poprimile nerealne razmere kada se govori o očekivanjima i benefitima. Istina jeste da će nakon suvog četkanja koža biti bolje prokrvljena i trenutno bolje izgledati usled mehaničke eksfolijacije četkom, ali očekivati značajno poboljšanje celulita upotrebom samo ove metode nije realistično, a treba imati na umu i da preterivanje sa suvim četkanjem može ozbiljno da iziritira kožu.

  Svakodnevna eksfolijacija kože

  Uprkos moru postova koji govore o narušenoj zaštitnoj barijeri kože, često nam se serviraju beauty rutine koje promovišu svakodnevnu eksfolijaciju. U komabinaciji sa sve većom dostupnošću hemijskih eksfolijatora različitih oblika i jačina, ovo može biti pravi recept za katastrofu. Naravno, svaka koža je priča za sebe, ali preporuka koje se treba držati jeste jača eksfolijacija jednom do dva puta nedeljno, uz posebno obraćanje pažnje na kombinovanje sastojaka.

  One size fits all pristup

  Čak i u moru kvalitetnih i proverenih saveta, ponavljamo da je svaka koža posebna i da rešenje koje odgovara mnogima, ne mora da bude ono pravo i za vas. Rutina nege treba da se gradi polako i pažljivo, a ako nešto dobro funkcioniše, to ne treba menjati zbog novog trenda i/ili proizvoda.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/02/1676384794817961.png
  Saznaj više:
  Povezani članci: