Bojite se sredstava za samopotamnjivanje? Uz naš vodič greške su praktično nemoguće

  04.06.2021.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2021/06/tancover.jpg

  Vrlo je teško do kraja prihvatiti da svaka preplanula boja kože znači oštećenje ali ovo ne znači da ne možete imati sve – i preplanulu boju i zdravu kožu! Ima samo jedan detalj, a to je da boja bude rezultat sredstva za samopotamnjivanje, a ne sunčevih zraka. Kada ste na suncu, obavezno primenjujte sve što znate o SPF-u pošto ovo nije džoker karta kojom ćete zameniti zaštitu od UV zračenja.

  Sredstva za samopotamnjivanje danas se smatraju potpuno bezbednom alternativom sunčanju i solarijumu (nadamo se da vas nostalgija za kasnim devedesetim nije toliko ponela da ste se vratili „lampama“). Ona boje samo površinski sloj kože i ne prodiru u njenu dubinu. Glavni sastojak koji je odgovoran za pretvaranje blede kože u preplanulu jeste dihidroksiaceton (DHA) poznat i pod nazivom gliceron. Njegova interakcija sa kožom čini da ona privremeno dobije tamniju nijansu koja se zatim prirodnim putem eksfolijacije polako skida i bledi. 

  Vrste sredstava za samopotamnjivanje

  • Pena 

  Pene su odlične za one koji vole da odmah dobiju boju. lako se nanose zašto što se lepo vidi kako se i gde razmazuju. Što ih duže ostavite na koži to će i boja biti intenzivnija pa je uz njih lako kontrolisati rezultat. 

  • Losion

  Najbolji izbor za sve koji imaju suvu ili dehidriranu kožu. Lako se nanose, a postoje i formule koje deluju preko noći tako da ih možete namazati pre spavanja i probuditi se preplanuli. Losioni su najzastupljenija formulacija u prodaji, a mnogi su napravljeni da postepeno grade boju što daje najprirodniji finiš. 

  • Kapi

  Ova vrsta proizvoda omogućava vam da lako sami dozirate boju – što više kapi dodate, to će ona biti intenzivnija, a praktično se spajaju sa svakom beauty rutinom i negom. Za razliku od pene i losiona, ove formule su manje hidrantne pa se prepošučuju osobama koje nemaju suvu kožu. Retke su teskture i lako se razmazuju ali i vrlo brzo upijaju pa je potrebno da budete brzi – jedino iz tog razloga ih ne preporučujemo onima koji prvi put isprobavaju sredstva za samoputamnjivanje.

  • Ulje

  Ulje za samopotamnjivanje pružiće vam neverovatan sjaj, boju kao da ste na nekom modnom snimanju, hidrataciju i sprečiti isušivanje. What’s not to like?

  Pre samopotamnjivanja

  Bilo da ste porcelanskog tena ili smo želite da produžite boju na kojoj ste radili u toku leta, procedura je manje-više ista. Možda najvažniji korak je da pre nanošenja self-tannera uradite piling. Temeljno osušite kožu, samo tako će dobro i ravnomerno upiti sredstvo za samopotamnjivanje. Da biste izbegli fleke na najsuvljim delovima na njih nanesite hidrantnu kremu, obavezno bez ulja.

  Samopotamnjivanje

  Uzmite rukavice i počnite s mazanjem od stopala na gore, kružnim pokretima. Kad završite, skinite rukavice i malu količinu sredstva za samopotamnjivanje razmažite po dlanovima. Ako primetite neku grešku, natopite štapić za uši limunovim sokom i popravite je. Za nekoliko sati imaćete preplanulu boju.

  Osim toga što treba da isprobate koja od različitih formulacija vam odgovarati, obratite pažnju na nijansu koju kupujete. Na pakovanjima je naznačeno da li je proizvod namenjen svetloj ili tamnoj koži.

  Greške koje treba izbegavati

  • Preterana količina proizvoda

  Ovo je najčešća i najveća greška u praksi, a za posledicu ima narandžasti ton i neprirodan finiš.

  • Nekorišćenje rukavica pri nanošenju

  Najbolji način da izbegnete šake različite boje od tela (čitaj: pretamne) jeste da koristite rukavice i to one posebno napravljene za ovu svrhu, a ne gumene zato što one ostavljaju neravnomernu boju. 

  • Pranje ruku

  Da, treba da operete šake kako biste izbegli da budu tamnije od ostatka tela ali greška je oprati i nadlanicu pre nego što boja stigne da se razvije – tako ćete završiti sa tamnim rukama i svetlim šakama. Još jedan razlog zbog kog je bolje da koristite rukavice kako bi šake dobile isti tretman kao i ostatak tela. 

  • Pogrešan redosled mazanja kreme za samopotamnjivanje

  Uvek, ali uvek krenite od gornjeg dela tela ka donjem, a šake i stopala treba da budu poslednji.

  Kako da boja što duže traje

  Kad jednom postignete svoju savršenu boju bez sunca, uživajte u njoj četiri do pet dana, a zatim uradite piling kako bi se ona ravnomerno skidala. Kada dodđe vreme za novu turu sredstva za samopotamnjivanje, uvek je bolje krenuti od čiste kože, a ne nanositi novu boju preko stare.

  Pored toga, upotreba proizvoda za negu kože posle sunčanja pomaže da i ova boja traje duže, kao i korišćenje vodootpornog SPF-a u toku celog dana. Kod kuće koristite kreme za intenzivnu hidrataciju na telu i hidratantne maske na licu.

  Saznaj više:
  Povezani članci: