Crna pasta – beli zubi? Donosimo vam sve što treba da znate o pasti sa aktivnim ugljem

  01.04.2021.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2021/04/ugaljcoverovaj.jpg

  U poslednje vreme, aktivni ugalj je za industriju oralne higijene ono što je CBD za kozmetičku. Malo, malo pa nailazimo na ljude – od Kendall Jenner pa sve do onih u stvarnom životu – koji se kunu da je crna pasta “nešto najbolje što su probali”, te kako izbeljuje zube i smiruje desni bolje od bilo koje druge. Na kraju krajeva, aktivni ugalj se već neko vreme koristi u svemu od suplemenata pa do maski za lice. Evo šta treba da znate o ovom trendu crnih pasti za zube (osim što ćete dok perete zube njima izgledati kao Calypso iz filma “Pirati sa kariba”).

  Šta je aktivni ugalj?

  Ugalj se dobija izuzetno jakim zagrevanjem materijala koji su bogati ugljenikom (kao što su drvo, ljuske od kokosovog oraha, bambusa i koštica maslina…) procesom kojim se dobija koncentrisana supstanca koju zovemo ugalj i koja se koristi kao gorivo. Da bi ugalj dobio svoje “supermoći” on mora da de aktivira, a to se postiže njegovim zagrevanjem na pari izuzetno visoke temperature. Na ovaj način se iz njegovog sastava uklanjaju supstance koje su štetne za ljudsko zdravlje, a ostaje jako porozan materijal prepun zareza i rupica koji poput magneta privlači prljavštinu, masnoću i toksine.

  Paste za zube koje sadrže aktivni ugalj su na svoj način vraćanje na tradicionalne recepture za oralnu higijenu. Teorija iz njih jeste da ugalj za sebe vezuje sve na šta naiđe – fleke, kamenac, bakterije, viruse. Činjenica da se aktivni ugalj koristi u bolnicama kao tretman u slučajevima trovanja ili prekomerne doze lekova, takođe ide u prilog ovoj teoriji. Ipak, treba imati na umu da sistem organa za varenje i zubi nisu ista stvar.

  Da li je pasta sa aktivnim ugljem opasna po zdravlje

  Zapravo opasna nije ali sa druge strane, ne postoji mnogo naučnih dokaza ni da je posebno korisna.

  Ono što jeste sigurno je da aktivni ugalj može da se uvuče između zuba i plombe i da ga je izuzetno teško odatle ukloniti, kao i da čestice aktivnog uglja mogu iziritirati desni kod nekih ljudi. Opšte je prihvaćeno da sama gleđ zuba teško može oštetiti ovakvom pastom zato što se ona jednostavno ne zadržava na površini zuba dovoljno dugo da bi je mogla ugroziti.

  Još jedan detalj koji treba uzeti u razmatranje jeste da su paste koje sadrže aktivni ugalj obično formulisane bez fluorida koji većina zubara preporučuje u borbi protiv karjesa, a koji je efikasniji kada se nanosi topikalno (preko paste ili tretmanom kod zubara) nego, na primer, sa vodom. Na vama je da odlučite da li ćete ih poslušati ili ne.

  Što se tiče bojazni da će pasta sa aktivnim ugljem sprečiti delovanje nekih lekova i terapije, ona je neosnovana zato što se njihova asorpcija ne odvija u ustima, a pasta se ispira i ne guta. Uzimanje suplemenata sa aktivnim ugljem, sa druge strane, može lako da poremeti medikamentnu terapiju.

  Da li aktivni ugalj izbeljuje zube

  Za početak, trebalo bi napraviti jasnu razliku između uklanjanja površinskih mrlja sa zuba i izbeljivanja.

  Površinske mrlje poput onih koje nastaju od duvana, kafe, crvenog vina, hrane i pića tamne boje nalaze se na površini gleđi i u velikoj meri se mogu ukloniti pastama za zube i površinskim tretmanima za izbeljivanje.

  Ukoliko je zub taman iz bilo kog drugog razloga, poput upotrebe određenih lekova i slabe gleđi, njegova boja može se posvetleti samo tretmanom koji prodire u dubinu zuba, a ne pastom.

  Paste za zube sa aktivnim ugljem efikasno uklanjanju površinske mrlje ali ne izbeljuju zube. Dakle, nisu loša opcija za periodično održavanje ali ne mogu se meriti sa profesionalnim tretmanima.

  Da li pasta sa aktivnim ugljem detoksikuje usnu šupljinu

  Ne.

  Za razliku od jetre i bubrega, zubi i desni jednostavno ne učestvuju u detoksifikaciji organizma. Crna pasta neće na tom polju napraviti razliku u odnosu na običnu pastu za zube koja svakako utiče na smanjenje bakterija i stvaranje karijesa.

  Da li treba koristiti pastu za zube sa aktivnim ugljem

  Ukoliko baš želite – slobodno.

  Nemojte preterivati ukoliko imate slabu gleđ i/ili puno plombi i imajte na umu da pasta sa aktivim ugljem nije drastično različita (čitaj: učinkovitija) od obične. Zato od nje nemojte da očekujete da reši probleme koji se ne rešavaju pastom već odlaskom kod zubara.

  Saznaj više:
  Povezani članci: