Da li su ovi tretmani za oblikovanje tela budućnost

  22.11.2019.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/11/procedure_cover.jpg

  Pravilna ishrana i fizička aktivnost. Koliko puta ste čuli ove reči? Koliko ljudi znate da zaista žive po tom principu 365 dana u godini (ako ste jedan od njih, skidam kapu) i koliko puta ste se suočili, da ne kažem sudarili sa činjenicom da i kada se ponašate optimalno, bolje rezultate imaju oni koji imaju i malu „pomoć sa strane“? I u tome nema apsolutno ničeg lošeg (pod uslovom da ne očekujete da smršate dvadeset kilograma pomoću lasera, dok jedete krofne). Kada kažem „pomoć“ mislim pretežno na neinvazivne tretmane za telo koji imaju različite efekte i rade po različitim principima ali za rezultat imaju preoblikovanje tela.

  U vremenu kada se sve više udaljavamo od skalpela i drastičnijih procedura, što zbog vremena oporavka i što zbog cena, trend neinvazivnih tretmana za oblikovanje tela je jači nego ikada, a pošto potražnja diktira tržište i kod nas možete probati tretmane na koje idu i žene kojima se divite online. BIlo bi, ipak, dobro kada bismo te izbore pravili informisano, a ne samo zato što odgovaraju nekom drugom. Nisu svi tretmai jednaki i neće svaki od njih odgovarati svakom.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/11/1574443203921958.jpg

  Kako da pronađete pravi tretman za sebe?

  Danas se tretmani za smanjenje celulita, zatezanje kože, smanjivanje obima i toniranje mišića svi nazivaju jednim imenom – body contouring – pa je konfuzija oko toga šta vam zapravo treba sasvim realna. Vrlo često se dešava da pacijenti dolaze sa idejom da žele tretman protiv celulita, a ustvari im je potrebno zatezanje kože.

  Ono što svakako treba da imate na umu jeste da nijedan od ovih tretmana nema instant efekat. Većini je potrebno minimum šest nedelja i više tretmana da bi se rezultati pojavili tako da je neophodno da planirate unapred, a i da se ne odlučujete za neki bez konsultacije sa stručnim licem (za koje ste sigurni da zna o čemu govori). Susrešćete se sa raznim imenima tretmana (i sa još više obećanja) ali ono što je zaista potrebno da znate jeste koji su principi po kojima ove procedure funkcionišu. Ima ih nekoliko. 

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/11/1574443203816048.jpg

  Redukcija masnog tkiva temperaturom

  Jedan od prvih aparata koji se pojavio na tržištu je „CoolSculpting“ (odobren od strane FDA, pa se koristi i u Americi i u Evropi) koji koristi kontrolisano hlađenje da trajno smrzne masne ćelije otporne na dijetu i vežbanje, pogotovo na delovima tela kao što su mišice, stomak i unutrašnjost butina. Rezultat je vidljiv tek tri meseca nakon tretmana, nakon što smrznute masne ćelije odumru i telo ih izbaci prirodnim putem. Najbolje stvar kod ovog tretmana je što se ovako tretirane masne ćelije praktično ne vraćaju. Sa druge strane, to što se bukvalno smrzavate u toku tretmana nije nimalo prijatno, a nakon njega pacijenti često osećaju bolove i imaju modrice (prolazne, naravno).

  Postoje i tretmani za procedure koje imaju sličan efekat kao „CoolSculpt“ ali umesto hladnoće koriste toplotu lasera. U toku tretmana, delovi aparata se prislanjanjau na regiju koja se radi (obično su to stomak, bokovi, lovehandles, butine) i smenjuju se periodi intenzivnog zagrevanja i kratkog hlađenja. Vidljivi rezultati se obično pojavljuju nakon šest do osam nedelja.

  Bezkontaktni aparati, kao što su „Vanquish“ i „Zerona“ laser, rade na principu panela koji emituju elektromagnetne ili laserske talase bez dodirivanja kože. Osećaj je sličan toplom elektičnom ćebetu, bez ikakve nelagode.  

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/11/1574443204085629.jpg

  Zatezanje kože

  Koža gubi elastičnost i jedrinu iz više razloga, od koga su godine ili velik gubitak težine samo neki od njih. To se, osim na licu, najviše vidi i na vratu, mišicama i kolenima ali zahvaljujući tehnologijama na bazi ultrazvuka i radiotalasa, lekari su u mogućnosti da prodru u dublje slojeve kože i direktno tamo utiču na pojačavanje proizvodnje kolagena. U ove tretmane spadaju „Thermage“ i „Ulthera“, a u novije vreme i Exilis koji koristi istovremeno oba modaliteta da zategne kožu i obnovi kolagen. 

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/11/1574443204133546.jpg

  Stimulacija mišića

  Na tržištu postoje i aparati koji koriste elektromagnetnu energiju da kontrahuju mišiće na manje-više isti način na koji to radi i trening. Ovakvi tretmani su brzi, traju dvadesetak minuta, ali i relativno neprijatni u zavisnosti od intenziteta. Daju odlične kratkoročne rezultate, ali nemojte se zavaravati da mogu da zamene sve benefite vežbanja ili, čak, i umerene fizičke aktivnosti (pogotovo one koji dolaze od kardio treninga). 

  Ipak, mogu da naprave razliku na stomaku i zadnjici, pod uslovom da nemate masnog tkiva koje prekriva mišiće. Znate i sami za onu izreku „trbušnjaci se više prave u kuhinji nego u teretani“.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/11/1574443201823721.jpg

  Protiv celulita

  Koliko god da je rasprostranjen (a skoro svaka žena ga ima u manjoj ili većoj meri) još uvek ne postoji apsolutno efikasan aparat za njegovo tretiranje. Razne vrste limfnih drenaža su uvek dobrodošle, kao i već poznati „LPG Endermologie“ koji ima multifunkcionalne opcije za tretmane i koji preporučuje većina plastičnih hirurga kao tretman posle liposukcije. AWT aparat koji koristi akustične talase za smanjivanje celulita i obima, limfnu drenažu i učvršćivanje kože, takođe polako postaje standard. 

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/11/1574443203003764.jpg

  Kada je rešenje liposukcija?

  Uprkos svim tehnološkim inovacijama, procedure za smanjenje lokalizovanih masnih naslaga nisu čaroban štapić. Namenjene su ljudima koji su blizu svoje idealne težine (i to duže vremena), a ne kao metoda gubljenja kilograma. Iz tog razloga mogu biti uzrok razočarenja – kada im se pristupi sa prevelikim očekivanjima. Liposukcija je, sa svoje strane, kao hirurška opcija postala mnogo manje invazivna nego ranije, a daje zagarantovane rezultate. Kada se izvodi na specifičnim regijama i samo radi konturiranja (kao što su unutrašnjost butina, stomak ili zadnjica), vrlo često se osoba vraća svakodnevnim aktivnostima već sledećeg dana. Ovo ne važi, naravno, u slučajevima large volume liposukcija, kada se uklanja pet litara masnog tkiva ili više, ali to je tema koja se ni ne uklapa u tretmane oblikovanja tela, zar ne?

  Saznaj više:
  Povezani članci: