Da li znate koja je uloga alkohola u kozmetici i koliko on zaista šteti koži?

  09.07.2020.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/07/alkohol_koza_cover.jpg

  Iznenađenje: nisu svi alkoholi isti! Ok, sad ćete mi reći da odlično znate razliku između svog omiljenog pića i alkohola koji se kupuje u apoteci – a sad, bogami, i koristi za dezinfekciju nebrojeno puta na dan – kao i onih tonika iz tinejdžerskih dana koji su pekli i isušivali kožu. Njih, realno, niko od nas ne želi na svom licu. A šta ako vam kažem da je to samo početak?

  Alkohol je hemijski izraz i oprostićete mi što vam param uši ali ovaj termin označava svako organsko jedinjenje u kome je hidroksilna funkcionalna grupa (-OH) vezana za zasićeni atom ugljenika. Hidroksilna grupa se sastoji iz atoma kiseonika vezanog za atom hidrogena i nalazi se uvelikom broju organskih jedinjenja. Ovo znači da postoji jako puno različitih jedinjenja alkohola koja su veoma različitih struktura i molekularnih težina što određuje i kakve interakcije prave sa kožom. Da li ste znali da je i jedan od najmoćnijih sastojaka za negu kože – retinol – takođe alkohol?

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/07/1594294206020659.jpg

  Upotreba alkohola u kozmetici najviše zavisi od njihove molekularne težine, a koriste se vrlo često u dve svrhe: kao rastvarači i kao emulzifikatori (pretvaraju ulje u emulziju), ovi prvi nazivaju se jednostavni alkoholi, a drugi dugolančani ili masni alkoholi.

  Jednostavni alkoholi

  U ovu grupu spadaju: etil alkohol (ethyl alcohol), etanol (ethanol), izopropil alkohol (isopropyl alcohol), metanol i metilni alkohol, denaturisani alkohol (alcohol denat) i super-denaturisani alkohol (SD alcohol).

  Jednostavni alkoholi su veoma rasprostranjeni u kozmetici. Njihova uloga kao rastvarača jeste da u vodi rastvore sastojke koji se inače ne rastvaraju u vodi i da pojačaju moć upijanja sastojaka. Najčešće su u tečnom stanju i vrlo brzo isparavaju. Upravo je u tom isparavanju problem: na ovaj način isušuju kožu. Iako masnoj koži mogu kratkoročno prijati, njihova česta i duga upotreba često dovodi ne samo de dehidratacije već i do slabljenja zaštitne barijere kože. Na ovaj način koža postaje podložnija agresivnim uticajima okoline, od zagađenja pa do štetnog UV zračenja. Najplastičniji primer su vam sopstvene ruke nakon nedelja korišćenja sredstava za dezinfekciju, a koža lica je mnogo tanja nego ona na rukama. (Zato bacite oko na naše omiljene kreme za negu ruku).

  Kozmetičari i dermatolozi uglavnom ne preporučuju upotrebu jačih preparata koji sadrže ovu vrstu alkohola, pogotovo za suvu i osetljivu kožu sklonoj iritacijama, upalama i rosacei. Ukoliko je neki od jednostavnih alkohola na jednom od prvih šest mesta na listi sastojaka, bolje je da preskočite dotični preparat. Ukoliko se, pak, nalazi pri samom kraju liste, već ste proizvod koristili i prija vam, a imate masniju kožu, nema razloga da ga bacite. 

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/07/1594294206089995.jpg

  Masni alkoholi

  U ovu grupu spadaju: cetil alkohol (cetyl alcohol), cetearil alkohol (cetearyl alcohol), stearil alkohol (stearyl alcohol), lauril alkohol (lauryl alcohol), lanolin alkohol (lanolin alcohol), propilen glikol (propylene glycol) i glicerin (glycerin).

  Masni alkoholi su uglavnom biljnog porekla i takođe se veoma dugo koriste u kozmetici – svakako znate za glicerin i činjenicu da je jedan od najboljih humektanata u hidratantnim kremama – oni privlače vlagu i sprečavaju je da ispari sa površine kože, a kožu čine mekšom. Pored toga što neki mogu služiti i kao vrsta rastvarača, koriste se više kao emulzifikatori i teksturu preparata koji ih sadrže čine gušćom.

  Jasno je da ova vrsta alkohola nema štetno dejstvo na kožu pogotvo ukoliko je ona suva ili za vreme hladnijih meseci. Ipak, njihova preterana ili neprimerena upotreba može dovesti do iritacija – ali ne više od neadekvatne upotrebe većine sastojaka u kozmetici. Ukoliko vaš tip kože ne reaguje dobro na teže teksture, masni alkoholi mogu imati komedogen efekat i dovesti do pojave bubuljica. Pored toga, iako „biljnog porekla“ obično izjednačavamo sa nečim što je zdravo, na njih možete imati netoleranciju ili alergiju.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/07/1594294206056415.jpg

  Kako odabrati?

  Realno, odgovor na ovo pitanje je pomalo poput onog FB statusa „It’s complicated“. Uopšteno pravilo bi bilo da ukoliko imate veoma masnu kožu možete koristiti preparate sa niskom koncentracijom jednostavnih alkohola. Suva koža će profitirati od masnih alkohola. ALI. Ukoliko vam je koža osetljiva (masna, suva ili normalna, nije važno), sklona iritacijama i/ili imate stanje poput rosacee, izbegavajte proizvode sa alkoholom.

  Saznaj više:
  Povezani članci: