Da li znate razliku između čišćenja i reaktivne upale kože?

  18.09.2019.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/09/koza-cover.gif

  Nije svaka reakcija loša

  Ovo pišem sa vrlo privilegovane pozicije. Naime, nikada nisam imala ozbiljnih problema sa kožom. Moje najveće pubertetske drame su se svodile na maksimalno dve bubuljice jednu za drugom. Sa druge strane, moja sestra je imala ozbiljne akne i nikada nije dopustila da joj okrnje samopouzdanje. Iz tog razloga i zahvaljujući svojoj divnoj snazi, kada ih se konačno i nakon puno pogrešnih tretmana rešila, život joj se nije promenio iz korena, ali joj jeste pao kamen sa srca. A ja sam, kao svaka mala svraka, otrčala brže-bolje kod njenog dermatologa. Ni moj život se nije promenio ali mi koža jeste dostigla novi nivo. I tada sam prvi put čula da neki sastojak u kremi može da se ponaša kao “poludela domaćica kojoj jednom godišnje dođe da sprema sve po kući, pa sve nadigne i počisti”. Ovo je svakako najbolja definicija termina skin purging koju sam ikada čula.

  Dakle, put do naše najbolje kože ikada ponekad, na određeno i ograničeno vreme, može biti i poslovično paklen, a lice može da vam se “upali” i pojavi se gomila bubuljica za koje niste ni sanjali da su negde ispod površine. To, sa svoje strane, znači da to što nam koža reaguje nije uvek loša stvar. Ok, super, utešno. Ali kako raspoznati o kojoj vrsti reakcije i bubuljica se radi i, još važnije, šta uraditi? Za početak, skrolujte.

   

  Sastojci i proizvodi koji mogu izazvati čišćenje

  • Kiseline – AHA, BHA i PHA (polihidroksi kiseline, druga generacija AHA)
  • Retinol i retinoidi
  • Vitamin C
  • Pilinzi svih vrsta, posebno agresivni i oni sa kuglicama
  • Tretmani enzimima
  • Četke za čišćenje
  • Kućna mikrodermoabrazija
  • Profesionalni tretmani mikrodermoabrazije, laserski i hemijski pilinzi

   

  Šta uzrokuje pročišćavanje?

  Pročišćavanje je inicijalna pojava bubuljica kada počnete sa upotrebom nekog novog aktivnog proizvoda za negu kože – konkretno, proizvoda koji ubrzava ćelijski turnover.

  Pročišćavanje se dešava zato što ovi proizvodi i tretmani čine da koža sama počne brže da uklanja svoje mrtve ćelije, a taj proces “oslobađa” sebum i debris. Ovako se ubrzava tempo kojim prethodno zapušene pore, poznate i kao mikrokomedoni, stižu do površine i postaju bubuljice. Da li ste znali da se zapušene pore “krčkaju” nedeljama, nekada čak i mesecima, pre nego što postanu vidljive bubuljice? Kada se ovaj proces ubrza, situacija može da vam se učini poput velikog praska. Ipak, radi se o priči koja ima srećan kraj. Sve te bubuljice bi izbile na površinu kad-tad ili bi stvrdnuti sebum ostao u porama, zapušio ih i vrlo verovatno izazvao upalu. Ako vam je koža u procesu pročišćavanja, onda treba da stegnete zube i nastavite da koristite proizvod koji mu je bio katalizator, zato što će se stanje popraviti. Klasičan slučaj onog “noć je najmračnija pred zoru”. Nažalost, pročišćavanje može da traje i do dva meseca. Vidljiva poboljšanja bi trebalo da primetite najkasnije u roku od šest nedelja. Izdržite, sa druge strane vas čeka čistija, zdravija, lepša koža.

   

  Verovatno ste u procesu pročiščavanja ako…

   

   

  • Ste počeli da koristite proizvod koji ubrzava ćelijski turnover, svaki takav proizvod može biti okidač. Ako niste sigurni, pogledajte listu sastojaka. Po pravilu, prvih pet čini oko 80% proizvoda pa su to oni koji vam mogu izazvati probleme. Primer u praksi? Ako je salicilna kiselina među tih prvih pet, vrlo je verovatno da je ona “krivac” za to što vam koža reaguje. Ako se, pak, nalazi na desetom mestu, u proizvodu je nema u dovoljnoj koncentraciji da napravi neki efekat – dobar ili loš.
  • Odreagovali ste na delovima lica koji su vam inače problematični. Pročiščavanje se obično “desi” na onim mestima koja su sklona bubuljicama, a za većinu ljudi to je T-zona.

   

   

   

  Sastojci koji mogu izazvati bubuljice

  • Ulja
  • Silikoni
  • Sulfati
  • Emulgatori
  • Emolijenti
  • Zgušnjivači
  • Parfemi
  • Konzervansi
  • Filteri za zaštitu od sunca

   

  Šta izaziva loše reaktivne upale?

  Proizvodi koji ne odgovaraju vašoj koži. Razlozi za to neslaganje mogu biti različiti: sastojci koji zapušavaju pore, neki koji su prejaki pa iritiraju kožu ili ste na njih alergični. Sve ovo izaziva upale u mikrokomedonima koji onda postaju vidljive bubuljice. Iritacija, pored toga, dodatno slabi zaštitnu barijeru kože pa je bakterijama lakše da prodru u nju.

  Za razliku od slučaja pročišćavanja, u ovom slučaju je najbolje da prestanete sa upotrebom proizvoda koji je izazvao iritaciju i bubuljice. Vaša koža se verovatno neće navići ako nastavite sa upotrebom, a jedino što ćete dobiti je jača upala, veća osetljivost i dublje bubuljice koje mogu ostaviti ožiljke.

   

   

  Verovatno imate reaktivnu upalu ako…

   

  • Proizvod koji je izazvao nije aktivan, odnosno ne sadrži sastojke koji ubrzavaju ćelijski turnover. U ovu grupu spadaju preparati napravljeni da hidriraju i štite, pre nego da tretiraju neki problem. Uvek je moguće da sadrže neki sastojak koji zatvara pore (ulja i silikone) ili izaziva iritaciju (parfeme i konzervanse).
  • Bubuljice se pojavljuju na delovima lica na kojima ih inače nema pa ih odjednom imate tamo gde vam je ten bio potpuno čist. Ovo je znak da koža reaguje na nešto što joj ne odgovara.
  • Bubuljice traju duže od dva meseca. Ako ne primećujete nikakvo poboljšanje, sigurno se ne radi o pročišćavanju.
  • Koža vam je zategnuta, suva, crvena i svrbi. Ovo su sve simptomi iritacije ili, čak, alergijske reakcije. Neki aktivni sastojci – retinol, vitamin C, kiseline – će na početku blago iziritirati kožu ali ako u proizvodu nema ovih sastojaka, to je jako loš znak.

   

    

   Slučajevi u sivoj zoni

    

   • Ako ste već koristili proizvode koji ubrzavaju ćelijski turnover, pogotovo više od jednog, pa je dodavanje najnovijeg bila kap koja je prelila čašu. Moguće je da se radi o pročišćavanju ako je novi proizvod mnogo jače koncentracije od svih ostalih na koje ste navikli. Jedini način da ustanovite šta se zapravo dešava je da prestanete da koristite sve aktivne sastojke i probate samo sa onim koji je izazvao problem pa pažljivo pratite šta se dešava.
   • Neki proizvodi koriste i sastojke koji ubrzavaju ćelijski turnover i sastojke koji zapušavaju pore. Na primer, serum može istovremeno da sadrži i neku kiselinu i silikone ili ulje. Ako vam koža odreaguje, pređite na formulu iste jačine ali koja ne sadrži sastojak koji zatvara pore. Ako dobijete bubuljice i od proizvoda kojim ste zamenili prvi, vrlo verovatno se radi o čišćenju.

    

     

    Još uvek niste sigurni šta je u pitanju

     

    • Napravite pauzu. Nakon nedelju dana pogledajte pažljivo lice: ako su se bubuljice smirile ali i dalje vidite neravnine ispod kože, trebalo bi da nastavite sa upotrebom , najverovatnije se radi o čišćenju. U slučaju da vam je koža bolja posle pauze, znaćete da dotični proizvod nije za vas.
    • Smanjite koncentraciju. Jednostavno uzmite proizvod sa istim sastojcima ali u blažem obliku. Možete i prorediti upotrebu na svaki drugi dan.
    • Dodajte zaštitni sloj. Proizvod možete naneti posle hidrantne kreme umesto pre nje ili preskočiti famoznih dvadesetak minuta između nanošenja proizvoda.
    • Probajte nijacinamid. Ovo je aktivan sastojak koji koža odlično toleriše, antioksidans je i ima čitav niz benefita koji utiču na pigmentaciju, akne, proširene pore, lučenje sebuma, crvenilo i suvu kožu.

     

     Saznaj više:
     Povezani članci: