Da li znate šta su bakarni peptidi i šta mogu da učine za vašu kožu?

  19.10.2021.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2021/10/copper_cover.jpg

  Čini se da se gotovo svaki dan pojavi neki novi čudotvorni sastojak koji treba da dodamo u svoju rutinu. U poslednje vreme ovu titulu svakako nosi bakar, odnosno da budemo još precizniji, bakarni peptidi.

  Mnogi brendovi već su izbacili serume sa bakarnim peptidima koji nam obećavaju bukvalno sve: od zaštite od oksidativnog stresa pa sve do brisanja bora. O čemu se radi, i po čemu se bakarni razlikuju od “običnih” peptida (koji su zaista odličan sastojak za negu kože, nemojte ih menjati)?

  Šta su bakari peptidi

  U najosnovnijem smislu, peptidi su gradivne komponente proteina. Kada se aminokiseline spoje u lanac, taj lanac se zove aminopeptid, a kada se oni povežu, dobija se osnova za sve proteine. Bakarani peptidi spadaju u grupu peptida-nosača i svoje ime duguju tome što prenose jone bakra. Već i sami za sebe imaju jako antioksidativno dejstvo, a kada se uvežu sa bakrom formiraju kompleks peptida koji ima velike benefite za kožu. Godine istraživanja pokazale su da bakarni peptidi čine kožu jedrijom i vraćaju joj čvrstinu, zaglađuju je i ublažavaju bore tako što pospešuju sintezu kolagena, elastina, glukozamina i smanjuju oksidativni stres.

  Koji je efekat bakarnih peptida

  Vrlo je verovatno da ste videli da ih mediji nazivaju “botoksom bez igle” ali hajde da odmah nešto razjasnimo: ovo nije istina.

  Za početak, bakarni peptidi se nanose na kožu i ne injektuju se. Kada je preparat koji ih sadrži formulisan na pravi način i doprema ga koži u stabilnom stanju, bakarni peptidi pomažu obnavljanje veza između aminokiselina koje čine proteine što za rezultat ima više kolagena i elastina. Kada je koža elastičinija, bore se manje vide i teže formiraju. Ovaj rezultat dobija se upotrebom različitih vrsta peptida, a bakarni su samo jedan njihov oblik.

  Posebno za bakarne peptide jeste karakteristično to da utiču na zarastanje rana i smanjenje oštećenog vezivnog tkiva što za rezultat ima ujednačen ten, smanjenje diskoloracija, fleka i ožiljaka.

  Neželjeni efekti

  Iako su mnogo nežniji od retinoida, bakarni peptidi mogu izazvati reakciju u vidu crvenila i osipa, što zavisi kako od osetljivosti same kože tako i od upotrebe: sa bakarnim peptidima se lako može pretarati, manje je više.

  Nemojte ih uzimati kao oralni suplement, mogu izazvati trovanje. Iz tog razloga je najbolje koristiti ih samo topikalno.

  Kako se koriste

  Bakarne peptide treba koristiti samo u preporučenim koncentracijama, preporučenoj količini i samo kao deo topikalnih preparata za negu kože.

  Najefikasniji proizvodi su oni koji pored njih sadrže i nijacinamid, vitamin C i antioksidanse. Kada pronađete serum ili kremu koja vam najviše odgovara, koristite je ujutro i uveče na čistoj koži.

  Saznaj više:
  Povezani članci: