Da li znate šta znače simboli na kozmetičkim proizvodima?

  18.05.2019.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/05/COVER_SIMBOLI.jpg

  Kratki vodič za savesnu upotrebu

  Simboli na ambalaži ne služe samo da bi kupcima pomogli da bolje razumeju sam proizvod, već i da pruže više informacija o proizvođaču, ambalaži u kojoj se proizvod nalazi i, na primer, metodama recikliranja koje kompanija koristi. Dešifrujemo vam one koji su najzastupljeniji. 

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/05/simbol9.jpg

  Otvorena teglica

  Crtež otvorene teglice ili internacionalno PAO – Period After Opening – naznačuje rok trajanja proizvoda nakon što se otvori. Nacrtani broj se uvek razlikuje, a slovo M pored njega, označava mesece. Znači, ako piše 12M, možete proizvod koristiti dvanaest meseci nakon otvaranja. Izuzeci su proizvodi koji se ne mogu otvoriti, kao sprejevi pod pritiskom.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/05/simbol7.jpg

  Peščani sat

  Ovaj simbol se zove BBE – Best Before End Date – i daje nam minimalni rok trajanja proizvoda. Često ga prate datum ili reči „to the end“ što može biti skraćeno na BBE ili Exp.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/05/simbol8.jpg

  Mobijusova petlja

  Petlja sa strelama znači da je ambalaža napravljena od recikliranog materijala ili da se može reciklirati. Pored nje se često nalazi i broj koji označava procenat prerađenog sirovog materijala.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/05/simbol6.jpg

  Trougao od strelica

  Ovaj znak je jedan od najvažnijih simbola i označava mogućnost recikliranja, a na engleskom se zove Recycling Arrows Triangle. Unutar i ispod njega često se nalaze dodatna objašnjenja. Brojevi od 1 do 7 označavaju tip plastike od kog je ambalaža napravljena.

  1 – polietilen tereftalat (PET)

  Jeftina, lagana plastika koja se lako reciklira. Najčešće se koristi za proizvodnju ambalaže za tečnost za ispiranje usta, sokove, vodu ulja za telo. Ovu vrstu plastike ne treba upotrebljavati više puta, na primer više puta puniti flašice od vode, niti držati na suncu zato što sadrži ftalate. U Evropi i SAD zabranjena je proizvodnja igračaka za decu od ove vrste plastike.

  2 – polietilen visoke gustine (HDPE)

  Prilagodljiva plastika koja se može reciklirati i u koju se pakuju šamponi, deterdženti, ceralije i kese za kupovinu. Može se reciklirati u kante za đubre, kante za kućnu upotrebu, klupe i slično.

  3 – polivinil hlorid (PVC)

  Izdržljiva plastika koja se koristi za pakovanje šampona, deterdženata i biljnih ulja, a od koje se mogu praviti prozori i medicinska oprema. Može se reciklirati ali zbog toga što sadrži hlor koji oslobađa otrove kada se zapali, sam proces recikliranja je prilično komplikovan.

  4 – polietilen niske gustine (LDPE)

  Savitljive flaše, igračke i nameštaj se prave od ove univerzalne vrste plastike. Nakon recikliranja se može koristiti za proizvodnju nameštaja, podnih obloga, ambalaže za pakovanje i drugo.

  5 – polipropilen (PP)

  Pošto ima visoku tačku topljenja, koristi se za pravljenje ambalaže za toplu hranu i tečnost. Može se reciklirati u kutije za pakovanje, četke i ploče.

  6 – polistiren (PS)

  Kada se PS pretvori u plastičnu penu, naziva se polistiren pena. Koristi se za pakovanja za jaja, tanjire za jednokratnu upotrebu, nameštaj, kao i za pakovanje elektronskih aparata. 

  7 – drugo

  Ovaj broj se koristi za sve druge mešavine plastike. Plastika sa ovom oznakom ne može se reciklirati.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/05/simbol5.jpg

  Krug sa strelama

  Internacionalno poznat pod nazivom Green Dot ili Green Dot Symbol, nalazi se na proizvodima koji se prodaju u Evropi, a znači da su proizvođači proizvoda finansijski doprineli recikliranju ambalaže. Nemojte se zavaravati, to ne znači da je sama ambalaža sa ovom oznakom napravljena od recikliranog materijala ili da se može reciklirati.

   

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/05/simbol4.jpg

  Zec u skoku

  Ovaj simbol je međunarodni znak koji je garancija da proizvod nije testiran na životinjama u toku faze razvoja.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/05/simbol3.jpg

  Čovek i kanta za otpatke

  Ako vidite ovaj znak – Tidyman – to znači da nakon upotrebe, pakovanje možete slobodno samo baciti u najbližu kantu.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/05/simbol1.jpg

  Ruka sa knjigom

  Znak koji naglašava da se uz proizvod dobija i knjižica sa uputstvom u kom se nalazi više informacija o upotrebi proizvoda i ambalaže u kojoj se nalazi.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/05/simbol2.jpg

  Pečat odobrenja Evropske unije 

  Slova CE – Conformité Européenne – su poseban znak koji potvrđuje da je proizvod u skladu sa osnovinim zahtevima EU. Prvenstveno da nije štetan za upotrebu.

  Saznaj više:
  Povezani članci: