Donosimo vam 5 trikova za limfnu drenažu kod kuće

  09.11.2022.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/11/drenaza1_cover.jpg

  Neko više, neko manje ali većina nas u nekom momentu iskusi onaj osećaj težine i otečenosti koju sa sobom donosi dug dan. Profesionalni tretmani limnfne drenaže su svakako dobrodošli ali postoji čitav niz stvari koje možemo da uradimo i sami, a neke realno ne troše bog-zna-kakvo vreme ni novac. Evo 5 najefikasnijih.

  SUVO ČETKANJE TELA

  Masaža suvom četkom dokazano pruža mnoge pozitivne efekte: uklanja izumrle ćelije kože sa njene površine, stimuliše imuni sistem tako što stimuliše limfni sistem, ubrzava limfnu drenažu i tonus mišića, poboljšava cirkulaciju i tonus kože. Izvodi se lako, a počinje se od tabana i ide ka gornjim delovima tela, deo po deo. Pokreti su uvek usmereni ka gore i sa stopala se prelazi na listove, butine, ruke, zatim gornji deo leđa. Na kraju grudi, vrat i stomak, sve vreme pokretima prema srcu. Izbegavajte osetljive delove poput samog vrata ili mesta na kojima imate bilo kakave promene na koži. Nemojte trljati kožu kao da radite piling. Pritisak bi trebalo da bude takav da podstakne cirkulaciju ali ne i da bude agresivan. Najbolje je izvoditi ovu masažu pre kupanja ili tuširanja, u trajanju od 4-5 minuta, najmanje dva do tri puta nedeljno.

  DRVENI MASAŽER

  Ukoliko imate reaktivnu i/ili osetljivu kožu, suvo četkanje može biti isuviše grubo i izazvati iritacije, a u tom slučaju probajte drugu vrstu masaže – onu za koju se koristi drvena lopatica. Benefiti i jedne i druge metode su praktično isti (osim što drvena lopatice neće uraditi piling kože). Ukoliko se odlučite za drveni masažer, pre masaže na kožu nanesit ulje ili kremu/losion za telo za intenzivnu hidrataciju koji će učiniti da masažer lakše klizi po telu. Baš kao i kod suvog četkanja, počnite od tabana, ravnim pokretima na gore.

  NOGE NA ZIDU

  Ovo ne zahteva ama baš nikakav napor, niti umeće. Dovoljno je samo da legnete prema zidu i dignete noge na njega tako da budu iznad trupa. Na taj način se poboljšava cirkulacija, a krv „vraća“ prema srcu, te umanjuje oticanje i ubrzava limfotok. Udobno se smestite, uzmite knjigu, jednostavno odremajte ili meditirajte u ovom položaju deset do dvadeset minuta. Ništa ne košta.

  GUA SHA 

  Za gua sha masažu lica koristi se rekvizit koji podseća na spljošteni oblutak i koji je često od kristala poput rozenkvarca ili žada, kao i roleri od istog materijala. Ovom masažom se pospešuju cirkulacija i limfna drenaža lica, te se ono i dodatno konturiše. Ova tehnika se preporučuje za svakodnevnu primenu i posvećeni su joj brojni YouTube tutorijali. Oni koji je koriste se kunu u njenu efiksanost i tvrde da daje rezultate i za samo tri minuta dnevno, ali da je konzistentnost ključna za uspeh.

  PUNO (PUNO) TEČNOSTI

  Svi znamo koliko je hidratacija važna ali ipak vrlo često imamo osećaj da “zabušavamo”. Ako to potraje, suočavamo se sa posledicama: umorom, lošim varenjem, zamagljenom glavom (i glavoboljom) ali i, ironično, zadržavanjem tečnosti. Ukoliko vam unos dovoljne količine vode ne dolazi spontano, probajte sledeće trikove: popijte čašu vode čim otvorite oči (tako ćete nadoknaditi izgubljenu tečnost u toku noći), pijte vodu sobne temperature zato što tako telo ne troši energiju na zgrevanje hladne vode (na taj način se određena količina tečnosti gubi), konzumirajte hranu koja sadži visok nivo H2O i trudite se da nadoknadite gubitak vode uzrokovan kafom i alkoholom (i jedno i drugo spadaju u grupu jakih dijuretika što znači da, kada ih pijete, izbacujete više tečnosti nego inače), u vodu dodajte limun, limetu, krastavac, bobičasto voće kako biste je učinili ukusnijom.

  Saznaj više:
  Povezani članci: