Fleke i lice bez sjaja: Oporavite kožu posle leta uz ova 4 koraka

  21.09.2022.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/09/oporavak_koze_cover.gif

  Sunce blagotvorno deluje na ceo naš organizam: osim što nam podiže raspoloženje i čini da se osećamo bolje, ono ima bitnu metaboličku ulogu u sintezi vitamina D. Umereno izlaganje sunčevoj svetlosti je dragoceno, ali ukoliko se pretera, ono će oštetiti kožu kako na površinskom tako i na ćelijskom nivou. Vidljivi i nevidljivi spektar (UVA, UVB, IR) sunčevog zračenja može izazvati opekotine na koži, ubrzati fotostarenje, povećati mogućnost za nastanak hiperpigmentacija i alergija na sunce. Sunčevi zraci prodiru u dublje slojeve kože i indukuju stvaranje slobodnih radikala koji ometaju normalnu funkciju kože, razgrađuju kolagen i elastin i deluju na DNK kože, te tako dovode do njenog isušivanja i zadebljanja. Ako tome dodamo i dejstvo vetra, soli i drugih spoljnih faktora kojima smo izloženu u toku i nakon leta, našoj koži je suštinski potrebna dodatna negovata – čak i ako nam se na prvi pogled ona čini vidljivo lepšom kada je preplanula.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/09/1663760981650813.jpg

  Najčešći problemi kože nakon leta jesu isušenost i dehidriranost pojedinih delova lica i tela, hiperpigmentacije (fleke) koje se najčešće javljaju kod osoba svetlije puti i neki inflamatorni oblici akni kod osoba sa mešovitim i masnim tipom kože. Sve su ovo stvari koje se ne mogu baš rešiti u roku od dva dana ali postoje oprobani načini da povratite svoju kožu u relativno kratkom periodu od okvirno mesec dana.

  Pre nego što se odlučite za „tešku artiljeriju“ u vidu agresivnijih dermatoloških procedura, prvo prilagodite svoju kućnu negu trenutnom stanju svoje kože. 

  #1 Aktivni sastojci 

  Antioksidansi poput vitamina C i ferulinske kiseline su obavezni deo dnevne rutine, dok se za noćnu savetuju retinoidi, kojična kiselina, azelaična kiselina ili glikolna kiselina – naravno ne sve zajedno – a za koju ćete se odlučiti zavisi od stanja, tipa i osetljivosti vaše kože.

  #2 Nastavite sa upotrebom visoke UV zaštite

  Svi u teoriji znamo da se ona koristi tokom cele godine ali nekako se na izmaku leta uvek opustimo i zabušavamo. Budite rigorozni, pogotovo kada ponovo uvodite jače aktivne sastojke u dnevnu i noćnu rutinu nege. Ukoliko ste potrošili letnje kreme sa SPF-m, pređite na hibridne proizvode za teniranje sa visokim faktorom zaštite.

  #3 Hidriratacija, hidratacija, hidratacija

  Iako vam koža možda bude masnija u toku leta, nikako ne preskačite intenzivnu hidrataciju. Ako vam ne odgovaraju teške kreme, birajte hidratacijske boostere, serume i kreme gelaste teksture, a pravo je vreme i za tretman hidratacije kod kozmetičara i/ili dermatologa. 

  #4 Tretmani

  Nakon što ste malo oporavili i ojačali kožu kućnom negom, vreme je za profesionalne tretmane. Grubo rečeno, delimo ih u dve grupe koje se međusobno nadopunjuju: hidratacijske i one koji koriguju oštećenja u vidu fleka, borica i linija. Mezoterapija, skin boosteri, tretmani krvnom plazmom i određene vrste hemijskih pilinga vratiće koži vlagu dok će laseri, IPL i drugi hemijski pilinzi umanjiti nastala oštećenja, kako ona koja vidite tako i ona čije bi se posledice videle kasnije. 

  Saznaj više:
  Povezani članci: