Istina o proširenim porama: da li ih je moguće smanjiti?

  19.06.2019.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/06/COVER_PORE.jpg

  Stali ste pred uveličavajuće ogledalo i obuzela vas je panika? Niste sami. Opsesija teksturom kože je jača nego ikada i hvata nas sve u nekom momentu. Zatim ste otišli u parfimeriju i sada se vrtite između rafova punih proizvoda na kojima piše da “smanjuju pore” ili čine da nestanu. Ali da li je to zaista moguće? I zbog čega uopšte deluju prošireno?

  Sedite. Tužna realnost je da se pore ne mogu smanjiti, a još manje eliminisati. One su sićušni folikuli dlake u kojima se nalaze lojne žlezde i imamo ih svuda po telu, osim na dlanovima i tabanima. Svrha pora je da omoguće ulju koje proizvodi lojna žlezda da stigne do površine kože i zaštiti je. Ovo prirodno ulje se zove sebum i održava kožu zdravom i hidriranom.

   

   

  Istina je da neke pore izgledaju veće nego druge (i na jednom licu, a kamoli od osobe do osobe) ali tvrdnja da ih možete eliminisati jednostavno nije tačna. Na njihovu veličinu i vidljivost utiče puno faktora kao što su stanje kože, genetika, godine i način života. Ljudi svetle i suve kože imaju manje vidljive pore od onih sa tamnijim i masnijim tenom, na primer. Mnogima se čini da im se pore povećavaju sa godinama zato što dolazi do gubitka kolagena i elastina pa koža gubi na čvrstini. Istina je i da deluju prošireno kada su stalno začepljene. Iako ne možete da uradite bog-zna-šta po pitanju pora koje ste dobili rođenjem, možete da uradite puno toga da sprečite da se dalje proširuju. Evo koraka koji će ih minimizirati tako da postanu skoro nevidljive.

  Temeljno čišćenje

   

  Ključan korak da bi pore ostale svoje normalne veličine. Znoj i sebum, šminka i zagađenje sve to se u toku dana gomila na licu. Duplo čišćenje je najbolje tajno oružje: prvo rastopite šminku uljanim skidačem ili kremom, a zatim se umijte gelom bez sapuna kako biste uklonili i poslednje nečistoće.

  Hemijska eksfolijacija

   

  Hemijski eksfolijanti su obavezan deo dnevne nege ako imate problema sa proširenim porama. Tečni eksfolijatori u vidu tonika sa kiselinama su nezaobilazni u ovoj borbi, a zlatni standard je salicilna kiselina pošto se rastvara u ulju i zato može da prodre unutar pora i očisti ih od naslaga mrtvih ćelija kože i debrisa što čini da izgledaju manje.

   

  Tretmani hemijskim pilinzima kod dermatologa takođe mogu da učine da pore izgledaju drastično manje. Njima se skida površinski sloj kože što može dramatično da poboljša izgled i teksturu kože. Nemojte ih raditi na svoju ruku pošto puno zavisi od procene stručnjaka i ne postoji jedan piling koji odgovara svima.

  Koristite retinol ili retinoid

   

  Derivati vitamina A će ubrzati ćelijski turnover i pospešiti proizvodnju kolagena, što za uzvrat eksfolira mrtve ćelije, prljavštinu i ulje. Kolagen takođe ima svojstvo da zateže kožu, što dodatno smanjuje izgled pora. Ipak, pošto se radi o izuzetno jakom sastojku, ne preporučuje se za korišćenje na vremenski neograničen period. Tri meseca korišćenja pa prekid od dva meseca su uobičajena praksa.

  Tretmani

   

  Fraxel Re:store, neabrazivan frakcioni laser i microneedling su dva tretmana pored hemijskog pilinga, koji se preporučuju za poboljšanje teksture kože i manju vidljivost pora. Sva tri rade na suštinski istom principu, tj. na kontrolisanom povređivanju kože, nakon čega se povećava proizvodnja kolagena i elastina, uklanjanju depigmentacije, smanjuje izgled bora i proširenih pora.

   

  Sva tri tretmana treba da izvodi iskusan i obučen dermatolog. Kućne naprave za microneedling, na primer, ne mogu da prodru dovoljno duboko u kožu da bi imale efekta na izgled pora zato što su napravljene da pospeše upijanje kozmetičkih proizvoda, a ne za targetiranje “krupnijih” problema.

  Koristite silikonski prajmer

   

  Najbolji način da smanjite pore i u trenutku dobijete savršenu teksturu kože jeste prajmer posebno formulisan za proširene pore koji sadrži silikonske čestice koje ispunjavaju neravnine pre nego što nanesete šminku. Ograničite upotrebu prajmera na posebne prilike zato što njihova prekomerna upotreba može imati kontrefekat.

  Pažljivo izaberite tečni puder

   

  Savršeno upareni prajmer i tečni puder su ono što će vam dati finalni efekat. Izbegavajte formule koje sadrže ulje ili se reklamiraju kao hidratantne pošto će poništiti sve što ste postigli prajmerom. Tajno oružje koje uvek treba da imate uz sebe su bloter papirići koji u sekundi upijaju svu masnoću i eliminišu sjaj pa ih možete koristiti i same i pre popravljanja šminke, a dugoročno će značajno smanjiti zapušavanje pora.

  Saznaj više:
  Povezani članci: