Knjiga o lepoti od pre 40 godina trendinguje na TikToku i, da, pročitali smo je

  30.01.2023.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/01/lepa_cover.jpg

  U poslednje vreme nešto mi često vaskrsnu stvari iz detinjstva. Nisam sigurna da li ovo treba da shvatim kao nekakav znak ili manifestaciju neke retrogradne planete o kojoj ne znam ništa (iako sam od silne priče oko sebe o retrogradnom Merkuru, konačno ukapirala da to na mene nešto kao treba da utiče pošto sam blizanac – you live and you learn). Bilo kako bilo, pojavili su se neki ljudi i pojavile su se neke knjige od kojih sam jednu posebno tražila do iznemoglosti – ali o „Tri prije lije“ nekom drugom i posebnom prilikom – a drugu sam skoro pa zaboravila šta mi je značila dok se nismo susrele prvo licem u lice na ulici Beograda, a zatim i na TikToku.

  Lažem, tu drugu sam prvo, pre nekoliko meseci, videla na Jordanovom storiju, a zatim i uživo. Od njega sam nekako navikla da me podseća na neke stvari samo nama znane, poput Claudie Schiffer na Žabljaku. Od TikToka, bogami, nisam. Sure, tamo se često podkrade neka zdravorazumska stvar koja se spinuje kao novootkrivena topla voda ali, ‘ajde sad, da ne sitničarim.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/01/1675097342494528.png

  Elem, mom čuđenju i zabavi nije bilo kraja kad sam shvatila da je knjiga „Učini me lepom“ Carole Jackson sada viralni trend. Namerno je pišem na srpskom, zato što je prevedena davnih dana, a bila je i kultno štivo 80-ih kako kod nas, tako i u svetu (a tada smo još bili svet). Moja Sonja i ja iste smo se dočepale kod njene mame. Mene je, naravno, silno interesovala, Sonju skoro pa ni malo, ali je stoički istrpela moju opsesiju i davljenje, što je samo dokaz njene velike ljubavi i debelih živaca. Ako je suditi po tome kakva kolektivna opsesija knjigom vlada trenutno – ja sam bila jedna obična ovca iz mase, a Sonja je imala (i dan-danas ima) kičmu da je ne interesuje da li je proleće, leto, jesen ili zima.

  @stylingbypriest It can take some time to train your eye to see the differences and some people are more obvious than others. Good luck! #colorseason #stylingbypriest ♬ original sound - Priest


  Ja sam tada odlučila da sam jesen – zato što mi se jesen žena najviše sviđala – a danas znam da sam zima. Preciznije da sam cool winter. Ne, nemam temperaturu i ne buncam. „Učini me lepom“ nas sve deli na godišnja doba koja, zatim, određuju koje boje nam dobro stoje, koje ne, šta treba da oblačimo i koju šminku da koristimo, da li nam odgovara žuto ili belo zlato… Rečju, šta da prigrlimo, a od čega da bežimo k’o đav’lice od krsta ako želimo da „budemo lepe“. Iskreno, što više mislim o „Učini me lepom“ to mi više na pamet pada ona pesma iz, ironično, istog perioda: „Pravila, pravila, da bi me udavila…“.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/01/1675097639744302.jpghttps://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/01/1675097300654612.jpg

  Dakle, može da bude korisno i zabavno. Koliko ćete zapravo od svega toga preneti u svoj stvarni život? Pa, ne znam baš. To zavisi i od toga šta već znate i od toga šta želite. Ukoliko svoj život živite u full koloru, nije loše da znate za koju svetlozelenu, plavu ili roze da se uhvatite. Ukoliko ste u paleti od svega nekoliko nijansi, kao na primer ja, biće vam svejedno kad je odeća u pitanju. Beauty deo je nešto korisniji za sve, iz prostog razloga što će vas primorati da se suočite sa tim kakav vam je podton kože i da vam od toga zavisi i to koja boja kose vam realno dobro stoji. Bude tu i neprijatnih iznenađenja kad je boja kose u pitanju. Pomoćiće vam i da odaberete rumenilo. I nijansu crvene, ili konačno onu nude boju koju vijate (ali za to imamo precizniji i korisniji vodič).

  Može da pomogne u umerenoj dozi. Ali nema nikakve potrebe da svoje godišnje doba smatramo gospelom, a posebno ne da za dotične analize plaćamo (a mnogi content creators upravo to i traže od nas). Nosite ono u čemu se dobro osećate u ogledalu. Ne treba vam niko da vas ubeđuje kako vam cerulian blue ističe ten i kosu, ako se vama baš nosi crno, zar ne?

  Saznaj više:
  Povezani članci: