Moguće je dobro izgledati i na fotografiji u pasošu: Evo kako

  18.05.2021.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2021/05/pasoscover.gif

  Koliko puta ste pomislili da mrzite svoju fotografiju u pasošu? Koliko puta stajali u nekom redu i gledali je, razmišljajući o tome koliko ne liči na vas ili šta bi bilo da ste samo malo pomerili bradu na dole, obukli drugačiju majicu, stavili drugu boju ruža (dopišite sami). Danas, kada se putovanja stidljivo ali pouzdano polako vraćaju u naše živote, u niskom smo startu za svaku destinaciju od Budimpešte do onih egzotičnih, došao je trenutak da se ponovo pozabavimo njima – našim pasošima. Možda je upravo vreme da izvadite novi? Pribojavate se fotografisanja?

  Ok, fotografija u pasošu je tu da bi vas neko prekontrolisao na granici i u teoriji se pravi tako da bude “što vernija” ali… Zar to znači da ne može da bude i jedno od naših boljih izdanja? Pratite ova uputstva kada sledeći put budete vadili pasoš (ili bilo koju drugu legitimaciju), a zahvalićete nam se kasnije.

  1. Skupite kosu

  Osim što je ovo zahtev u nekim zemljama – i što neke zemlje poput SAD preferiraju – da uši budu vidljive, skupljena kosa jednostavno bolje izgleda na ovoj vrsti fotografije. Najbolje je da je zaližete u rep ili u punđu koji će vam dodatno istaći jagodice, a na taj način ćete izbeći i eventualna provizorna (i neuredno raščupana) rešenja ukoliko od vas budu tražili da kosu skupite na prečac.

  2. Našminkajte se za fotografisanje

  Znate kako se kaže da šminka za “fotkanje” nije ista kao ona koja se nosi svaki dan? Pa, to je istina. Naravno da nema potrebe da idete kod profesionalnog šminkera ili pređete u ne-ličim-na-sebe teritoriju ali postoje trikovi koji će vam pomoći da bolje izgledate ispred aparata. Posebnu pažnju obratite na ten koji treba da bude mat i ujednačen, a lice blago konturirano. Svetlo aparata zna da “ispere” boju sa lica pa je ovo najvažniji korak da ne izgledate dvodimenzionalno i previše bledo.

  Za konturiranje upotrebite neutralan mat puder koji je za pola do nijansu tamniji od onog koji koristite inače i izbegavajte sve proizvode koji sadrže sjaj. Što se tiče boja za senke i ruževe, imajte na umu da se one tamnije lošije slikaju pogotovo u crno-beloj varijanti, kakve su fotografije za srpske pasoše.

  3. Ne zaboravite na poslednje pripreme

  Ponesite sa sobom u SUP neseser, a u njemu puder za matiranje kao i lak za kosu i četkicu kojom ćete zagladiti kosu neposredno pred samo slikanje. Ne zaboravite, ova fotografija će vas pratiti narednih deset godina.

  4. Glava i ramena…

  … Su jedino na šta treba da obratite pažnju pošto se jedino oni vide na fotografiji. Dakle, gornji deo je je jedini deo odevne kombinacije koji se računa, a najbolje je da bude jednobojan ili sa klasičnim okruglim izrezom ili rolka (top bez bretela ne dolazi u obzir pošto ćete izgledati kao da na sebi nemate ništa i moguće je da vam neće ni dozvoliti da se slikate tako). Tamna boja odeće daje dodatnu definiciju naspram bele pozadine.

  5. Sprijateljite se sa osobom koja vas fotografiše

  Slobodno im recite da vam je stalo da u pasošu ne izgledate tako da svaki put skrećete pogled sa njega i zamolite da vidite fotografiju pre nego što je pošalju na štampu. Ipak, znajte gde je granica i ne maltretirajte zaposlene – ne slikate se za Instagram.

  6. Ne eksperimentišite

  Baš kao i pred neki drugi događaj u životu, zakazivanje intenzivnih tretmana lica ili potpuno nova frizura zaista nisu pametna stvar pre slikanja za pasoš. Uzdržite se od isprobavanja šiški (ma koliko vam se htelo, nećete umreti ako frizera pomerite za jedan dan). Igrajte na sigurno i na duge staze će vam se – bar kad je pasoš u pitanju – isplatiti.

  Ostalo je još samo da vam poželimo srećan put!

  Saznaj više:
  Povezani članci: